• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 4.1°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.7°C / 3.0°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 5.5°C
  5 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  4 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  5 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 0.9°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -4.6°C / -2.7°C
  3 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 8.8°C
  5 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.2°C / 3.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.4°C
  7 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  6 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 2.3°C
  1 BF
  49%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.7°C / 3.3°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 4.2°C
  3 BF
  83%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  0 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.3°C / 1.7°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  2 BF
  61%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απο-ουμανισμός προ των πυλών

 • A-
 • A+

Είναι οι μέρες τέτοιες που αρκετοί θυμήθηκαν το τρίπτυχο ελευθερία - ισότητα - αδελφότητα, για να τιμήσουν την επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης, οι ίδιοι που με τις πράξεις τους καταστρατηγούν και τις ιδέες αυτές. Και τι πειράζει; Λέξεις είναι, θα τις πουν ως ανάγκη και θα τις ξεχάσουν αμέσως μετά. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι ότι τα κελεύσματα αυτά και γενικότερα το αποτύπωμα του Διαφωτισμού μοιάζει στις μέρες μας να είναι κάτι το εξωτικό, κάτι το προκλητικό και απαγορευμένο.

Το πρόβλημα είναι ότι η κοινωνία μας έχει πάει πολύ πιο πίσω και σε μια κατάσταση που αμφισβητείται και το κίνημα που έθεσε τις βάσεις για το τέλος της φεουδαρχικής κοινωνίας, ο ουμανισμός. Καλά, για να είμαστε ειλικρινείς, φεουδαρχικά κατάλοιπα πάντα υπήρχαν στη μοντέρνα (;) κοινωνία μας. Στα Πανεπιστήμια, την αυτοδιοίκηση, τη Νέα Δημοκρατία κοκ. Τώρα, όμως, ζούμε μια ποιοτική διαφορά και ο άνθρωπος του μέλλοντος θα είναι μια οικεία καρικατούρα του παρελθόντος. Ενας σύγχρονος δουλοπάροικος, ένας δεσμώτης ένοικος της ζωής του, απογυμνωμένος από κάθε τι ουμανιστικό.

Ο σύγχρονος δεσμώτης ένοικος θα αποστρέφει το βλέμμα του από τη μελέτη και τη δράση, θα χλευάζει το μεγαλείο του ανθρώπινου πνεύματος, τα ρωμαλέα δημιουργήματά του, χειροκροτώντας απλώς μια διαχείριση που άλλοι του έχουν πει ότι είναι «πετυχημένη». Θα παραμένει αμέτοχος θεατής, όταν οι περιστάσεις τον καλούν να αναπτύξει μέσα του, χάρη σε μια αυστηρή και μεθοδική πειθαρχία, όλες τις ανθρώπινες δυνάμεις. Θα αναπαράγει απλώς μια κυρίαρχη επιβαλλόμενη ηθική, αντί να προσπαθεί να εγκαθιδρύει μια ατομική και μια συλλογική ηθική.

Δεν θα αμφισβητεί (γιατί έτσι έχει μάθει από τα κυρίαρχα ΜΜΕ) το δίκαιο, την οικονομία, την πολιτική, δεν θα προσφέρει τροφή σε μια τέχνη και σε μια λογοτεχνία. Θα δέχεται αδιαμαρτύρητα και ευχάριστα την απόλυτη υποταγή σε κάθε θεωρία θεϊκή ή ανθρώπινη που του έχουν πει ότι είναι υπερβατική και ανυπέρβλητη, παραδίδοντας τη δύναμη της υπευθυνότητας του ανθρώπου. Και, πάνω από όλα, δεν θα διεκδικεί πότε, γιατί «έτσι και αλλιώς τίποτα δεν αλλάζει». Και ως συνέπεια αυτού θα αναπαραγάγει τυφλά την εχθρότητα σε καθέναν που τολμά να διατηρεί μια ορμή, μια στάση μαχητική που αποσκοπεί στη σταδιακή χειραφέτηση του ανθρώπου, σε καθέναν που συνεχίζει να αναζητεί τις δυνατότητες που έχει ο άνθρωπος να βελτιώσει, να αλλάξει το πεπρωμένο του.

Ο νέος άνθρωπος δεν θα είναι άνθρωπος. Και αυτό ακριβώς το αποτέλεσμα θέλουν να επιφέρουν οι πολιτικές που «αλλάζουν το DNA της Παιδείας», αλλοτριώνουν τη συμμετοχή σε πολιτισμό, πολιτική, αυτοδιοίκηση, αθλητισμό, και μας οδηγούν σε μια αμέτοχη θέαση, αφαιρούν τη συλλογική ιδιοκτησία και άρα την υπευθυνότητα σε υγεία, περιβάλλον, μεταφορές, επικοινωνία και σε άλλους τομείς της παραγωγής. Ενας νέος άνθρωπος χωρίς δικαιώματα, χωρίς ανθρωπισμό. Εμπρός για μια νέα φεουδαρχία.

*καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, περιφερειακός σύμβουλος Β. Αιγαίου

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναμνηστικά
Η αναγκαστική απομόνωση των δύο ετών μάς έκανε να μας δούμε καλύτερα και τον κόσμο γύρω μας, θέλοντας και μη. Κάποιοι μάς αντέξαμε και κάποιοι άλλοι όχι. Κάποιοι μάς αγαπήσαμε περισσότερο και κάποιοι την εντός...
Αναμνηστικά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί εκφέρεσαι απρεπώς;
Κι ακούω έναν καθωσπρέπει κύριο να λέει: - Χρησιμοποίησε απρεπή εκφορά λόγου! Αυτό δεν είναι πολιτισμός! Αυτό δεν είναι υγιής αντιπαράθεση!
Γιατί εκφέρεσαι απρεπώς;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δείξε μου τη μάσκα σου…
Αν και μας επιβλήθηκε αρχικά ως υποχρεωτικό μέτρο ανάσχεσης της πανδημίας, η μάσκα εντάχθηκε εν τέλει στην καθημερινότητά μας και ως στοιχείο αναγνώρισης και ταυτοποίησης τόσο της εξωτερικής μας εμφάνισης όσο...
Δείξε μου τη μάσκα σου…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αποθέωση
Χρειάστηκε να νοσηλευτεί για μερικές ημέρες κι όλων ο νους πήγε στο κακό εκείνο το πρωί που απόμεινε η καρέκλα του αδειανή· τον τελευταίο καιρό άλλωστε δεν ήτανε και λίγες οι περιπτώσεις πελατών που μπήκαν στο...
Η αποθέωση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ατομική βούληση την εποχή της πανδημίας
Με εφόδιο και ως μέτρο σύγκρισης και αποτίμησης συνάμα την εμπειρία των δύο ετών της πανδημίας, νιώθεις ότι απέναντί σου δεν έχεις πολιτικούς που διαπνέονται από μεγαθυμία και υψηλοφροσύνη, αλλά κάποιους...
Η ατομική βούληση την εποχή της πανδημίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χέρια
Τα χέρια είναι το πιο φλύαρο ανθρώπινο μέλος. Σε αντίθεση με τα μάτια. Ή και το πρόσωπο. Που εκπαιδεύονται στην απόκρυψη. Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, λέγεται. Εκπαιδεύεται ο άνθρωπος όμως να τραβάει...
Χέρια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας