• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.4°C / 32.3°C
  4 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.5°C / 30.8°C
  5 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 33.7°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.0°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 31.0°C
  3 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.9°C
  3 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  1 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 32.7°C
  3 BF
  43%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 28.5°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  4 BF
  32%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  0 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.9°C / 31.0°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 32.5°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.8°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.1°C / 30.1°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  45%
© J Tansirimas | Dreamstime.com

Οι δέκα πληγές του Φαραώ κι ένας νέος ηθικός δεκάλογος

 • A-
 • A+

Οι στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη, SDGs, υιοθετήθηκαν το 2015 από τα Ηνωμένα Έθνη, σε μια συλλογική προσπάθεια να υλοποιηθούν, στην κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική διάστασή τους, ώς το 2030. 

→ μαθητές του 8ου Δ.Σ. Νέας Φιλαδέλφειας

Θα ήλπιζε κανείς πως μια σύγχρονη κυβέρνηση θα τους λάμβανε υπόψη. Τι έχει επιτύχει η σημερινή ελληνική διακυβέρνηση;

→ Αύξηση αντί μείωση φτώχειας: +20% στο καλάθι της νοικοκυράς, δυσθεώρητη αύξηση βενζίνης-πετρελαίου θέρμανσης. Κίνδυνος ακραίας φτωχοποίησης για 3 εκατ. Έλληνες! 

→ Εξωφρενική αύξηση κόστους παραγωγής διατροφικών προϊόντων (+100% στα λιπάσματα, +40% στο πετρέλαιο, +50% ζωοτροφές…), «εκσυγχρονισμός» των λαϊκών αγορών, με κατάργηση σύνδεσης αγρότη παραγωγού με καταναλωτές.  

→ Η πρόσβαση σε εμβόλια, φάρμακα και υγειονομική κάλυψη μετατράπηκε σε υποχρέωση εμβολιασμού, επί ποινή απόλυσης ανεμβολίαστων υγειονομικών. Τα μονοκλωνικά αντισώματα ήταν 2.000 μόνο κι ήρθαν πολύ αργά ενώ δεν χορηγήθηκαν καθόλου φάρμακα για τον κορονοϊό. Χιλιάδες θάνατοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση (έκθεση ΟΟΣΑ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής) κάθε μορφής μέτρων κοινωνικής στήριξης απέναντι στην πανδημία. 

→ Χρησιμοποιώντας ευφημισμούς (αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση του εκπαιδευτικού) η κυβερνητική πολιτική επέφερε ισοπέδωση προς τα κάτω. Κορώνες αυταρχισμού, κατάργηση Κοινωνιολογίας και καλλιτεχνικών μαθημάτων, εγκατάσταση αστυνομίας στα παν/μια, αποδόμηση της δημόσιας εκπαίδευσης.

→ Οι γυναίκες είναι και κυριολεκτικά τα μεγάλα θύματα (γυναικοκτονίες) του εγκλεισμού λόγω covid και τηλεργασίας. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας φύλων μετατράπηκε σε Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής, προετοιμαζόταν συνέδριο Γονιμότητας, διανεμήθηκε παιδαγωγικό υλικό κατά των εκτρώσεων. Ευτυχώς, απάντησε το ελληνικό #ΜeΤoo (που η κυβέρνηση επιχειρεί να το καρπωθεί).

→ Όσον αφορά το νερό, αγαθό που έχει κηρυχθεί από το ΟΗΕ ανθρώπινο δικαίωμα, παραχωρεί τη συντήρηση δικτύου σε 3 χρόνια, προωθώντας την ιδιωτικοποίηση, παρά την απόφαση του ΣτΕ που την απαγορεύει. 

→ Η προστασία του λαού από την ενεργειακή φτώχεια θυσιάζεται για να προχωρήσουν οι «πράσινες» μπίζνες, η «απολιγνιτοποίηση» και η «απελευθέρωση της ενέργειας». Ο μισθός στην Ελλάδα γίνεται ανταγωνιστικός αυτών της Ανατολικής Ευρώπης: φτάσαμε στον περίφημο Πολωνό υδραυλικό! 

→ Από υποδομές, επιλέγουμε τις ακριβότερες (διότι εργολαβία και μίζες προφανώς βασιλεύουν). Η βιώσιμη εκβιομηχάνιση θα γίνει… απουσία κεντρικού ρόλου της Αναπτυξιακής Τράπεζας. 

→ Υιοθέτηση κοινωνικών πολιτικών που προωθούν την ΑΝισότητα: π.χ. αποκλείονται χιλιάδες νέοι από τη δωρεάν ανώτερη-ανώτατη εκπαίδευση.

→ ΜΗ προστασία πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς: Τσιμέντωμα Ακρόπολης, καταστροφή βυζαντινής Θεσσαλονίκης… Το 2021 είναι η χειρότερη χρονιά σε καμένες εκτάσεις τα τελευταία 13 χρόνια.

→ ΜΗ μείωση επιπτώσεων φυσικών καταστροφών, είτε όσον αφορά πυρκαγιές στην ύπαιθρο χώρα, είτε χιονοπτώσεις μέσα στην Αθήνα. 

→ Κλιματική κρίση: φυτεύουμε φωτοβολταϊκά στα καμένα και πουλάμε τη ΔΕΗ. Πάντως, επικαλούμαστε την κλιματική αλλαγή σε κάθε επιχειρησιακή ΑΝετοιμότητα.

→ Η Ελλάδα αναλαμβάνει το 2023 την προεδρία για τη δράση «Μεσόγειος, μια υποδειγματική θάλασσα» και τη μετάβαση προς τη γαλάζια οικονομία. Πώς θα τη χειριστεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός που έβαζε στοίχημα για το λιμάνι του Μαράθου; Το έργο το κατάπιε η θάλασσα!

→ Η Μεσόγειος θερμαίνεται 20% πιο γρήγορα από τον μέσο όρο και η χώρα μας αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα ακόμα και ερημοποίηση. Πρόσφατη έρευνα του ΝΕΟΝ καταλήγει πως η χώρα είναι απροετοίμαστη για αλλαγές, που θα επηρεάσουν έντονα το παραγωγικό μοντέλο.

→ Βιωσιμότητα στο Δημόσιο; Μα αυτό είναι για άρμεγμα, όχι για να μείνουν υποδομές, πλεόνασμα και ρυθμισμένο χρέος! Συνεχείς απευθείας αναθέσεις. Οι ΣΔΙΤ, αντί να δεσμεύουν τους ιδιώτες με αυστηρές ρήτρες, διευκολύνουν τα κέρδη. Επιπλέον, πουλάμε και τη Λάρκο!

→ Δημόσια σφαίρα: Τι να πρωτοθυμηθούμε; Πλατεία Ν. Σμύρνης και οικογένεια Ινδαρέ. Novartis, Τουλουπάκη και Παπαδάκη. Γεωργιάδης και Λιγνάδης. Νομοσχέδια (π.χ. εργασιακό, λίστα Πέτσα). Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (Cisco, Palantir) στη διάρκεια του εγκλεισμού. Υπαγωγή ΕΥΠ, ΕΡΤ και Γ.Γ. Ενημέρωσης απευθείας στον πρωθυπουργό!

Covid, φτωχοποίηση, ενεργειακή ένδεια, ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ/νερού, αυταρχισμός, περιβαλλοντικές καταστροφές, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, κατάρρευση συστήματος υγείας, διαφθορά και, βέβαια, χρέη επί χρεών: κυριολεκτικά, οι 10 πληγές του Φαραώ. 

Μόνη λύση, μια επιτυχημένη Έξοδος του λαού (εννοείται άνευ Μωυσή) κι ένας νέος δεσμευτικός ηθικός Δεκάλογος:

 1. Εγώ ειμί κύριος, ο λαός σου.
 2. Ου ποιήσεις σεαυτώ είδωλον, αυτοθαυμαζόμενος.
 3. Ου λήψει το όνομα κυρίου του λαού σου επί ματαίω.
 4. Εξ ημέρας εργά και ποιήσεις πάντα τα έργα σου.
 5. Τίμα τους συμπολίτες σου και την πόλιν.
 6. Ου κλέψεις.
 7. Ου φονεύσεις.
 8. Ουκ εξαπατήσεις.
 9. Ου ψευδομαρτυρήσεις κατά του πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδή.
 10. Ουκ επιθυμήσεις όσα τω λαώ σου εστί.
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι σημαίνει «κατά της κλιματικής αλλαγής»;
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και πόσο μάλλον η συγκράτησή της είναι προοπτικές που δεν μπορούν να επωμιστούν πραγματικά οι κοινωνίες μας αν δεν εγκαθιδρύσουν διαδικασίες δημοκρατικού σχεδιασμού στόχων...
Τι σημαίνει «κατά της κλιματικής αλλαγής»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτική και ηθική ευθύνη
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΟΗΕ έφερε σε αμηχανία όχι μόνο τους πολιτικούς του αντιπάλους αλλά και ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού. Ισχυρίστηκε ότι η τραγωδία στο Μάτι οφείλεται στην κλιματική...
Πολιτική και ηθική ευθύνη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο χρόνος έχει λήξει για το κλίμα
Πέρα από ομιλίες γεμάτες αόριστες υποσχέσεις οι κυβερνήσεις έχουν κάνει ελάχιστα για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Θα ήταν ειλικρινέστερο αν μας έλεγαν πόσα εκατομμύρια τόνοι άνθρακα θα ελευθερωθούν...
Ο χρόνος έχει λήξει για το κλίμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το κλίμα, πεδίο κοινωνικών συμμαχιών της Αριστεράς
Οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή δεν αποτελούν μια καθησυχαστική τήρηση ευρωπαϊκών δεσμεύσεων. Οι πολιτικές αυτές περιλαμβάνουν δύο σκέλη: από τη μία τις ενέργειες και αποφάσεις που μπορούν να οδηγήσουν...
Το κλίμα, πεδίο κοινωνικών συμμαχιών της Αριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να ζει ή να μη ζει ο ΟΗΕ;
Πέρασαν 73 χρόνια από την ίδρυση του ΟΗΕ, που ήταν επιστέγασμα της αντιφασιστικής νίκης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο Προοίμιο του Χάρτη του οργανισμού οι ιδρυτές του δήλωναν πίστη «στα θεμελιώδη ανθρώπινα...
Να ζει ή να μη ζει ο ΟΗΕ;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το επικίνδυνο πείραμα του κλίματος
Η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε τη Συμφωνία του Παρισιού και ταυτόχρονα υπέγραψε την εγκατάσταση λιγνιτικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής 660 Μεγαβάτ στην Πτολεμαΐδα και επί πλέον προχωρεί με τις έρευνες...
Το επικίνδυνο πείραμα του κλίματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας