• Αθήνα
  Χιονοπτώσεις
  1°C -0.2°C / 2.3°C
  0 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.8°C / 2.0°C
  1 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 5.7°C
  4 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -3.0°C / -2.1°C
  5 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -0.4°C
  4 BF
  47%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -2.4°C / 1.2°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -4.8°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 3.6°C
  3 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 5.3°C
  3 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.4°C / 7.2°C
  6 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  7 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.9°C
  4 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.5°C / 0.9°C
  4 BF
  40%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.5°C / 0.1°C
  3 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 6.8°C
  3 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.0°C / 1.5°C
  0 BF
  96%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.7°C / 0.5°C
  2 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -1.7°C / 2.0°C
  3 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  3 BF
  47%

Fire in Rome by Hubert Robert

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο αυτοκράτορας Νέρων, η Μεγάλη Πυρκαγιά (Ρώμη) και τι δεν συνέβη πραγματικά

 • A-
 • A+

Η Μεγάλη Πυρκαγιά στη Ρώμη, όταν ο αυτοκράτορας Νέρων ήταν 26 ετών, αποτέλεσε και την αρχή του τέλους μιας αυτοκρατορικής δυναστείας. Αυτά που έγραψαν ο Σουετώνιος και ο Δίων Κάσσιος, ότι ο Νέρων έπαιζε την άρπα ή τη λύρα του ενώ η Ρώμη καιγόταν, φαίνεται ότι δεν ευσταθούν. Αντίθετα, ο ιστορικός Τάκιτος, που ήταν παρών στο γεγονός, μας ενημερώνει ότι εκείνες τις πρώτες ημέρες της φωτιάς ο Νέρων δεν ήταν εκεί – απλά επέστρεψε αργότερα, για να «συμβάλει» στην κατάσβεσή της (όπως και κάποιοι άλλοι).

Αυτό γίνεται φανερό από μιαν έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο με τίτλο «Νέρων - ο άνθρωπος πίσω από τον μύθο»1.

Η πυρκαγιά στη Ρώμη ξεκίνησε τις πρωινές ώρες της 19ης Ιουλίου του 64 μ.Χ. Μόνο 4 από τους 14 δήμους της Ρώμης γλίτωσαν, ενώ 3 δήμοι καταστράφηκαν ολοσχερώς. Μια εκδοχή θέλει την πυρκαγιά να αποτελεί μια πρώτη φάση του διωγμού εναντίον των χριστιανών, ενώ μια δεύτερη μιλάει για τη δημιουργία του μεγάλου παλατιού του Νέρωνα, του Domus Aurea στο κέντρο της Ρώμης, που ερείπιά του σώζονται ακόμη.

Ο Νέρων γεννήθηκε με το όνομα Lucius Domitius Ahenobarbus στις 15 Δεκεμβρίου του 37 μ.Χ. Οι γονείς του ήταν εγγόνια του αυτοκράτορα (Οκτάβιου) Αυγούστου και η μητέρα του ήταν η Αγριππίνα, που εξορίστηκε όταν ήταν δύο ετών, ενώ ο πατέρας του πέθανε όταν ο Νέρων ήταν τριών ετών. Υιοθετήθηκε από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο το 49 μ.Χ., όταν ο τελευταίος παντρεύτηκε την Αγριππίνα, και άλλαξε το όνομά του με την υιοθεσία σε Nero Claudius Caesar Drusus Germanicus.

Εγινε αυτοκράτορας στα 16 του, το 54 μ.Χ., με τον θάνατο του Κλαύδιου. Ο αυτοκράτορας διέθετε πλούσιο ποινικό μητρώο. Στα 21 του μαχαίρωσε τη μητέρα του, στα 24 του εκτέλεσε την Οκτάβια, κόρη του Κλαύδιου από προηγούμενο γάμο, ενώ στα 27 του σκότωσε τη γυναίκα του Ποππαία, που ήταν τότε έγκυος από αυτόν, κλοτσώντας την στο στομάχι. (Μια από τις πρώιμες γυναικοκτονίες, αν και ο Ηρόδοτος αναφέρει την περίπτωση του Πέρση βασιλιά Καμβύση, που έκανε το ίδιο στη σύζυγό του, με το ίδιο αποτέλεσμα.) Αυτοκτόνησε στα 30 του, όταν η Γερουσία τον ανακήρυξε εχθρό της πολιτείας. Είχε χάσει τη στήριξη του πληθυσμού της Ρώμης εξαιτίας ενός εξεγερμένου διοικητή που έκοψε τον ανεφοδιασμό της Ρώμης από την Αίγυπτο (κυρίως σε σιτηρά).

Είχε ψηφιστεί η καταδίκη της μνήμης του (το damnatio memorae) με στόχο να εξαλειφθεί ολοσχερώς η ανάμνησή του από τη μνήμη του κόσμου. Του έκαναν μια πολυτελή και πανάκριβη κηδεία, ενώ με τον θάνατό του ξεκίνησε ένας εμφύλιος.

Πολλά κουτσομπολιά και fake news θα βρείτε στον Σουετώνιο, στο βιβλίο του «Οι 12 Καίσαρες».

* ομότιμος καθηγητής Τμήματος ΕΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών


1. Βλέπε britishmuseum.org, από το οποίο έχω πάρει πολλά στοιχεία και πληροφορίες
 
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
3+1 ψέματα προπαγάνδας
Ο παράλληλος κόσμος που διαμορφώνει η προπαγάνδα έχει ένα εκτεταμένο ιστορικό βάθος, σχετικά άγνωστο αρκετές φορές στους τελικούς παραλήπτες του, δηλαδή το κοινό που χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ. Αρκετά από τα ψέματα...
3+1 ψέματα προπαγάνδας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ελληνικός Διαφωτισμός του 20ού αιώνα
Μια αποστασιοποιημένη και ψύχραιμη πολιτικά ιστορική ματιά θα μπορούσε κάλλιστα να τοποθετήσει τον νεοελληνικό Διαφωτισμό να συμβαίνει και να αναπτύσσεται με μια σημαντική καθυστέρηση.
Ο ελληνικός Διαφωτισμός του 20ού αιώνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Μακρυγιάννης, το «εγώ» και το «εμείς»
Ο επίλογος του Μακρυγιάννη χρειάζεται να τον ξαναδιαβάσουμε όλοι, ιδιαίτερα οι νέοι και οι νέες, στις μέρες μας, που είναι μια εποχή πολύ ζόρικης μετάβασης.
Ο Μακρυγιάννης, το «εγώ» και το «εμείς»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι αρχαιολογικοί θησαυροί του Αφγανιστάν
Έξω από την Τερμέζ (από την ελληνική λέξη θερμός), στη δεξιά όχθη του Αμού Ντάρια (Ώξος), στο τμήμα της Βακτριανής που σήμερα ανήκει στο Ουζμπεκιστάν, έφτανε διακεκομμένα στ’ αυτιά μας η φωνή του Αφγανού...
Οι αρχαιολογικοί θησαυροί του Αφγανιστάν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα παπούτσια
Γέμισε με παλιά παπούτσια το κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Στα γεγονότα του 1954. Εκατοντάδες ζευγάρια στους δρόμους. Παπούτσια που μαρτυρούσαν για τη φτώχεια όσων τα φορούσαν.
Τα παπούτσια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας