• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.2°C / 30.8°C
  3 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 23.9°C / 28.9°C
  2 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 28.0°C
  3 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 25.0°C
  3 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  3 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  3 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 27.8°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.5°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.2°C / 28.8°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 28.7°C
  0 BF
  39%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 29.9°C
  4 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 31.6°C
  3 BF
  28%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.0°C / 31.0°C
  4 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.3°C
  3 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 27.7°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  4 BF
  35%

«Οι γονείς στέλνουν παιδιά με αναπηρία σε γειτονικούς δήμους, να κάνουν χιλιόμετρα κάθε μέρα. Ή, υποχρεώνονται να τα κρατάνε σπίτι ή τα στέλνουν σε ιδιωτικές δομές. Αναρωτιέμαι αν ντρέπεται κανείς στον δήμο και στο αρμόδιο υπουργείο Παιδείας», σημείωσε ο Νίκος Φίλης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με αριστερό ριζοσπαστισμό θα κερδίσουμε τις εκλογές

 • A-
 • A+

Ζούμε σε εποχή πολλαπλών κρίσεων. Κλιματική, υγειονομική, μεταναστευτική με έξαρση των εθνικισμών, οικονομική με ένταση των ταξικών ανισοτήτων και της κοινωνικής πόλωσης. Η κοινωνία σε σύγχυση, αναζητά σημείο ισορροπίας. Θα το βρει είτε στην ακραία νεοφιλελεύθερη Αlt Right είτε σε μια προοδευτική-αριστερή και οικολογική υπέρβαση. Ο προσωρινός συμβιβασμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας που δανείστηκε όπλα από τον λησμονημένο κεϊνσιανισμό είναι βέβαιο ότι θα αμφισβητηθεί σφόδρα από τις κυρίαρχες δυνάμεις, μόλις αναχαιτιστεί η υγειονομική κρίση.

Ομως η ιδέα ότι ένα σπάταλο και βαθιά ανορθολογικό σύστημα, όπως ο καπιταλισμός, μπορεί να δίνει λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα τέτοιας έκτασης και ταυτόχρονα να διατηρεί εκείνο τον βαθμό εκμετάλλευσης της φύσης και των ανθρώπων που επιτρέπει την κυριαρχία και την αναπαραγωγή του, γίνεται όλο και λιγότερο πιστευτή. Ακόμη και στις ΗΠΑ, με τις πρωτοφανούς μεγέθους οικονομικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μπάιντεν, που επιβλήθηκαν από τα κινήματα των «από κάτω» και την ενδυναμωμένη αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Αυτή είναι η ανάγνωση της ιστορικής περιόδου που διανύουμε. Οι ιδέες του ριζοσπαστισμού, δεξιού ή αριστερού, θα αναμετρηθούν και θα καθορίσουν την τελική διέξοδο σε όλα τα επίπεδα. Θα καθορίσουν τη ζωή δύο, τριών γενεών. Το γνωρίζει καλά η ακραία ριζοσπαστική Δεξιά, που τροποποιεί όλο και πιο επιθετικά την ταυτότητά της, επιζητώντας την πολιτική και ιδεολογική ηγεμονία. Καιρός να το αντιληφθούμε και εμείς.

Συμβιβασμοί «παραδοσιακού τύπου» και δήθεν «κεντρώες λύσεις» στο έδαφος της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης, όπως στη δεκαετία του 1990, δεν προσφέρουν τίποτα απολύτως. Μετά την κατάρρευση του 1989 έχει μετατοπιστεί ο άξονας των εξελίξεων τόσο δεξιά, που οι δυνάμεις του Κέντρου λειτούργησαν σε πολλές περιπτώσεις ως τμήμα του ενιαίου «κόμματος» του κεφαλαίου, σε βάρος της δημοκρατίας, του κοινωνικού κράτους και των πολιτικών, εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Αν κάτι έχουμε μάθει τα τελευταία πενήντα χρόνια, και επιβεβαιώθηκε το 2015, είναι ότι η πολιτική δεν ήταν ποτέ «πρόσθεση κι αφαίρεση». Οπου αριστερές δυνάμεις, όπως στην Ιταλία και αλλού, επιχείρησαν κεντρώες προσαρμογές, βαπτισμένες «ρεαλιστικές» για να «αρέσουν» στον λεγόμενο μεσαίο χώρο, αποκόπηκαν από το κοινό τους, έχασαν εκλογικά, απέτυχαν, εξαφανίστηκαν και ως μόνο μετρήσιμο αποτέλεσμα έστειλαν λαϊκό κόσμο προς τα δεξιά. Και ενώ τα διεθνή μα και τα εγχώρια παραδείγματα είναι δυστυχώς πολλά, βλέπουμε σπέρματα αυτής της αντίληψης και στα δικά μας «χωράφια».

Υπόκλιση σε ανορθολογισμούς απέναντι στην πανδημία και τα εμβόλια; Αντιλήψεις «πατριωτικές», που φλερτάρουν με άξονες και αντιάξονες στην περιοχή; Φλερτ με όσους εισηγούνται πολιτικές υπερεξοπλισμών και στρατιωτικής ισχύος τύπου Ισραήλ, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο προσφυγικό; Συνέχεια επιλογών και δεσμεύσεων της μνημονιακής περιόδου, όπως στη φορολογία, στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, στο τραπεζικό σύστημα, στις ιδιωτικοποιήσεις, στο Ελληνικό, στη Fraport; Οποιο χαρακτήρα κι αν παίρνουν αυτές οι προσαρμογές στις γραμμές μας, υποσκάπτουν την ορμητική ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Θολώνουν τη φυσιογνωμία του και εμποδίζουν τη διεύρυνση στον πραγματικό κόσμο, τις λαϊκές κοινωνικές δυνάμεις και τη νεολαία. Και, εντέλει, αυτές είναι που τον εμποδίζουν να επωφεληθεί από τη φθορά της κυβέρνησης.

Το ατού μας, ως Αριστερά, ήταν πάντοτε οι ιδέες μας – και μ’ αυτές πορευόμασταν. Εμπνέαμε και εμπνεόμασταν από τα κοινωνικά κινήματα. Αλλά ακόμα κι αν κάποιοι βλέπουν τη συγκυρία «εκλογίστικα», ας έχουν υπόψη ότι το «Κέντρο», εξαιτίας της κοινωνικής πόλωσης και της κατάρρευσης των μεσαίων στρωμάτων, συνιστά πλέον έναν τόπο κοινωνικά, πολιτικά και ιδεολογικά άγονο.

Είναι άλλο η επιθυμητή, ιδιαιτέρως λόγω απλής αναλογικής, συμμαχία πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για τη συγκρότηση εναλλακτικής προοδευτικής λύσης στη διακυβέρνηση του τόπου και άλλο η επιδίωξη να εκφραστούν μονοκομματικά παράταιρες, αλλά και στερούμενες κοινωνικού αποτυπώματος, δυνάμεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην ουσία, επιχειρώντας την επαναφορά συνιστωσών με αποκλίνοντα πολλές φορές ιδεολογικά και πολιτικά σχέδια, ενισχύεται –αντικειμενικά– ο ρόλος του «αρχηγού της παράταξης» ως του μόνου εξισορροπητικού παράγοντα, με αναπόφευκτη την υποβάθμιση της δημοκρατικής λειτουργίας.

Βαδίζοντας προς το Συνέδριο και κρατώντας τη θετική εμπειρία από την πρόσφατη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, οφείλουμε να ολοκληρώσουμε τον αναστοχασμό της κυβερνητικής μας θητείας και να εμβαθύνουμε στους προγραμματικούς μας στόχους, ώστε ο διογκούμενος θυμός από τα κυβερνητικά πεπραγμένα να μετατραπεί σε πολιτικό ρεύμα νίκης και ριζοσπαστικής προοδευτικής προοπτικής. Ωστε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κόμμα αγώνα και διακυβέρνησης, να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της νέας δημοκρατικής προοδευτικής κυβέρνησης και να είναι η «Δεύτερη Φορά Αριστερά» καλύτερη από την πρώτη.

* Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και βουλευτής Α΄ Αθηνών

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΣΥΡΙΖΑ: κίνδυνος ενός νέου «επώδυνου συμβιβασμού»;
Αυτών δεδομένων, θα ήταν σκόπιμο, πιστεύω, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να συζητηθεί επειγόντως και αυτή η πολύ εφικτή υπόθεση εργασίας, δηλαδή η εκδοχή όπου όλες αυτές οι αισιόδοξες προσδοκίες υποχώρησης,...
ΣΥΡΙΖΑ: κίνδυνος ενός νέου «επώδυνου συμβιβασμού»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναμνηστικά
Η αναγκαστική απομόνωση των δύο ετών μάς έκανε να μας δούμε καλύτερα και τον κόσμο γύρω μας, θέλοντας και μη. Κάποιοι μάς αντέξαμε και κάποιοι άλλοι όχι. Κάποιοι μάς αγαπήσαμε περισσότερο και κάποιοι την εντός...
Αναμνηστικά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ήρθε η ώρα να αλλάξουν οι συντελεστές επηρεασμού των εξελίξεων
Η μεγάλη και πρωτοφανής -για τα συνηθισμένα μέτρα του συγκεκριμένου κομματικού οργανισμού- συμμετοχή στις κυριακάτικες εκλογικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ έχει θετικές προεκτάσεις, που απλώνονται σε δύο...
Ήρθε η ώρα να αλλάξουν οι συντελεστές επηρεασμού των εξελίξεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με ανοιχτά χαρτιά
Την κοινωνία τη βασανίζουν η ακρίβεια, ο πόλεμος και η πανδημία. Αυτά θα έπρεπε να απασχολούν και τον ΣΥΡΙΖΑ και το συνέδριό του.
Με ανοιχτά χαρτιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προλαβαίνουμε
Αλλοι πενήντα σήμερα. Και άλλοι τόσοι χθες. Ανθρωποι που χάθηκαν να γίνονται αριθμοί της καθημερινότητας. Από πότε αρχίσαμε να επιτρέπουμε να μετατρέπονται οι άνθρωποι τόσο στυγνά σε στατιστικά στοιχεία; Είναι...
Προλαβαίνουμε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί εκφέρεσαι απρεπώς;
Κι ακούω έναν καθωσπρέπει κύριο να λέει: - Χρησιμοποίησε απρεπή εκφορά λόγου! Αυτό δεν είναι πολιτισμός! Αυτό δεν είναι υγιής αντιπαράθεση!
Γιατί εκφέρεσαι απρεπώς;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας