• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 8.5°C
  3 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.5°C / 6.9°C
  5 BF
  58%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.7°C
  3 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 3.0°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.0°C / 5.9°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.6°C / 2.3°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  3 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.6°C / 7.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.4°C
  4 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  6 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  3 BF
  50%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 3.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 5.5°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 8.0°C
  5 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.2°C / 6.7°C
  3 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  2 BF
  72%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απονομή... δικαιοσύνης

 • A-
 • A+

Ο κίνδυνος για το πολιτικό σύστημα είναι το έλλειμμα Δικαιοσύνης. Τα υπόλοιπα είναι στάχτη στα μάτια. Στην αδράνεια της Δικαιοσύνης οι πολιτικοί κάθε φορά που ανακύπτει έστω κάποια έρευνα ή απόπειρα ελέγχου των πεπραγμένων τους κάνουν πλάκα, διότι προφανώς γνωρίζουν ότι κανένας δεν θα ελέγξει τα λεγόμενα και κυρίως τις πράξεις τους, όσο αθέμιτες, παράνομες και αντίθετες με το δημόσιο συμφέρον και αν είναι.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα και κραυγαλέα προκλητικές μπορεί να την πληρώσει κανένας αποδιοπομπαίος ή άχρηστος για το σύστημα, όπως έχει συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ οι συνεργάτες και συγκυβερνήσαντες δεν εγνώριζαν, ούτε αντελήφθησαν τίποτε, αλλά κυρίως δεν τους ενόχλησε η Δικαιοσύνη. Και ιδού:

 • α) «Ευτυχώς δεν ασκείτε εξουσία! Ευτυχώς! Διότι εάν η νοοτροπία σας περιβληθεί με το κύρος της εξουσίας θα μας κλείσετε φυλακή» (από ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, Βουλή των Ελλήνων, 11 Φεβρουαρίου 2012, απευθυνόμενος στην τότε αντιπολίτευση). Ολοι γνωρίζουμε τι έγινε όταν σύμφωνα με τον νόμο (της δικής του έμπνευσης) διατάχθηκε έρευνα, τι υπέστησαν οι δικαστικοί λειτουργοί και ποιο ήταν το αποτέλεσμα. Μάλιστα ένας από τους ερευνώμενους είναι και υποψήφιος αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος ως να μη συμβαίνει τίποτε!
 • β) «Ευτυχώς που είναι ελεύθερος και μπορεί να μιλά. Γιατί αν και τον επικαλείστε τον θέλατε στη φυλακή για τη Novartis» (πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, Βουλή των Ελλήνων, 7 Οκτωβρίου 2021 απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση).

Και τα λένε αυτά: ο ένας διαπρεπής συνταγματολόγος και ο άλλος με σύμβουλο εξίσου έγκριτο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου.

Και αναρωτιέται ο αφελής κοινός θνητός και πολίτης αυτής της υπερήφανης, κατά τ' άλλα, χώρας ποιος κλείνει στη φυλακή ποιον και η Δικαιοσύνη πόσο ανεξάρτητη είναι και πόσο γρηγορούσα τυγχάνει σε συσχέτιση των τεκταινομένων στην Αυστρία, όπου η Δικαιοσύνη ερευνά τον καγκελάριο Σ. Κουρτς. Και επίσης ο αφελής πολίτης, που είναι και νομοταγής και ενίοτε δαρμένος, προβληματίζεται αν οι πολιτικοί ταγοί του αντιλαμβάνονται με τα λεγόμενα και κυρίως με τα πραττόμενα και δη με την ασυδοσία της εξουσίας τι κινδύνους δημιουργούν στο πολιτικό σύστημα με τη θεσμική του έννοια και τούτο βέβαια αναπότρεπτα οδηγεί στον φασισμό, τον οποίον κατά τ' άλλα όλοι εξορκίζουν. Κυρίως δε απορεί ο αφελής με την ατιμωρησία των ισχυρών διαχρονικά, μολονότι οι δημοσιολογούντες, στο ευρύ μέτωπο του δημόσιου λόγου που ελέγχεται από την κυβέρνηση, στηλιτεύουν και κεραυνοβολούν με κραυγές τα «λαμόγια τους επιχειρηματίες» και τους «προδότες πολιτικούς».

Θα είχαν αναμφίβολα δίκιο αν δεν παρέλειπαν τεχνηέντως να ξεχωρίσουν ότι άλλο θέμα είναι το πολιτικό σύστημα με τη θεσμική του έννοια και άλλο με την έννοια της συμπαιγνίας επαγγελματιών πολιτικών που ευθύνονται για την εξαθλίωση των πολιτών επειδή υπερασπίζονται μόνο τα συμφέροντα τα δικά τους και μιας μικρής ομάδας, η οποία ελέγχει σχεδόν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας και όχι μόνο. Οσο απαραίτητο είναι να προστατευτεί το πρώτο, τόσο ζωτικό είναι να βρεθεί το δεύτερο ενώπιον της Δικαιοσύνης.

* δικηγόρος, τ. γεν. γραμματέας Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δικαιοσύνη και Αριστερά
Ενας ορισμός της δημοκρατίας σε σχέση με τον νόμο θα μπορούσε να είναι ο εξής: Δημοκρατία είναι το πολίτευμα εκείνο που απαιτεί από όλους τους πολίτες να εφαρμόζουν τους νόμους, παρέχοντάς τους όμως τη...
Δικαιοσύνη και Αριστερά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κρίση στη Δικαιοσύνη
Και οι κρίνοντες κρίνονται και πρέπει να κρίνονται, ώστε να λειτουργεί κατά το δυνατό εύρυθμα η πάντα κινδυνεύουσα Δημοκρατία μας και η πάντα βαλλόμενη Δικαιοσύνη.
Κρίση στη Δικαιοσύνη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κράτος δικαίου
Ο δικαστής είναι για την κοινή συνείδηση, και πρέπει να είναι, περισσότερο από έναν οιονδήποτε δημόσιο λειτουργό. Αποτελεί μια ενσάρκωση του νομικού δέοντος που είναι -για να μεταχειριστώ μια οιονεί υπερβολική...
Κράτος δικαίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι «Επίτιμοι»
Ο λόγος για τους θεσμούς και πάλι. Λόγος συχνός, αλλά και φλύαρος πολλές φορές στην τρέχουσα νεοελληνική πραγματικότητα, με ευδιάκριτη σκοπιμότητα και διαφανή κίνητρα, επιλεκτικός και αντιφατικός, κατά την...
Οι «Επίτιμοι»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είναι μία καλή ευκαιρία να διευκολυνθεί το μέλλον των ανθρώπων
Η Τέχνη, ναι μεν καταγράφει με τη δική της ιδιαίτερη ματιά όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή, αλλά αν μπορεί να συμβάλλει στο να περιοριστούν τα φθαρτικά γιατί να μην το κάνει;
Είναι μία καλή ευκαιρία να διευκολυνθεί το μέλλον των ανθρώπων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας