• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.1°C / 27.4°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.1°C / 23.8°C
  0 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 23.8°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 17.5°C / 22.0°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 18.3°C
  0 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.6°C / 24.7°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 27.2°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 17.9°C / 22.9°C
  0 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 27.9°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.6°C / 26.8°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.5°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 19.5°C / 24.6°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 19.8°C / 24.9°C
  3 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.3°C / 27.6°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 16.3°C / 21.6°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 18.2°C / 23.9°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  82%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απο-ουμανισμός προ των πυλών

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Είναι οι μέρες τέτοιες που αρκετοί θυμήθηκαν το τρίπτυχο ελευθερία - ισότητα - αδελφότητα, για να τιμήσουν την επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης, οι ίδιοι που με τις πράξεις τους καταστρατηγούν και τις ιδέες αυτές. Και τι πειράζει; Λέξεις είναι, θα τις πουν ως ανάγκη και θα τις ξεχάσουν αμέσως μετά. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι ότι τα κελεύσματα αυτά και γενικότερα το αποτύπωμα του Διαφωτισμού μοιάζει στις μέρες μας να είναι κάτι το εξωτικό, κάτι το προκλητικό και απαγορευμένο.

Το πρόβλημα είναι ότι η κοινωνία μας έχει πάει πολύ πιο πίσω και σε μια κατάσταση που αμφισβητείται και το κίνημα που έθεσε τις βάσεις για το τέλος της φεουδαρχικής κοινωνίας, ο ουμανισμός. Καλά, για να είμαστε ειλικρινείς, φεουδαρχικά κατάλοιπα πάντα υπήρχαν στη μοντέρνα (;) κοινωνία μας. Στα Πανεπιστήμια, την αυτοδιοίκηση, τη Νέα Δημοκρατία κοκ. Τώρα, όμως, ζούμε μια ποιοτική διαφορά και ο άνθρωπος του μέλλοντος θα είναι μια οικεία καρικατούρα του παρελθόντος. Ενας σύγχρονος δουλοπάροικος, ένας δεσμώτης ένοικος της ζωής του, απογυμνωμένος από κάθε τι ουμανιστικό.

Ο σύγχρονος δεσμώτης ένοικος θα αποστρέφει το βλέμμα του από τη μελέτη και τη δράση, θα χλευάζει το μεγαλείο του ανθρώπινου πνεύματος, τα ρωμαλέα δημιουργήματά του, χειροκροτώντας απλώς μια διαχείριση που άλλοι του έχουν πει ότι είναι «πετυχημένη». Θα παραμένει αμέτοχος θεατής, όταν οι περιστάσεις τον καλούν να αναπτύξει μέσα του, χάρη σε μια αυστηρή και μεθοδική πειθαρχία, όλες τις ανθρώπινες δυνάμεις. Θα αναπαράγει απλώς μια κυρίαρχη επιβαλλόμενη ηθική, αντί να προσπαθεί να εγκαθιδρύει μια ατομική και μια συλλογική ηθική.

Δεν θα αμφισβητεί (γιατί έτσι έχει μάθει από τα κυρίαρχα ΜΜΕ) το δίκαιο, την οικονομία, την πολιτική, δεν θα προσφέρει τροφή σε μια τέχνη και σε μια λογοτεχνία. Θα δέχεται αδιαμαρτύρητα και ευχάριστα την απόλυτη υποταγή σε κάθε θεωρία θεϊκή ή ανθρώπινη που του έχουν πει ότι είναι υπερβατική και ανυπέρβλητη, παραδίδοντας τη δύναμη της υπευθυνότητας του ανθρώπου. Και, πάνω από όλα, δεν θα διεκδικεί πότε, γιατί «έτσι και αλλιώς τίποτα δεν αλλάζει». Και ως συνέπεια αυτού θα αναπαραγάγει τυφλά την εχθρότητα σε καθέναν που τολμά να διατηρεί μια ορμή, μια στάση μαχητική που αποσκοπεί στη σταδιακή χειραφέτηση του ανθρώπου, σε καθέναν που συνεχίζει να αναζητεί τις δυνατότητες που έχει ο άνθρωπος να βελτιώσει, να αλλάξει το πεπρωμένο του.

Ο νέος άνθρωπος δεν θα είναι άνθρωπος. Και αυτό ακριβώς το αποτέλεσμα θέλουν να επιφέρουν οι πολιτικές που «αλλάζουν το DNA της Παιδείας», αλλοτριώνουν τη συμμετοχή σε πολιτισμό, πολιτική, αυτοδιοίκηση, αθλητισμό, και μας οδηγούν σε μια αμέτοχη θέαση, αφαιρούν τη συλλογική ιδιοκτησία και άρα την υπευθυνότητα σε υγεία, περιβάλλον, μεταφορές, επικοινωνία και σε άλλους τομείς της παραγωγής. Ενας νέος άνθρωπος χωρίς δικαιώματα, χωρίς ανθρωπισμό. Εμπρός για μια νέα φεουδαρχία.

*καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, περιφερειακός σύμβουλος Β. Αιγαίου

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κυτταρίτιδα της πατρίδος μου
Εχει δίκιο ο ποιητής. Η κοινωνική και πολιτισμική κυτταρίτιδα έχει τρυπώσει παντού. Κυρίως στα μυαλά και στη συμπεριφορά των ανθρώπων.
Η κυτταρίτιδα της πατρίδος μου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η τελευταία φορά
Η ζωή δεν είναι τίποτα άλλο από στιγμές. Και από πρώτες και τελευταίες φορές. Ετσι μετριέται ο χρόνος. Ετσι αναμετριόμαστε κι εμείς με τον χρόνο
Η τελευταία φορά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα παγκάκια της οργής
Οργίστηκαν τα παγκάκια των πλατειών και των δημόσιων χώρων, της Αττικής, μέσα στην αφόρητη μοναξιά που τους επέβαλε η πανδημία και η ολοκληρωτική κυβερνητική καταστολή.
Τα παγκάκια της οργής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επικίνδυνη διολίσθηση στην πολιτική της ισχύος
Το ερώτημα που αναδεικνύεται επιτακτικά δεν είναι αν οι άνθρωποι νικήσουν την πανδημία, αλλά το πώς θα είναι η ζωή τους σε έναν μεταπανδημικό κόσμο, που θυσίασε την αλληλεγγύη και τη συνεργασία για χάρη της...
Η επικίνδυνη διολίσθηση στην πολιτική της ισχύος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπάρχει, άραγε, η δυνατότητα για μία ισορροπημένη πρόοδο;
Κάθε καινούριος ανθρωπολογικός βηματισμός κουβαλάει τις ήττες, τα στίγματα, τις αδιαφορίες, τις απληστίες, τις αναποτελεσματικότητες, τα λάθη και τις ραθυμίες του χτες.
Υπάρχει, άραγε, η δυνατότητα για μία ισορροπημένη πρόοδο;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναθαρρεύουμε, αλλά δεν εφησυχάζουμε...
Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Oι δυσκολίες είναι εδώ, παραμένουν δυνατές και εξακολουθούν να λειτουργούν ως ύπουλες και σημαντικές απειλές για το άμεσο μέλλον.
Αναθαρρεύουμε, αλλά δεν εφησυχάζουμε...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας