• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 20.1°C
  4 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.9°C / 20.5°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 20.5°C
  0 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 16.4°C
  1 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 18.0°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 17.6°C
  0 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.1°C / 14.0°C
  0 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.1°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 17.3°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.8°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 15.7°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.6°C / 19.4°C
  2 BF
  37%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 19.4°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.3°C / 18.3°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.4°C / 19.5°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  0 BF
  58%
EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η δομή στο Θόλος υπονομεύει μια δίκαιη ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό

 • A-
 • A+
Η Ευρώπη παραδίδει και επίσημα τα κλειδιά του προσφυγικού στην Τουρκία, η οποία μπορεί να εκβιάζει εις το διηνεκές τη χώρα μας.

Μέσα σε μερικές ημέρες, όσες δηλαδή μεσολάβησαν από την ημέρα που, ανήμερα των Θεοφανίων, οι Χιώτες ενωμένοι απέτρεψαν την αποβίβαση των μηχανημάτων για τη δημιουργία της δομής στο Θόλος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης έχει επιδοθεί σε μια… πυρετώδη δραστηριότητα για την αλλαγή του αρνητικού κλίματος.

Οση προσπάθεια δεν κατεβλήθη όλους τους προηγούμενους μήνες για να πειστεί η τοπική κοινωνία για την ορθότητα της άποψής του, έγινε μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο συμπατριώτης μου υπουργός ενέτεινε την παρουσία του στα τοπικά ΜΜΕ και οργάνωσε δύο διαδοχικές ανοιχτές συζητήσεις, μία διαδικτυακή με τους φορείς του νησιού και μία για τους κατοίκους στο Ομήρειο. Εκεί παρουσίασε και τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης, που ως διά μαγείας είδε το φως της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες, και φυσικά απαντά με κολακευτικό για το υπουργείο τρόπο σε ερωτήματα που μικρή σχέση έχουν με το θέμα της δημιουργίας της δομής στο Θόλος (όπως για παράδειγμα αν οι ερωτώμενοι συμφωνούν με τις κλειστές ή ανοιχτές δομές).

Αν κρίνει κανείς από την τεράστια αυτοκινητοπομπή διαμαρτυρίας που περιέκλεισε το Ομήρειο τη Δευτέρα το απόγευμα, η απόπειρα να μεταπειστούν οι κάτοικοι δεν έχει ακόμη αποφέρει αποτελέσματα. Και είναι λογικό, αφού οι Χιώτες αισθάνονται εξαπατημένοι, περιθωριοποιημένοι και «αόρατοι»· και γιατί ο υπουργός συνεχίζει να επαναλαμβάνει κουραστικά τα ίδια επιχειρήματα, σαν να έχει κολλήσει η βελόνα ενός χαλασμένου πικάπ.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει ταχθεί εξ αρχής δίπλα στα αιτήματα της χιακής κοινωνίας για το θέμα της Δομής. Οχι ως σημαία ευκαιρίας, αλλά διατηρώντας τη διαχρονική του θέση για οριστική αποσύνδεση των ακριτικών περιοχών, και κυρίως των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, από το προσφυγικό ζήτημα. Εχουμε ταχθεί εξ αρχής κατά του καταστροφικού γεωγραφικού περιορισμού, τον οποίο αποδέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, εγκλωβίζοντας με τον τρόπο αυτό επί μακρόν δεκάδες χιλιάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους στα νησιά μας.

Εχουμε ταχθεί κατά της δημιουργίας τεράστιων υπερδομών που προοιωνίζονται διαιώνιση αυτής της κατάστασης, παρά τη σημερινή συγκυριακή αποσυμφόρηση και τις μειωμένες ροές. Και έχουμε ασκήσει έντονη κριτική στην ευκολία με την οποία η κυβέρνηση αποδέχεται στην πράξη αποφάσεις της συντηρητικής πλειοψηφίας της Ε.Ε., όπως οι διατάξεις του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, η εξέταση του αιτήματος ασύλου να γίνεται αποκλειστικά στο σημείο εισόδου του αιτούντος άσυλο.

Εν όψει, λοιπόν, μιας τέτοιας εξέλιξης, η κυβέρνηση φαίνεται πως σπεύδει να δημιουργήσει στα νησιά πλήρως εξοπλισμένα κέντρα φιλοξενίας, για μόνιμη και μακρόχρονη παραμονή, δεσμεύοντας παράλληλα εκτάσεις πολλαπλάσιες για τη μελλοντική επέκταση των κέντρων αυτών (στη Χίο λ.χ. θα χρησιμοποιηθούν σε πρώτη φάση τα 18 από τα 140 στρέμματα της περιοχής).

Η λογική όμως αυτή αποτελεί ουσιαστικά «λευκή πετσέτα» στην πολύχρονη προσπάθεια όχι μόνο της Χίου, αλλά της Ελλάδας συνολικά, για μια δίκαιη ευρωπαϊκή διευθέτηση του προσφυγικού ζητήματος. Με λευκή πετσέτα ισοδυναμεί η μοιρολατρική αποδοχή των διατάξεων του Συμφώνου, που βρίσκονται σε απόλυτη αντίθεση με τις ελληνικές θέσεις για κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και δημιουργία ενός υποχρεωτικού μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Κανείς δεν θα πάρει στα σοβαρά την ελληνική -και όχι μόνο- θέση, όταν μόνοι μας δημιουργούμε υλικοτεχνική υποδομή με κόστος εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που ουσιαστικά μετατρέπει τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου σε τόπους μόνιμης κατοικίας χιλιάδων αιτούντων άσυλο. Πολύ απλά, όταν αυτή ή η επόμενη ελληνική κυβέρνηση βάλουν το ζήτημα στο τραπέζι, η απάντηση των πλούσιων χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά και των χωρών του Βίζεγκραντ θα είναι: «Μα σας δώσαμε τόσα εκατομμύρια για να αναλάβετε τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου στα νησιά, να τους κρατάτε εκεί».

Με τη διαιώνιση αυτής της λογικής, η Ευρώπη παραδίδει και επίσημα τα κλειδιά του προσφυγικού στην Τουρκία, η οποία μπορεί να εκβιάζει εις το διηνεκές τη χώρα μας. Τα νησιά μας όμως δεν μπορεί να τιμωρούνται για πάντα λόγω της γεωγραφικής τους εγγύτητας στην Τουρκία. Η κυβέρνηση, δυστυχώς, αδυνατεί να το καταλάβει.

ΥΓ.: Αυτές ακριβώς τις θέσεις υπηρετώ κι εγώ, από τη στιγμή που η Φώφη Γεννηματά μού ανέθεσε τη θέση του κοινοβουλευτικού υπεύθυνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο. Σε μερικά «φιλοκυβερνητικά» ΜΜΕ της Αθήνας δεν αρέσει αυτή η συνέπεια. Ενοχλεί ο αγώνας της χιακής κοινωνίας που φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Ετσι, τις τελευταίες εβδομάδες συγκεκριμένα μέσα έχουν κατακλυστεί από ανώνυμα υποτιμητικά σχόλια για τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής και το πρόσωπό μου. Σε ένα από αυτά, η κριτική μας στον κ. Μηταράκη για την εμμονή του στο Θόλος χαρακτηρίζεται «πολιτικό καραγκιοζιλίκι».

Ας το πουν αυτό στους κατοίκους που αναγκάζονται να ξαγρυπνούν στο Θόλος, στο λιμάνι των Μεστών, οπουδήποτε χρειάζεται, «χωρίζοντας» βάρδιες και διανυκτερεύοντας σε αυτοσχέδιους οικίσκους, υπό τον φόβο των τετελεσμένων που προσπάθησε να επιβάλει η κυβέρνηση.

Ανθρωποι επαγγελματίες, όλων των ηλικιών, που αναγκάστηκαν να αφήσουν τις δουλειές και τις οικογένειές τους μέρες γιορτών, επειδή το υπουργείο αδυνατεί να βρει μια έντιμη, συμβιβαστική λύση. Το Κίνημα Αλλαγής κι εγώ προσωπικά θα βρισκόμαστε στο πλευρό τους μέχρι το τέλος.

*Βουλευτής Επικρατείας Κινήματος Αλλαγής

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι κλειστές ελεγχόμενες δομές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για λαθροδιακινητές και παράνομα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες
Οι άναρχες δομές στα νησιά οδήγησαν σε αύξηση των ροών, με αρνητικές επιπτώσεις αρχικά στα ίδια τα νησιά.
Οι κλειστές ελεγχόμενες δομές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για λαθροδιακινητές και παράνομα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι μύθοι, οι ορδές και τα «καλά παιδιά» της Ευρώπης στο προσφυγικό
Η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά φέρνει τη χώρα στη συντηρητική πρωτοπορία της Ευρώπης. Με το νομοσχέδιο για τις επιστροφές και τις απελάσεις συνεχίζει να ξηλώνει τις όποιες εγγυήσεις του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς...
Οι μύθοι, οι ορδές και τα «καλά παιδιά» της Ευρώπης στο προσφυγικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ριτσώνα: τρία χρόνια χωρίς σχολείο
Η Περιφέρεια της Εύβοιας με σχολαστική τυπολατρία επιμένει σε δεκάδες διαγωνισμούς μεταφοράς μαθητών, οι οποίοι βγαίνουν άγονοι κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.
Ριτσώνα: τρία χρόνια χωρίς σχολείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κέντρα υποδοχής με το «έτσι θέλω» από τον Μηταράκη
Tην έμμεση ακύρωση κάθε περιβαλλοντικής νομοθεσίας που μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα σε αυθαιρεσίες της διοίκησης ζητά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Κέντρα υποδοχής με το «έτσι θέλω» από τον Μηταράκη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μια δυστοπία για πρόσφυγες και εργαζόμενους στη Σάμο
Να περνούν από μαγνητικές πύλες ελέγχου και ακτίνες Χ κάθε φορά που εισέρχονται στη νέα δομή της Σάμου υποχρεώνει τώρα τους εργαζόμενους το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Μια δυστοπία για πρόσφυγες και εργαζόμενους στη Σάμο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας