• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.0°C / 26.1°C
  3 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 25.5°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.7°C / 24.9°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 21.9°C / 23.3°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 24.1°C
  4 BF
  43%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 19.0°C / 22.6°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 19.0°C
  0 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 24.4°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 23.4°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  1 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  18°C 17.9°C / 20.6°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 22.8°C
  2 BF
  74%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  3 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 25.9°C
  2 BF
  61%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.3°C / 22.7°C
  0 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 23.3°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  76%

Έφη Αχτσιόγλου

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνέδριο μάχης

 • A-
 • A+
ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

Ο κόσμος βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Η πανδημική κρίση και η αδυναμία διαχείρισής της σε παγκόσμια κλίμακα, η κλιματική κρίση, οι γεωπολιτικές αναταράξεις και η οικονομική αβεβαιότητα με τη διεύρυνση των ανισοτήτων πάνω στη συντριβή της εργασίας συγκροτούν τις παγκόσμιες συντεταγμένες των αρχών του 21ου αιώνα.

Μέσα σε αυτή την αντικειμενική συνθήκη είναι που γεννιούνται όχι απλώς πρόσκαιρες και σημειακές αντιστάσεις, αλλά και εναλλακτικές λύσεις για την αντιστροφή της πορείας προς όφελος ενός κοινού μέλλοντος για την ανθρωπότητα. Από την άρση της πατέντας για τα εμβόλια, την οικολογική στροφή, τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και τον αγώνα για αύξηση των μισθών σε βάρος των κερδών αναδύεται ένας νέος κόσμος, ο κόσμος των κοινών αγαθών, ο κόσμος της ισότητας.

Είναι μέσα σε αυτή τη σύγκρουση των δύο κόσμων που πρέπει να σκεφτούμε την πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα. Και αναλόγως να δράσουμε. Διότι και στην Ελλάδα, αν όχι κυρίως στην Ελλάδα, τα αδιέξοδα της κυρίαρχης πολιτικής, της πολιτικής δηλαδή των κυρίαρχων τάξεων, είναι πανταχού παρόντα και παράγουν ολέθριες συνέπειες για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών.

Πλήρης αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας, κατάρρευση του εθνικού συστήματος Υγείας, γενικευμένη οικολογική αδιαφορία, σκληρή ταξική επίθεση στις δυνάμεις της εργασίας συνθέτουν την εικόνα της δεξιάς διακυβέρνησης. Και όλα αυτά συνοδεύονται από τον αυταρχισμό μιας νέας ριζοσπαστικής Δεξιάς και μιας άνευ προηγουμένου επίθεσης στα δημοκρατικά δικαιώματα και τους θεσμούς της προηγμένης δημοκρατίας, από το Κοινοβούλιο μέχρι τα μέσα ενημέρωσης.

Είναι ακριβώς εντός αυτών των συντεταγμένων που και στην Ελλάδα προκύπτουν και διαμορφώνονται οι εναλλακτικές λύσεις. Με τη μορφή απάντησης στην κυρίαρχη πολιτική αλλά και με τη μορφή ενός αυτόνομου πολιτικού προγράμματος ρήξεων, τομών και κοινωνικού μετασχηματισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία φιλοδοξεί να είναι πρωταγωνιστής στη διαμόρφωση τόσο των άμεσων απαντήσεων όσο και αυτού του αναγκαίου και επιτακτικού ριζοσπαστικού προγράμματος. Και αυτή ακριβώς η φιλοδοξία προσδιορίζει και τους στόχους του 3ου Συνεδρίου του κόμματος. Μετά μάλιστα και το αίτημα για εκλογές αυτοί οι στόχοι έχουν αποκτήσει επείγοντα και επιτακτικό χαρακτήρα.

Τούτο σημαίνει ότι το συνέδριό μας δεν θα είναι και δεν πρέπει να είναι μια διαδικασία εσωκομματικών διευθετήσεων αλλά ένα συνέδριο μάχης, ένα συνέδριο οργάνωσης πολιτικής και ιδεολογικής των δυνάμεων της Αριστεράς. Να σκεφτούμε πάνω στα πεπραγμένα μας, τον στρατηγικό μας προσανατολισμό και την τακτική μας, να αναστοχαστούμε, αλλά και να διαμορφώσουμε άμεσες προγραμματικές και πολιτικές λύσεις απέναντι στη στρατηγική αμηχανία και την προγραμματική αφωνία της κεντρώας σοσιαλδημοκρατίας.

Οι προτεραιότητες που θέτουμε είναι σαφείς:

● Ανάκτηση της εργασίας με ρύθμιση της αγοράς εργασίας, αύξηση των μισθών και τόνωση της συλλογικής οργάνωσης.

● Ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, όχι απλώς ως μηχανισμού αντιμετώπισης της φτώχειας, αλλά ως πυλώνα κοινωνικής δικαιοσύνης.

● Διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θέτει στον πυρήνα του τον κόσμο της εργασίας.

● Ενίσχυση της δημοκρατίας μέσα από βαθιές θεσμικές τομές.

● Διεκδίκηση ενός διαφορετικού μέλλοντος για την Ευρώπη, με αξιοποίηση των ρωγμών που διανοίγονται στο μέχρι χθες άκαμπτο νεοφιλελεύθερο μπλοκ και συνέργειες με προοδευτικές δυνάμεις.

● Αποτελεσματική παρέμβαση στη μεγάλη συζήτηση για την επόμενη μέρα του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ε.Ε.

Είναι προφανές ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με μια σύγκρουση για τη διαχείριση του υπάρχοντος, αλλά με μια συνολική αντιπαράθεση με τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης. Και αυτή η αντιπαράθεση δεν διεξάγεται απλώς και μόνο στο επίπεδο της καθημερινής πολιτικής, αλλά και στο επίπεδο των ιδεών που υπο-προσδιορίζουν αυτή την πολιτική. Οφείλουμε, λοιπόν, να δώσουμε και τις δύσκολες ιδεολογικές μάχες. Διότι όταν οι ιδέες της Αριστεράς γίνονται υλική δύναμη, όταν δηλαδή αποκτούν φορείς και πολλαπλασιαστές, οδηγούν και σε μεγάλες πολιτικές νίκες.

Γι’ αυτό είναι κρίσιμη η αντιστοίχιση της πολιτικής επιρροής του κόμματος με τα κοινωνικά του ριζώματα, με τη δυνατότητά του να οργανώνεται στη βάση της κοινωνίας και να παρεμβαίνει ουσιαστικά στους θεσμικούς φορείς εκπροσώπησής της. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για μια μεγάλη νίκη της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Είναι οι προϋποθέσεις για να ανατραπεί το επικίνδυνο καθεστώς της νέας Δεξιάς στη χώρα.

*Βουλευτίνα ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., πρώην υπουργός

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είναι το 50-50 του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ μια ιστορική απόφαση;
Μέσα σε αυτή τη ζοφερή και πεσιμιστική ατμόσφαιρα από τη μία αλλά και μέσα στην αισιοδοξία της έκρηξης του Μetoo και της επανάκαμψης του φεμινιστικού κινήματος από την άλλη, η απόφαση του 3ου Συνεδρίου του...
Είναι το 50-50 του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ μια ιστορική απόφαση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κείμενο Συμβολής για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: «Συνέδριο ανοιχτών ερωτημάτων»
Με αφετηρία μπορούμε να ανακτήσουμε την ηγεμονία στις πολιτικές εξελίξεις στο όνομα των υποτελών κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων. Όχι ο πολιτικός τακτικισμός και οι δημοκρατικοφανείς οργανωτικοί νεωτερισμοί....
Κείμενο Συμβολής για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: «Συνέδριο ανοιχτών ερωτημάτων»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ψυχή του συστήματος
Το πιο εύκολο στις προσυνεδριακές περιόδους είναι να απλοποιούνται, να τυποποιούνται και να αναπαράγονται υπεραπλουστευμένα διλήμματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Η ψυχή του συστήματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με ανοιχτά χαρτιά
Την κοινωνία τη βασανίζουν η ακρίβεια, ο πόλεμος και η πανδημία. Αυτά θα έπρεπε να απασχολούν και τον ΣΥΡΙΖΑ και το συνέδριό του.
Με ανοιχτά χαρτιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αριστερά - Δεξιά: Ξεκάθαρο δίλημμα, ξεκάθαρες απαντήσεις
-Διάλογος για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία- Αυτό θα διεξαχθεί μέσα σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, όπου η διαιρετική τομή Αριστεράς - Δεξιάς υποχρεώνει σε λόγο κρυστάλλινο και σαφή, με...
Αριστερά - Δεξιά: Ξεκάθαρο δίλημμα, ξεκάθαρες απαντήσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αριστερή τομή
Προετοιμάζονται έντονα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το επικείμενο συνέδριό τους. Κανείς δεν ξέρει ή δεν μπορεί να προβλέψει αν προκύψει κάτι καλό – για την κοινωνία, εννοείται.
Αριστερή τομή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας