• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.2°C / 24.2°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 22.4°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 25.5°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.5°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 19.8°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 16.2°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 25.5°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  1 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.1°C / 26.1°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.9°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 16.5°C / 22.3°C
  0 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 23.8°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.3°C / 19.9°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 23.9°C
  2 BF
  97%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  89%
Mass Communication Specialist 3rd Class Jason Tarleton/U.S. Navy via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από την Καμπούλ στην Ταϊβάν

 • A-
 • A+

Θα πυροδοτήσει το πρωτοφανές φιάσκο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν εντάσεις στον Ειρηνικό από στη Νότια Σινική Θάλασσα και την Ταϊβάν μέχρι την Κορεατική Χερσόνησο;

Με άλλα λόγια, πέραν των τζιχαντιστών κάθε έκφανσης πώς θα καταγράψουν στο Πεκίνο την αμερικανική ήττα στην Καμπούλ αλλά και την προαναγγελθείσα αποχώρηση από το Ιράκ;

Τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το Πεκίνο έχουν κάθε λόγο να προβούν σε διερευνητική επίδειξη πυγμής στον Ειρηνικό.

Ο Μπάιντεν, που έχει δώσει στρατηγική προτεραιότητα στην ανάσχεση της ισχυροποίησης της Κίνας, έχει κάθε λόγο να υπεραντιδράσει απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια του Πεκίνου που θα καταγραφεί ως προσπάθεια εκφοβισμού της Ταϊβάν ή και δημιουργίας τετελεσμένων στα διαμφισβητούμενα νησιωτικά συμπλέγματα και στις θαλάσσιες ζώνες στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Το Πεκίνο από τη μεριά του έχει το κίνητρο να διαπιστώσει εάν και σε ποιο βαθμό η ρητορική της Ουάσινγκτον αντιστοιχεί με τη βούληση και τη δυνατότητά της.

Και οι δύο αντίπαλες πλευρές προφανώς επιθυμούν να στείλουν μήνυμα στα κράτη της περιοχής τα οποία οι ΗΠΑ προσπαθούν να εντάξουν σε μια διευρυμένη αντικινεζική συσπείρωση και συμμαχία.

Δεν είναι η πρώτη φορά στις διεθνείς σχέσεις που οι εξελίξεις σε μια εστία σύγκρουσης πυροδοτούν κινητικότητα σε απομακρυσμένες γεωγραφικά εστίες κρίσεων.

Οταν το 1950 η Βόρεια Κορέα επιτέθηκε στη Νότια, μια πρωτοβουλία η οποία όπως δείχνουν οι αρχειακές έρευνες έγινε εν αγνοία της Μόσχας, οδήγησε σε κλιμάκωση της ψυχροπολεμικής έντασης στην Ευρώπη, με το ΝΑΤΟ να πολλαπλασιάζει τις στρατιωτικές του δυνάμεις και ταυτόχρονα να τίθεται θέμα επανεξοπλισμού της Δυτικής Γερμανίας.

Οταν ο Μπάιντεν δηλώνει ότι τελείωσε η εποχή των υπερπόντιων στρατιωτικών επεμβάσεων μεγάλης κλίμακας, τι σημαίνει αυτό για τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Νότια Κορέα και στη Γερμανία;

Το ερώτημα που η ασύντακτη αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν θέτει για τις σχέσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου τίθεται και για τη Μόσχα.

Μετά την εγκατάλειψη του Αφγανιστάν τι αντίκρισμα μπορεί να εξακολουθήσει να έχει η πολιτική πυγμής των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τα γεγονότα της Ουκρανίας το 2013-14;

Πέραν της γεωπολιτικής και επιχειρησιακής αποτίμησής τους οι ήττες επηρεάζουν και συμβολικά την ισχύ και αντοχή των μεγάλων δυνάμεων.

Το πιο χαρακτηριστικό πρόσφατο ιστορικό παράδειγμα είναι η μάχη του Μάρνη το φθινόπωρο του 1914, όταν ο γερμανικός στρατός παρά την ταχύτατη προέλασή του δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την κυκλωτική κίνηση που θα του επέτρεπε να καταλάβει το Παρίσι.

Από τότε μέχρι και το τέλος του πολέμου τον Νοέμβριο του 1918, η στρατιωτική ηγεσία της Γερμανίας ζούσε μια ατμόσφαιρα αναμονής μιας προεξοφλημένης ήττας.

Το δίλημμα Μπάιντεν απέναντι στην Κίνα είναι συνθλιπτικό, καθώς η συσπείρωση απέναντι στην Κίνα που προσπαθεί να οικοδομήσει καταγράφεται σε μια περίοδο όπου το οικονομικό κόστος για την ανάκαμψη από μια πανδημία άγνωστης διάρκειας αποθαρρύνει μια γραμμή πλεύσης που θα οδηγήσει σε σύγκρουση με την ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας.

Από τη Γερμανία μέχρι και τη Νότια Κορέα η αγορά της Κίνας είναι μια από τις ασφαλείς συνιστώσες τής μετά την πανδημία προσδοκώμενης ανάκαμψης.

Συμπέρασμα σχεδόν αυτονόητο, ότι η παγκόσμια συγκυρία δεν προσφέρεται για το ορατό μέλλον για επίδειξη πυγμής των ΗΠΑ που θα διασκεδάσει την ταπείνωση των όσων εκτυλίχθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αφγανικό σταυρόλεξο
Ουδείς αμφιβάλλει ότι το σχέδιο συμφωνίας ΗΠΑ-Ταλιμπάν, που προβλέπει την άμεση αποχώρηση 5.000 Αμερικανών στρατιωτών και το κλείσιμο πέντε βάσεων σε...
Αφγανικό σταυρόλεξο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αποσταθεροποιητική ρητορική
Η αμερικανική εμπλοκή προαναγγέλλεται ως αυτόματη, όποιοι και να είναι οι λόγοι που θα επικαλεστεί το Πεκίνο, για να νομιμοποιήσει μια εισβολή στην Ταϊβάν.
Αποσταθεροποιητική ρητορική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Βερολίνο του Ειρηνικού
Οι ΗΠΑ μετά το 1978 διατήρησαν με την Ταϊβάν διμερείς σχέσεις σε επίπεδο γραφείων συνδέσμων και συνέχισαν να εξοπλίζουν τη χώρα τόσο με πωλήσεις οπλικών συστημάτων όσο και με στρατιωτική βοήθεια.
Το Βερολίνο του Ειρηνικού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι Ταλιμπάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής πολιτική
Οποιες χώρες σπεύσουν να καλύψουν το κενό που άφησαν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, πρέπει από την αρχή να σταθμίσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες πρέπει να πάρουν τον δρόμο της εξόδου, όταν αναπόφευκτα έρθει και η...
Οι Ταλιμπάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής πολιτική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καμπούλ όπως Σουέζ και Ντιεν Μπιεν Φου
Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπoύλ θα σκιάζουν την προσπάθεια των ΗΠΑ να συγκροτήσουν αντικινεζική συμμαχία στον Ειρηνικό και στον Ινδικό Ωκεανό.
Καμπούλ όπως Σουέζ και Ντιεν Μπιεν Φου
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Οταν συζητάμε για το Αφγανιστάν, μην ξανακούσω για το Βιετνάμ!»
Μια στατική και στιγμιαία εικόνα του τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν έχει λίγα να μας προσφέρει αν θέλουμε να αποκτήσουμε το εύρος της εικόνας που δικαιούται.
«Οταν συζητάμε για το Αφγανιστάν, μην ξανακούσω για το Βιετνάμ!»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας