• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 28.5°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.7°C / 26.4°C
  3 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.1°C / 24.9°C
  0 BF
  57%
 • Βέροια
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 21.2°C / 25.0°C
  4 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  4 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.4°C
  1 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 25.9°C
  2 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  2 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.0°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 27.8°C
  4 BF
  51%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 23.5°C / 28.8°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.4°C / 28.8°C
  0 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  3 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  22°C 21.7°C / 24.7°C
  3 BF
  84%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  2 BF
  61%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση απονομής της σύνταξης!

 • A-
 • A+

Κάποιοι προεξάρχοντος του αρμόδιου υπουργού, που αντικατέστησε τον προηγούμενο προκειμένου να επιλύσει το πρόβλημα, παραμένουν αμετανόητοι, αναποτελεσματικοί ή/και χωρίς να διαθέτουν την κοινή λογική! Και αυτό επειδή η ιδιωτικοποίηση δεν αποτελεί πανάκεια και επιπλέον απαιτούνται γνώση και εμπειρία για την απονομή της σύνταξης για αρκετούς κλάδους, π.χ. εκπαιδευτικών και όχι μόνο!

Παρά το γεγονός ότι η ψηφιακή παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες έχει προχωρήσει αρκετά, βοηθούσης και της πανδημίας, η υγειονομική διαχείριση της οποίας είναι αποτυχημένη, όπως ομολογούν οι περισσότεροι, σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις υπάρχει τεράστιο θέμα. Ακόμη και αν έχει επιταχυνθεί ο χρόνος απονομής της και από τα 3-4 χρόνια έχει μειωθεί στα 2-3, είναι αδιανόητη στην εποχή που ζούμε αυτή η καθυστέρηση, που δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στον κόσμο!

Οι συντάξεις στη χώρα μας και σε αρκετούς κλάδους βγαίνουν ακόμη με το χέρι και όχι με τη βοήθεια κάποιου λογισμικού, από ελάχιστους γνωρίζοντες υπαλλήλους επειδή οι περισσότεροι έχουν συνταξιοδοτηθεί, χωρίς να αντικατασταθούν από εκπαιδευμένους και σχετικούς με το αντικείμενο!

Η δημιουργία λογισμικού είναι εύκολη υπόθεση, αρκεί να δοθούν τα δεδομένα που καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις, διαδικασία δύσκολη μεν, που γνωρίζουν ελάχιστοι, η οποία θα γίνει όμως μία φορά. Από εκεί και πέρα θα δουλεύει το λογισμικό, δηλαδή θα αυτοματοποιηθεί το σύστημα και οι συντάξεις θ’ απονέμονται αμέσως. Η κυβέρνηση δεν έχει παρά να πράξει το αυτονόητο και αυτό που ισχύει σε όλες τις προηγμένες χώρες, έστω και αν εκεί τα συστήματα συνταξιοδότησής τους μπορεί να μην είναι και τόσο πολύπλοκα.

Ομως αντί με κάθε τρόπο να αυτοματοποιήσει τη διαδικασία, κατέληξε να δώσει τις υποθέσεις εξαγωγής των συντάξεων σε λογιστές και δικηγόρους. Μάλιστα και οι δύο παραπάνω κλάδοι δεν έδειξαν ιδιαίτερη προθυμία επειδή προφανώς η όλη διαδικασία δεν τους συνέφερε από άποψη απολαβών και επιπλέον οι θέσεις ήταν λίγες και η εκπαίδευση σύντομη και ανεπαρκής! Αυτή είναι η πραγματικότητα ανεξάρτητα από το τι λέγεται και διαφημίζεται από κυβερνητικής πλευράς.

Και θα ρωτήσει κάποιος: Ποια θα ήταν η λύση ή μια κάποια λύση; Μα η λύση νομίζω ότι είναι προφανής: Με πρωτοβουλία και ευθύνη του αρμόδιου υπουργείου έπρεπε να συγκροτηθεί μια επιτροπή αποτελούμενη από εκείνους τους υπαλλήλους που γνωρίζουν να βγάζουν συντάξεις, πριν από τη συνταξιοδότησή τους, η οποία θα έδινε τον αλγόριθμο σε μια εταιρεία ή δημόσιο φορέα δημιουργίας του αντίστοιχου λογισμικού.

Δυστυχώς αυτό δεν έγινε! Θα μπορούσε να γίνει τώρα με τον παρακάτω τρόπο: να κληθούν να επιστρέψουν επ’ αμοιβή όσοι συνταξιοδοτήθηκαν και γνωρίζουν από εξαγωγή συντάξεων για να πράξουν δύο πράγματα: α) να συγκροτήσουν την παραπάνω επιτροπή και β) να εκπαιδεύσουν κάποιους νεότερους και για όσο χρόνο χρειαστεί, που θα τους αντικαταστήσουν μόλις οι εκπαιδευτές τους ολοκληρώσουν το έργο τους.

Είναι πανεύκολο να γίνει, όμως δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος επειδή ο αρμόδιος υπουργός έχει μια θρησκεία, ένα δόγμα: την ιδιωτικοποίηση των πάντων. Πλην όμως αυτή δεν λειτουργεί πάντα ή δεν λειτουργεί καλά σε όλες τις περιπτώσεις.

Επίσης πρέπει ν’ αναφερθεί η «ληστεία» που συντελείται από την πλευρά του Δημοσίου σε βάρος όσων βγαίνουν στη σύνταξη και αφορά τα αναδρομικά τους. Μέχρι να βγει η οριστική σύνταξη, που όπως προείπαμε καθυστερεί πάρα πολύ, υπάρχει η προσωρινή, που είναι μέρος της οριστικής. Επομένως προκύπτουν αναδρομικά, που φτάνουν στις τσέπες των συνταξιούχων μειωμένα!

Στο σημείο αυτό συντελείται η προαναφερθείσα ληστεία! Ρωτώ λοιπόν: Μήπως για αυτόν τον λόγο σημειώνεται τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της σύνταξης; Αν γίνεται για αυτόν τον λόγο αποτελεί μια κοντόφθαλμη ανάγνωση της πραγματικότητας, επειδή με την καθυστέρηση απονομής της σύνταξης αυξάνεται ακόμη περισσότερο το ήδη διογκωμένο δημοσιονομικό χρέος της χώρας μας.

Τέλος, εκτιμώ ότι οι ομοσπονδίες των εργαζομένων και η ΑΔΕΔΥ δεν έχουν ασχοληθεί όσο θα έπρεπε με το τεράστιο αυτό θέμα της μεγάλης καθυστέρησης απονομής της σύνταξης.

*εκπαιδευτικός


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 10/01/2022.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ στην υπηρεσία των ιδιωτών!
Σε μεγάλο φιάσκο εξελίσσεται η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανάθεση της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων σε ιδιώτες. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία φαίνεται να λειτουργεί εις βάρος και του ΕΦΚΑ, αλλά...
Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ στην υπηρεσία των ιδιωτών!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νομοσχέδιο Πιλότος για ένα νέο πελατειακό κράτος της αγοράς
Στο όνομα της «αξιοκρατίας» και της «αποτελεσματικότητας» διαμορφώνεται ένα μοντέλο διοίκησης που θα αναπαράγει τις πελατειακές σχέσεις και θα προσιδιάζει στις στρατηγικές επιδιώξεις του ιδιωτικού τομέα. 
Νομοσχέδιο Πιλότος για ένα νέο πελατειακό κράτος της αγοράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εργασία στα χρόνια της… χολέρας
Βάλθηκε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης να μας πείσει πως ζούμε ακόμα στον προηγούμενο αιώνα και είναι καλό -για την ανάπτυξη, προφανώς- να επιστρέψουμε στις εργασιακές συνθήκες της μεσαιωνικής...
Η εργασία στα χρόνια της… χολέρας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η 10ωρη εργασία… απελευθερώνει
Ο υπουργός Εργασίας δεν είναι αδαής∙ υποστηρίζω όμως ότι είναι (συν)ένοχος, συνένοχος μιας ανομίας που δεν θα αντέξει στον δικαστικό έλεγχο, συνένοχος γιατί και στο σχέδιο αυτό είναι ευδιάκριτο το αποτύπωμα...
Η 10ωρη εργασία… απελευθερώνει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κατάρρευση του ΕΦΚΑ και οι κυβερνητικές ευθύνες - Μια οφειλόμενη απάντηση
Η έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ υλοποιήθηκε σύμφωνα με βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό. Το κακό είναι ότι πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή του, συνεχίζει να λειτουργεί σε γενικές γραμμές σύμφωνα με το ίδιο...
Η κατάρρευση του ΕΦΚΑ και οι κυβερνητικές ευθύνες - Μια οφειλόμενη απάντηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σε ιδιώτες και η έκδοση συντάξεων, η ασφάλιση και οι οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ
Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη γιγάντωση του αριθμού των εκκρεμών συντάξεων, για να επιφέρει μόνιμες αλλαγές και τη διάβρωση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Σε ιδιώτες και η έκδοση συντάξεων, η ασφάλιση και οι οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας