Ο Ράμσφελντ, επικεφαλής του Πενταγώνου την άνοιξη του 2003, μίλησε για Νέα Ευρώπη, δηλαδή τους πρώην δορυφόρους της Μόσχας στην Ανατολή συν την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Βρετανία που στήριξαν την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ την άνοιξη του 2003, μια ομάδα χωρών που συγκρούστηκε τότε μετωπικά με το γαλλογερμανικό δίδυμο Σιράκ-Σρέντερ.
Πριν και μετά την προχθεσινή τηλεδιάσκεψη κορυφής με τον Πούτιν ο Μπάιντεν διαβουλεύτηκε και ενημέρωσε την απελθούσα χθες Μέρκελ, τον Μακρόν, τον Ντράγκι και τον Τζόνσον.
Η επιλογή αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία.
- Πρώτον, παρ’ όλο που η αντιπαράθεση στην Ουκρανία αφορά κατ’ εξοχήν τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας, οι τέσσερις συνομιλητές του Λευκού Οίκου εκπροσωπούν την Παλαιά Ευρώπη.
- Δεύτερον, με εξαίρεση τον Τζόνσον, ούτε το Βερολίνο ούτε το Παρίσι ούτε και η Ρώμη ενθουσιάζονται με το ενδεχόμενο επιβολής σκληρών κυρώσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας και πολύ περισσότερο με την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος καθιστά σαφές στη Γαλλία ότι η ευρωπαϊκή αμυντική χειραφέτηση που είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί πρέπει να περιλαμβάνει την εκτός Ε.Ε. Βρετανία, μια άποψη που είναι βέβαιο ότι τη συμμερίζεται και η Γερμανία.
Η συμπερίληψη της Ιταλίας στην επιλογή των μελών του ευρωπαϊκού κουαρτέτου από τον Λευκό Οίκο είναι βέβαιο ότι θα καταγραφεί στη Ρώμη και στο Παρίσι ως πριμοδότηση του νεοπαγούς ευρωπαϊκού άξονα που διαμόρφωσαν οι Μακρόν και Ντράγκι.
Ολες οι χώρες -μέλη ή όχι- του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με την πρώην ΕΣΣΔ, από τη Νορβηγία και τη Φινλανδία στον Βορρά, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία στο κέντρο μέχρι την Τουρκία στον Νότο καλούνται να συντονίσουν το βήμα τους απέναντι στη Ρωσία με τον όποιο κοινό ευρωατλαντικό παρονομαστή συμφωνήσουν να διαμορφώσουν οι ΗΠΑ και το ευρωπαϊκό κουαρτέτο.
Το παραπάνω μήνυμα αφορά και το Κίεβο, το οποίο δεν θα πρέπει να είναι και πολύ ευχαριστημένο με τη δέσμευση των ΗΠΑ να επιβάλουν συντριπτικές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, μια τοποθέτηση που μπορεί να διαβαστεί ότι δεν έχουμε την πρόθεση να εμπλακούμε σε εχθροπραξίες με τη Ρωσία σε περίπτωση που το Κρεμλίνο αποφασίσει να εισβάλουν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας