• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -0.4°C / 3.5°C
  0 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.1°C / 1.3°C
  3 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.0°C / 4.0°C
  2 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -4.2°C
  1 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  0 BF
  59%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -3.8°C / 0.7°C
  1 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -4.9°C
  3 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.7°C / 1.6°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 5.8°C
  4 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 5.7°C
  6 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  4 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  42%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / -3.5°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.9°C / -3.5°C
  1 BF
  46%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 1.8°C / 6.8°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -0.2°C / 3.8°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -2.4°C / 0.5°C
  1 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.8°C / 1.4°C
  1 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  47%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι γυναίκες στα χρόνια της πανδημίας

 • A-
 • A+

Στις αρχές Μαρτίου, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στάθηκε αφορμή για έναν ανοιχτό διάλογο πάνω σε θέματα ισότητας των φύλων, απουσίας ισότιμης συμμετοχής των γυναικών σε κέντρα λήψης αποφάσεων, μισθολογικού χάσματος, εργασιακών αποκλεισμών με βάση το φύλο κ.ά. Ηταν, επίσης, αφορμή, όπως κάθε χρόνο, να μνημονευτούν οι αγώνες και οι κατακτήσεις δεκαετιών για την ισότητα των φύλων και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, την οικονομία, την οικογένεια.

Η συζήτηση αυτή όμως θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά τη συμβολική ημέρα της 8ης Μαρτίου. Γιατί φέτος, όλα τα διαχρονικά θέματα που τέθηκαν στον δημόσιο διάλογο, έχουν στον πυρήνα τους μία νέα, εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη. Την οπισθοδρόμηση στο ζήτημα της επίτευξης της έμφυλης ισότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με βάση επίσημα στοιχεία της Ε.Ε., αλλά και διεθνή, οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης αυτής πλήττουν και αναμένεται να πλήξουν τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες.

Η γυναικεία απασχόληση μπαίνει σε νέο κύκλο επισφάλειας, όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες, την ίδια στιγμή που η σύγχρονη γυναίκα καλείται, σε συνθήκες ακόμα πιο ασφυκτικές γι’ αυτή, να αποδώσει εργασιακά με την τηλεργασία, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει τα μέλη της οικογένειας, στον χώρο του σπιτιού. Το χειρότερο όλων, όμως, μιλώντας για οπισθοδρόμηση, είναι η σοβαρή αύξηση της βίας σε βάρος των γυναικών σε ολόκληρη την Ευρώπη και παγκόσμια, κατά τις περιόδους των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Ακόμη και στον τομέα της γυναικείας εκπροσώπησης στα κέντρα αποφάσεων, η κατάσταση δείχνει να διολισθαίνει, αν και η χώρα μας είχε δείξει στασιμότητα στο θέμα αυτό πριν από την πανδημία και παρά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ποσόστωση φύλου στα ψηφοδέλτια των εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ομως, τα περισσότερα από τα παρωχημένα στερεότυπα δείχνουν να αναβιώνουν με ένταση στον καιρό της πανδημίας, κυρίως λόγω της ανισορροπίας που επήλθε σε όλους τους τομείς της ζωής και της αύξησης της ανασφάλειας από τις συνέπειες της πρωτόγνωρης αυτής υγειονομικής κρίσης, που άλλαξε ραγδαία τα πάντα. Το συμπέρασμα για ακόμη μία φορά είναι ότι οι γυναίκες παραμένουν διαχρονικά ευάλωτες σε κάθε κρίση. Παραμένουν ο εύκολος στόχος σε όλα τα πεδία της ζωής, όπως στην εργασία, τη μητρότητα, τον συζυγικό τους ρόλο.

Σε αυτή την ιστορική συγκυρία που βιώνουμε, βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη αντίφαση. Παρά τις μεγάλες υποχωρήσεις που καταγράφονται, ποτέ άλλοτε, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν τοποθετήθηκε υψηλότερα στην πολιτική ατζέντα η διάσταση του φύλου. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Ενωση υποχρέωσε τα κράτη-μέλη να συμπεριλάβουν την ισότητα των φύλων στις επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ακόμα και στον προϋπολογισμό της χώρας μας για το 2021, ενσωματώθηκε η διάσταση του φύλου ως αναπτυξιακού παράγοντα. Η ανάγκη, επομένως, για περισσότερες γυναίκες και στην παραγωγική διαδικασία, την εργασία, το «επιχειρείν», την εκπαίδευση κ.λπ., γίνεται κορυφαία αναπτυξιακή προϋπόθεση.

Στην κατεύθυνση αυτή, χρειάζονται εφόδια παιδείας και διαπαιδαγώγησης, στα πρώτα βήματα του ανθρώπου, την οικογένεια, και το σχολείο. Η πολιτεία οφείλει να δώσει ισχυρά εργαλεία στους εκπαιδευτικούς για να ενδυναμώσουν, μέσα από τη διδακτική διαδικασία, τις αξίες της ισότιμης συμμετοχής και της εξάλειψης κάθε είδους διάκρισης.

Χρειάζονται νέες πολιτικές ενίσχυσης και ενθάρρυνσης της γυναικείας απασχόλησης, όπου η ενασχόληση της γυναίκας με τη μη αμειβόμενη εργασία στο σπίτι δεν θα αποτελεί τροχοπέδη στη δική της επαγγελματική και προσωπική εξέλιξη. Χρειάζεται, επίσης, ανάπτυξη της συμμετοχής των γυναικών σε ισχυρά δίκτυα που προωθούν γυναίκες σε ηγετικές θέσεις σε όλους τους κοινωνικούς τομείς και τους τομείς της οικονομίας και της εργασίας.

Η αυτοπεποίθηση, οι ικανότητες και η ισχυρή δικτύωση των γυναικών είναι το μείγμα που θα οδηγήσει να ξεπεραστούν τα αόρατα φράγματα που κρατούν τις γυναίκες στο παρασκήνιο. Θα οδηγήσει στην πολυπόθητη βιώσιμη ανάπτυξη, που σημαίνει πιο δίκαιη ανάπτυξη.

Η επόμενη ημέρα από την πανδημία θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή. Μια εποχή που θα πρέπει να ρίξει μεγάλο βάρος στην ισότητα, την ισονομία, τη συμπερίληψη, την ενσωμάτωση της διαφορετικότητας. Μια εποχή που θα πρέπει να επενδύσει στη γυναίκα, η οποία διαχρονικά ταυτίζεται με τις έννοιες του δυναμισμού, της ανθεκτικότητας, της σύνθεσης, της συναίνεσης.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η σύγχρονη γυναίκα οφείλει, με τη στήριξη σύσσωμης της πολιτείας και όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της κοινωνίας, να διεκδικήσει και να κατακτήσει με την αξία της θέσεις ηγετικές στην πολιτική, την οικονομία, την εκπαίδευση, την υγεία, το επιχειρείν. Γιατί αυτός είναι ο δρόμος για τη μετάβαση σε μια κοινωνία πιο αλληλέγγυα, πιο συμμετοχική, πιο δημοκρατική.

*βουλευτίνα Ν.Δ., Α’ Αθηνών

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βία κατά των γυναικών: η σκιώδης πανδημία της βίας δεν έχει τελειωμό
Η πανδημία με τα απανωτά λοκντάουν, τον αναγκαστικό εγκλεισμό στο σπίτι παγίδεψε ακόμη περισσότερο τις γυναίκες πλάι στον δυνάστη τους, τον σύζυγο, τον σύντροφο, τον θύτη – πρώην ή νυν.
Βία κατά των γυναικών: η σκιώδης πανδημία της βίας δεν έχει τελειωμό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα παγκόσμιο πρότυπο για να αντιμετωπίσουμε τη βία κατά των γυναικών
Σε 12 χώρες που εντόπισαν τα Ηνωμένα Εθνη, ο αριθμός των περιπτώσεων βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών που καταγγέλθηκαν σε διάφορες οργανώσεις αυξήθηκε κατά 83% από το 2019 έως το 2020.
Ενα παγκόσμιο πρότυπο για να αντιμετωπίσουμε τη βία κατά των γυναικών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επανάσταση της Γεωργίας
Η υπόθεση της Γεωργίας, όπως και το MeToo, υποκρύπτει πολύ περισσότερα απ’ ό,τι επιφανειακά δείχνει. Η Γεωργία ανήκει σε μια γενιά που φτάνει επιτέλους στο σημείο όχι μόνο να μη θεωρεί ντροπή την έκθεσή της,...
Η επανάσταση της Γεωργίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σε καιρό πανούκλας
Ερχεται επιτέλους η στιγμή που αισθάνομαι ότι μια πρωινή βόλτα στο κέντρο της πόλης μου θα ήταν χρήσιμη και αναζωογονητική για το υπόλοιπο της ημέρας.
Σε καιρό πανούκλας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι μας διδάσκει η πανδημία
Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δει πολλά κι απίστευτα τα μάτια μας. Κι αυτό μας επιτρέπει να διατυπώσουμε ορισμένες εικασίες για τον κόσμο που θα προκύψει όταν η πανδημία εκλείψει
Τι μας διδάσκει η πανδημία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πανδημία και ο φιλόσοφος
Μια έκτακτη ανάγκη όπως του κορονοϊού απαιτεί να σκεφτούμε τι σημαίνει η πανδημία για εμάς, να θέσουμε ερωτήσεις για τις βαθύτερες επιπτώσεις της στη ζωή μας και να σκεφτούμε τις συνέπειές της για το μέλλον.
Η πανδημία και ο φιλόσοφος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας