• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.3°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 10.0°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 15.0°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.9°C / 8.6°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  4 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.2°C / 7.9°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 4.0°C
  5 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 14.6°C
  3 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.4°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 9.9°C / 14.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.8°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 15.6°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 16.5°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.4°C / 16.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 15.8°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 16.5°C
  4 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 11.0°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 3.7°C / 10.1°C
  4 BF
  64%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  3 BF
  78%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εμφανής η πολιτική σκοπιμότητα των διώξεων

 • A-
 • A+
Η εκμετάλλευση της πανδημίας ως προσχήματος είναι προσωρινή, αλλά η πρόθεση της κυβέρνησης και γενικότερα των φορέων της αστικής εξουσίας να ενισχύσουν ένα κράτος αυταρχικό και να καταργήσουν όσο περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα μπορούν είναι μόνιμη και επιβεβαιούμενη από άπειρα καθημερινά παραδείγματα αστυνομικής βίας.

Η δίκη των 62 αποτελεί κορυφαία περίπτωση πολιτικής δίωξης και κατάχρησης κυβερνητικής εξουσίας, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το κείμενο της από 2.12.2020 εισήγησης της Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας από τον κορονοϊό, που επικαλείται η απαγορευτική για τις συναθροίσεις στις 6.12.2020 απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ, είναι όμως βέβαιο ότι ακόμα και οι γιατροί τους οποίους η κυβέρνηση διόρισε στην επιτροπή αυτήν αρνούνται την ευθύνη για να διατυπώσουν ως δήθεν επιστημονική τους κρίση πολιτικές επιταγές και να υπηρετήσουν αντίστοιχες σκοπιμότητες, αν κρίνει κανείς από το κείμενο εισήγησης της επιτροπής αυτής, που είχε ληφθεί υπόψη για την απαγόρευση συναθροίσεων της 17.11.2020, και η οποία, όπως αναμενόταν, δεν ανέφερε το παραμικρό για απαγόρευση συναθροίσεων.

Ετσι υπήρξε ένα όργιο συλλήψεων υποψήφιων διαδηλωτών στην Αθήνα, μέρος του οποίου είναι οι 62 κατηγορούμενοι. Ακολούθησε η σύνταξη κατηγορητηρίου και η παραπομπή σε δίκη στις 29.11.2021 με βασική κατηγορία αυτήν του άρθρου 285 Π.Κ. Ωστόσο, πέρα από την προφανή αντισυνταγματικότητα μιας γενικής αστυνομικής απαγόρευσης συναθροίσεων, που έχει καταγγελθεί ακόμα και από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφενός είναι σοβαρά αμφισβητήσιμο το κατά πόσον ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αποτελεί αρμόδια αρχή για να λαμβάνει υγειονομικά μέτρα και αρκετά αναξιόπιστο όταν αυτά τα μέτρα περιορίζονται στην απαγόρευση συγκεκριμένων πολιτικών εκδηλώσεων.

Η εκμετάλλευση της πανδημίας ως προσχήματος είναι προσωρινή, αλλά η πρόθεση της κυβέρνησης και γενικότερα των φορέων της αστικής εξουσίας να ενισχύσουν ένα κράτος αυταρχικό και να καταργήσουν όσο περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα μπορούν, μέσα και έξω από τον Ποινικό Κώδικα, είναι μόνιμη και επιβεβαιούμενη από άπειρα καθημερινά παραδείγματα αστυνομικής βίας σε όλες σχεδόν τις διαδηλώσεις που διεξάγονται, αστυνομικών βασανιστηρίων έως και δολοφονιών, την πολιτική τους κάλυψη από την κυβέρνηση συλλογικά, την προσπάθεια ηρωοποίησης των αστυνομικών και εγκαθίδρυσης κλίματος πειθαρχίας και ανοχής του αυταρχισμού της στην κοινωνία, τις αντιδραστικές και λαϊκίστικες αντιμεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία των διαδηλώσεων και στον Ποινικό Κώδικα.

Η πολιτική σκοπιμότητα των διώξεων είναι εμφανής και στη συνειδητοποίησή της οφείλεται και το τεράστιο κύμα συμπαράστασης με εκατοντάδες ψηφίσματα, αλλά και εκατοντάδες προσφερόμενους μάρτυρες υπεράσπισης.

*Συνήγορος διωκόμενων

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συνέλαβαν την Κούρδισσα μεταφράστρια Φαχριγέ Αντσάι
Την έσυραν στη φυλακή γιατί παλεύει για τα δικαιώματα των γυναικών και γιατί μιλάει και γράφει στη μητρική της γλώσσα. Το τελευταίο βιβλίο της Φαχριγέ Αντσάι «Οι γυναίκες Εζιντί» είναι συγκλονιστικό, αλλά...
Συνέλαβαν την Κούρδισσα μεταφράστρια Φαχριγέ Αντσάι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Τζαβέντ Ασλάμ δικαιούται και πρέπει να πάρει άσυλο
Ως πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, πρωτεργάτης σε πλήθος κοινωνικών αγώνων και με βαθύ αίσθημα αλληλεγγύης για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, δικαιούται το πολιτικό άσυλο.
Ο Τζαβέντ Ασλάμ δικαιούται και πρέπει να πάρει άσυλο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκκληση των πολιτικών εξορίστων από το Τόγκο προς την ελληνική και τη διεθνή κοινότητα
Εμείς, οι Τογκολέζοι αγωνιστές της Διασποράς που ζούμε στο εξωτερικό ή εξαναγκαζόμαστε σε εξορία, και που υπογράφουμε αυτήν την έκκληση, δεν είναι δυνατόν να επιστρέψουμε στην πατρίδα μας. Για τον λόγο αυτό,...
Εκκληση των πολιτικών εξορίστων από το Τόγκο προς την ελληνική και τη διεθνή κοινότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Την έλεγαν Χελίν Μπολέκ…
Μάθαμε την ύπαρξή της με τραγικό τρόπο. Πέθανε μετά από απεργία πείνας -288 ημερών- διεκδικώντας το δικαίωμα να τραγουδά, κάτι που απαγόρευσε ο «σουλτάνος» Ερντογάν, γιατί ήταν λέει αριστερό συγκρότημα...
Την έλεγαν Χελίν Μπολέκ…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ επιταχύνει την αύξηση των θανάτων
Το βασικό εύρημα της μελέτης Τσιόδρα - Λύτρα ήταν ότι η αύξηση των θανάτων από κορονοϊό επιταχύνεται όταν ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι άνω των 400.
Η συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ επιταχύνει την αύξηση των θανάτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας