• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.5°C
  2 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 14.9°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 19.0°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.5°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 12.5°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  0 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 18.6°C
  4 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.1°C / 20.2°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 16.6°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  5 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.5°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 17.8°C
  1 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.7°C
  0 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.3°C
  0 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 15.0°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  78%
dreamstime
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξορύξεις υδρογονανθράκων; Καλωσορίζουμε την κυβέρνηση στον ρεαλισμό

 • A-
 • A+

Οι δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σχετικά με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, όπως αυτές ειπώθηκαν τον Απρίλιο σε συνέντευξή του σε αραβικό Μέσο, μας ξάφνιασαν με ευχάριστο τρόπο, γεμίζοντάς μας ικανοποίηση, ενώ ταυτόχρονα μας γύρισαν πίσω στον χρόνο.

Ηταν λοιπόν Απρίλιος του 2019 όταν συμμετείχαμε, ως Οικολόγοι Πράσινοι σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το υπουργείο Περιβάλλοντος, λέγοντας «ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!» στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και στη συνέχεια προβήκαμε σε καθιστική διαμαρτυρία στα σκαλοπάτια της εισόδου του υπουργείου, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο ακόμη μια φορά την αντίθεσή μας στις υπογραφές συμβάσεων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Δυο χρόνια μετά, ήρθε η ώρα της δικαίωσης των θέσεών μας με τον πιο επίσημο τρόπο από τα χείλη ενός σοβαρού και μετρημένου ανθρώπου όπως είναι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, ο οποίος δεν δίστασε να δηλώσει χαρακτηριστικά: «Οικονομικά δεν οραματίζομαι ότι η Ελλάδα θα γίνει μια πετρελαιο-παραγωγική χώρα. Με όλον τον σεβασμό, το Αιγαίο είναι ένας παράδεισος στη γη. Δεν σχεδιάζουμε να τον μετατρέψουμε σε Κόλπο του Μεξικού».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται ένα χρόνο μετά από εκείνες του πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τον Μάιο του 2020, από το βήμα της Βουλής δήλωνε στη συζήτηση για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο: «Με τις τιμές του πετρελαίου εκεί που βρίσκονται σήμερα είναι αμφίβολο αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για νέες εξορύξεις πετρελαίου στη χώρα μας».

Οι δηλώσεις αυτές φυσικά και εκθέτουν τα στελέχη των μεγάλων κοινοβουλευτικών κομμάτων, Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝ.ΑΛΛ., που ακόμα και σήμερα δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται το παγκόσμιο γίγνεσθαι και τη φιλοσοφία του Green New Deal της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την ίδια στιγμή που η δική μας σταθερή και σθεναρή στάση είναι ξεκάθαρη.

Είναι ξεκάθαρο πως διεθνώς κερδίζει έδαφος η συνειδητοποίηση της προσωρινότητας των ορυκτών καυσίμων, αλλά και των καταστροφικών επιπτώσεών τους στο κλίμα και το περιβάλλον. Η χώρα μας δεν πρέπει να προσδένεται στο μοντέλο αυτών των εξορύξεων, τόσο σε ό,τι αφορά τον λιγνίτη όσο και τα υποθαλάσσια κοιτάσματα.

Ενεργειακό, περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό μέλλον υπάρχει για τη χώρα μας μόνο αν αλλάξει το ενεργειακό μείγμα υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και της εξοικονόμησης εις βάρος των εξορύξεων λιγνίτη και υδρογονανθράκων.

Γι’ αυτό και απαιτούμε ξανά τον επανασχεδιασμό της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, να εγκαταλειφθεί επιτέλους το σχέδιο και οι σκέψεις για εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Η οικολογική πράσινη πολιτική για την ενέργεια πρέπει να αποτελέσει βάση για τη διαμόρφωση ενός μακρόπνοου σχεδίου ενεργειακής πολιτικής, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας, τις ΑΠΕ μικρής κλίμακας και την ενεργοποίηση της εγχώριας βιομηχανίας.

Η Ελλάδα έχει τη μεγάλη ευκαιρία να δώσει ένα μήνυμα θετικό στην παγκόσμια κοινότητα, ενισχύοντας παράλληλα ενεργά την καινοτομία και την τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής εξοικονόμησης.

Καλούμε λοιπόν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για την ενεργειακή πολιτική της χώρας και τα καλωσορίζουμε στον ρεαλισμό που εδώ και χρόνια διατυπώνεται με συγκεκριμένες πολιτικές, από τους Οικολόγους Πράσινους.

 * εκπρόσωπος των Οικολόγων Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, περιφερειακής συμβούλου Πελοποννήσου

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
(Υδρογον)άνθρακες ο θησαυρός;
Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών σηματοδοτούν ουσιαστικά την εγκατάλειψη της ελληνικής πολιτικής έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων. Ωστόσο, δεν διαμορφώνουν τις ενεργειακές εξελίξεις...
(Υδρογον)άνθρακες ο θησαυρός;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οχι αναλώσιμοι οι Ελληνες και Τούρκοι φαντάροι
Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες μιας αδιάλειπτης ροής ειδήσεων που αφορά τα τεκταινόμενα του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, με κεντρικό πυλώνα συζήτησης κάποιο επικείμενο θερμό επεισόδιο και έναν...
Οχι αναλώσιμοι οι Ελληνες και Τούρκοι φαντάροι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τοπικά προϊόντα και εθνικά πάρκα
Πολλοί Ηπειρώτες αμφιβάλλουν ήδη για το όφελος των εξορύξεων υδρογονανθράκων. Ομως, αφού η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα δεν μπορεί να γίνει άμεσα, τι κάνουμε σήμερα;
Τοπικά προϊόντα και εθνικά πάρκα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυβερνήσεις συνεργασίας
Το εκλογικό σύστημα για τις επόμενες εκλογές ευνοεί την παρουσία πολλών κομμάτων, άρα και το ενδεχόμενο πολυκομματικής κυβέρνησης. Το είδος αυτό κυβέρνησης αποτελεί για κάποιους ευκαιρία για ευρύτερη...
Κυβερνήσεις συνεργασίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να μην γίνει η απανθρωπιά συνήθειά μας!
Το μηνιαίο χαράτσι των 100 ευρώ δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό δημόσιας υγείας. Στην επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή, οφείλουν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Να μην γίνει η απανθρωπιά συνήθειά μας!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας