• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 16.3°C
  3 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.4°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 18.2°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.3°C
  1 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.0°C
  1 BF
  98%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.2°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  4 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.2°C / 14.7°C
  1 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 12.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.4°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.8°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 15.4°C
  0 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  1 BF
  80%
AP Photo/Vadim Ghirda
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο πρώτος πόλεμος εξ Ανατολών

 • A-
 • A+

Ο Ζελένσκι εξελέγη με συντριπτικό ποσοστό το 2019 υποσχόμενος διάλογο με τη Μόσχα και τους αυτονομιστές του Ντονμπάς και πρόοδο στις Συμφωνίες του Μινσκ. Ελαβε τα μεγαλύτερα ποσοστά στις πλέον ρωσόφιλες περιοχές. Μετεκλογικά δεν ακολούθησε αυτόν τον δρόμο. Αποτελεί ερώτημα κατά πόσο ήταν δική του επιλογή. Οι κινήσεις του το διάστημα πριν από την εισβολή ήταν κινήσεις αποτροπής, too little too late. Και θα είχε ενδιαφέρον το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος με Μπάιντεν στις 27/1, που «δεν πήγε καλά» κατά το CNN.

Οι αμερικανικές προβλέψεις για ρωσική εισβολή μπορεί να πήραν τη μορφή ημερομηνιών, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το περιθώριο κινήσεων της Μόσχας και κυρίως να προσδέσουν την Ευρώπη, ωστόσο οι Αμερικανοί έλεγαν την αλήθεια. Η ρωσική επέμβαση ήταν προδιαγεγραμμένη. Τώρα ή αργότερα.

Αν υπήρχε δυνατότητα αποτροπής, που είναι κι αυτό ερώτημα, προϋπέθετε κάποια κίνηση εφαρμογής του Μινσκ ή αντιμετώπισης των ανησυχιών ασφάλειας της Μόσχας, όπως άλλωστε υποστήριζε από χρόνια ο Κίσινγκερ. Δεν έγινε τίποτα. Ούτε η γκάφα Μπάιντεν για το ενδεχόμενο «μικρής εισβολής» έδειχνε αποφασιστικότητα αποτροπής.

Ο λόγος που πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η Ρωσία δεν θα επέμβει στρατιωτικά ήταν η αυταπάτη ότι η Δύση στο σύνολό της είχε βασικό στόχο την αποτροπή της επέμβασης. Προτεραιότητα των ΗΠΑ ήταν η απόλυτη ρήξη των σχέσεων και η απομόνωση της Ρωσίας από την Ευρώπη, ει δυνατόν και ενεργειακά. Το πρόβλημα σε μια τέτοια εξέλιξη μεταξύ άλλων είναι ότι δεν ζημιώνεται μόνο η Ρωσία αλλά και η Ευρώπη, που είναι ο μεγάλος χαμένος των εξελίξεων, μετά βέβαια τον ουκρανικό λαό.

Συνέχεια της ίδιας αυταπάτης είναι σήμερα η αδυναμία διάκρισης ανάμεσα σε μέτρα πίεσης προς τη Μόσχα ώστε να κάνει πίσω με την πλήρη διακοπής κάθε σχέσης. Ο ενθουσιασμός από την πρωτοφανή συσπείρωση της Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία υποδηλώνει αμνησία και αλληθωρίζει για το τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα.

Αμνησία, γιατί η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ρωσικά σύνορα, που προηγήθηκε των σημερινών εξελίξεων, δεν ήταν ακριβώς αυτό που επιθυμούσε η Δυτική Ευρώπη (πλην Βρετανίας). Τόσο τα αίτια όσο και οι συνέπειες της όξυνσης στην Ουκρανία δεν ήταν κατά κύριο λόγο δικές της επιλογές.

Αλληθωρίζει, γιατί η απότομη συσπείρωση της Ε.Ε. γίνεται αντίθετα προς την αυτονόητη δήλωση του Γερμανού υπουργού Λίντνερ στις 25/2 ότι «οι σύμμαχοι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις συνέπειες». Πόσο συσπειρωμένη είναι μια Ευρώπη που πυροβολεί τα πόδια της μαζί με τον Πούτιν; Η «συσπειρωμένη» Ευρώπη περισσότερο μοιάζει με Ευρώπη στριμωγμένη ανάμεσα στη Ρωσία και στο ΝΑΤΟ, μια Ευρώπη που πληρώνει το μάρμαρο.

Η αγωνιώδης προσπάθεια της υπερδύναμης να αντισταθεί στην παγκόσμια υποχώρηση θα συνεχιστεί όλο και περισσότερο σε βάρος και της Ευρώπης. Ωστόσο, δεν χάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι το ίδιο. Μέσα σε δυο μέρες από τη δήλωση Λίντνερ, η κυβέρνηση Σολτς έκανε τη μεγάλη στροφή. Θα στοιχηθεί με τη «συσπείρωση», θα «αδιαφορήσει» για τις συνέπειες (με τη στοχευμένη όμως έξοδο της Ρωσίας από το SWIFT ώστε να λαμβάνει υπόψη τα γερμανικά συμφέροντα), αλλά ταυτόχρονα ανακοίνωσε τον γενναίο επανεξοπλισμό της Γερμανίας. Οι ενθουσιώδεις οπαδοί της «συσπείρωσης» σπεύδουν να πανηγυρίσουν.

Οι επιδιώξεις της Ρωσίας δεν περιορίζονται στις ανησυχίες ασφάλειας. Η απαίτηση κυρίαρχης επιρροής σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες σε Κεντρική Ασία, Καύκασο και Ανατολική Ευρώπη αποτελεί δόγμα. Αν το ίδιο απαιτούν αντίστοιχα δυτικές δυνάμεις σε περιοχές και χώρες πολύ πέρα από τη γειτονιά τους, αυτό δεν καθιστά το δόγμα της Μόσχας περισσότερο «νόμιμο». Η Κίνα δεν προβάλλει μέχρι τώρα τέτοιο δόγμα (προβάλλει βέβαια άλλα), η Ινδία πάλι το προβάλλει στη γειτονιά της κ.ο.κ.

Οταν οι ΗΠΑ πάψουν να επιδιώκουν την παράλληλη ανάσχεση Ρωσίας και Κίνας, πιθανώς να δούμε τη Ρωσία πιο κοντά στις ΗΠΑ απ’ ό,τι στην Κίνα, κάτι που το τελευταίο δεκαήμερο μοιάζει αδιανόητο. Η επέκταση της Κίνας με όρους δυναμικού καπιταλισμού, αλλά με ισχυρό κρατικό συγκεντρωτισμό, ενοχλεί τις ελίτ σε ΗΠΑ, Ρωσία, Ινδία (λιγότερο στην Ευρώπη) και ασιατικούς κυρίως λαούς. Αύριο θα ενοχλήσει και άλλους.

Από την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη μέχρι τη συσσώρευση εκρηκτικών υλών στον Ινδο-Ειρηνικό και την τωρινή ενδεχόμενη αποβολή της Ρωσίας από τη δυτική «διεθνή κοινότητα», η πορεία προδιαγράφει έναν δρόμο σύμπτυξης εναλλασσόμενων συνασπισμών μέχρι τελικής επικράτησης, ή αναμέτρησης, που μας επιστρέφει όχι στον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά 90 χρόνια πίσω. Η επιλεκτική απo-παγκοσμιοποίηση από τους χθεσινούς πρωταγωνιστές της παγκοσμιοποίησης (αλήθεια, πού είναι τώρα οι υπερασπιστές της;) είναι σύμπτωμα αδυναμίας και όχι ισχύος. Αν δεν επιβληθούν άλλες προσεγγίσεις ειρηνικής συνύπαρξης και συλλογικής ασφάλειας, όπου όλοι θα κάνουν συμβιβασμούς, ο κόσμος θα μοιάζει αύριο με υπερταχεία χωρίς μηχανοδηγό σε τρελή πορεία. Μόλις πήραμε μια μικρή γεύση από τον πρώτο μεγάλο πόλεμο εξ Ανατολών, τα αντίμετρα και τις πυρηνικές απειλές.

Η αφέλεια της αναχρονιστικής ρητορικής του δυτικού «Ελεύθερου Κόσμου» δεν είναι μεγαλύτερη από την αφέλεια θαυμασμού της μετατόπισης ισχύος σε Ανατολή και περιφέρεια. Αλλά αν η Δύση, πέραν των ασφυκτικών οικονομικών αρχιτεκτονικών, επιμείνει σε πολιτικές περικυκλώσεων, κυρώσεων, αποκλεισμών και επεμβάσεων, επειδή «βρίσκεται σε άμυνα», πραγματικά ή όχι, θα επιταχύνει την τρελή πορεία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δέκα σημεία για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Μετά την Ουκρανία, η Ευρώπη είναι το βασικό θύμα της ρωσικής εισβολής: οι κυρώσεις την πλήττουν βαρύτατα ● Οσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος καθίσταται σαφές ότι τα συμφέροντα της Ε.Ε. και των ΗΠΑ αποκλίνουν.
Δέκα σημεία για τον πόλεμο στην Ουκρανία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα θύματα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»!
Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος: α) των αντιρωσικών κυρώσεων;  β) των ελλείψεων σε ενέργεια των βορείων «εταίρων» μας στην ΕΕ; και γ) του προγράμματος μαμούθ για τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας;
Τα θύματα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συγκοινωνούντα δοχεία
Η στάση της Ε.Ε. απέναντι στο Κίεβο θα διαμορφωθεί με καθοριστικό παράγοντα την αντοχή της στον επερχόμενο και προαναγγελθέντα και προεξοφληθέντα σκληρό χειμώνα του 2022-23.
Συγκοινωνούντα δοχεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος χρονικός ορίζοντας;
Οι θιασώτες στην Ουάσινγκτον ενός παρατεταμένου πολέμου στην Ουκρανία δεν μπορεί να μη γνωρίζουν ότι η παράταση της σύγκρουσης είναι πέρα από τις αντοχές και τις δυνατότητες της Γηραιάς Ηπείρου.
Ποιος χρονικός ορίζοντας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
Η Ιστορία δείχνει ότι κάθε φορά που εφαρμόζονται λογικές «κερδισμένου και χαμένου» η αδιαλλαξία ενισχύεται, αφού στα υφιστάμενα εμπόδια προστίθεται και το οικονομικό.
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ευρώπη αναζητεί την ταυτότητα της
Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο τον ρόλο των μεγάλων δυνάμεων του νέου πολυπολικού κόσμου, που αναδείχθηκε την τελευταία κυρίως δεκαετία.
Η Ευρώπη αναζητεί την ταυτότητα της

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας