• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 20.0°C
  1 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 23.0°C
  4 BF
  46%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 11.1°C / 19.0°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.0°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.0°C / 20.6°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 10.6°C / 19.0°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 17.0°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 19.0°C
  1 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  2 BF
  63%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.4°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.7°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 18.3°C
  1 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.6°C
  0 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  47%
Οι γυναίκες στα χρόνια της πανδημίας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι γυναίκες στα χρόνια της πανδημίας

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στις αρχές Μαρτίου, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στάθηκε αφορμή για έναν ανοιχτό διάλογο πάνω σε θέματα ισότητας των φύλων, απουσίας ισότιμης συμμετοχής των γυναικών σε κέντρα λήψης αποφάσεων, μισθολογικού χάσματος, εργασιακών αποκλεισμών με βάση το φύλο κ.ά. Ηταν, επίσης, αφορμή, όπως κάθε χρόνο, να μνημονευτούν οι αγώνες και οι κατακτήσεις δεκαετιών για την ισότητα των φύλων και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, την οικονομία, την οικογένεια.

Η συζήτηση αυτή όμως θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά τη συμβολική ημέρα της 8ης Μαρτίου. Γιατί φέτος, όλα τα διαχρονικά θέματα που τέθηκαν στον δημόσιο διάλογο, έχουν στον πυρήνα τους μία νέα, εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη. Την οπισθοδρόμηση στο ζήτημα της επίτευξης της έμφυλης ισότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με βάση επίσημα στοιχεία της Ε.Ε., αλλά και διεθνή, οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης αυτής πλήττουν και αναμένεται να πλήξουν τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες.

Η γυναικεία απασχόληση μπαίνει σε νέο κύκλο επισφάλειας, όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες, την ίδια στιγμή που η σύγχρονη γυναίκα καλείται, σε συνθήκες ακόμα πιο ασφυκτικές γι’ αυτή, να αποδώσει εργασιακά με την τηλεργασία, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει τα μέλη της οικογένειας, στον χώρο του σπιτιού. Το χειρότερο όλων, όμως, μιλώντας για οπισθοδρόμηση, είναι η σοβαρή αύξηση της βίας σε βάρος των γυναικών σε ολόκληρη την Ευρώπη και παγκόσμια, κατά τις περιόδους των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Ακόμη και στον τομέα της γυναικείας εκπροσώπησης στα κέντρα αποφάσεων, η κατάσταση δείχνει να διολισθαίνει, αν και η χώρα μας είχε δείξει στασιμότητα στο θέμα αυτό πριν από την πανδημία και παρά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ποσόστωση φύλου στα ψηφοδέλτια των εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ομως, τα περισσότερα από τα παρωχημένα στερεότυπα δείχνουν να αναβιώνουν με ένταση στον καιρό της πανδημίας, κυρίως λόγω της ανισορροπίας που επήλθε σε όλους τους τομείς της ζωής και της αύξησης της ανασφάλειας από τις συνέπειες της πρωτόγνωρης αυτής υγειονομικής κρίσης, που άλλαξε ραγδαία τα πάντα. Το συμπέρασμα για ακόμη μία φορά είναι ότι οι γυναίκες παραμένουν διαχρονικά ευάλωτες σε κάθε κρίση. Παραμένουν ο εύκολος στόχος σε όλα τα πεδία της ζωής, όπως στην εργασία, τη μητρότητα, τον συζυγικό τους ρόλο.

Σε αυτή την ιστορική συγκυρία που βιώνουμε, βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη αντίφαση. Παρά τις μεγάλες υποχωρήσεις που καταγράφονται, ποτέ άλλοτε, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν τοποθετήθηκε υψηλότερα στην πολιτική ατζέντα η διάσταση του φύλου. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Ενωση υποχρέωσε τα κράτη-μέλη να συμπεριλάβουν την ισότητα των φύλων στις επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ακόμα και στον προϋπολογισμό της χώρας μας για το 2021, ενσωματώθηκε η διάσταση του φύλου ως αναπτυξιακού παράγοντα. Η ανάγκη, επομένως, για περισσότερες γυναίκες και στην παραγωγική διαδικασία, την εργασία, το «επιχειρείν», την εκπαίδευση κ.λπ., γίνεται κορυφαία αναπτυξιακή προϋπόθεση.

Στην κατεύθυνση αυτή, χρειάζονται εφόδια παιδείας και διαπαιδαγώγησης, στα πρώτα βήματα του ανθρώπου, την οικογένεια, και το σχολείο. Η πολιτεία οφείλει να δώσει ισχυρά εργαλεία στους εκπαιδευτικούς για να ενδυναμώσουν, μέσα από τη διδακτική διαδικασία, τις αξίες της ισότιμης συμμετοχής και της εξάλειψης κάθε είδους διάκρισης.

Χρειάζονται νέες πολιτικές ενίσχυσης και ενθάρρυνσης της γυναικείας απασχόλησης, όπου η ενασχόληση της γυναίκας με τη μη αμειβόμενη εργασία στο σπίτι δεν θα αποτελεί τροχοπέδη στη δική της επαγγελματική και προσωπική εξέλιξη. Χρειάζεται, επίσης, ανάπτυξη της συμμετοχής των γυναικών σε ισχυρά δίκτυα που προωθούν γυναίκες σε ηγετικές θέσεις σε όλους τους κοινωνικούς τομείς και τους τομείς της οικονομίας και της εργασίας.

Η αυτοπεποίθηση, οι ικανότητες και η ισχυρή δικτύωση των γυναικών είναι το μείγμα που θα οδηγήσει να ξεπεραστούν τα αόρατα φράγματα που κρατούν τις γυναίκες στο παρασκήνιο. Θα οδηγήσει στην πολυπόθητη βιώσιμη ανάπτυξη, που σημαίνει πιο δίκαιη ανάπτυξη.

Η επόμενη ημέρα από την πανδημία θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή. Μια εποχή που θα πρέπει να ρίξει μεγάλο βάρος στην ισότητα, την ισονομία, τη συμπερίληψη, την ενσωμάτωση της διαφορετικότητας. Μια εποχή που θα πρέπει να επενδύσει στη γυναίκα, η οποία διαχρονικά ταυτίζεται με τις έννοιες του δυναμισμού, της ανθεκτικότητας, της σύνθεσης, της συναίνεσης.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η σύγχρονη γυναίκα οφείλει, με τη στήριξη σύσσωμης της πολιτείας και όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της κοινωνίας, να διεκδικήσει και να κατακτήσει με την αξία της θέσεις ηγετικές στην πολιτική, την οικονομία, την εκπαίδευση, την υγεία, το επιχειρείν. Γιατί αυτός είναι ο δρόμος για τη μετάβαση σε μια κοινωνία πιο αλληλέγγυα, πιο συμμετοχική, πιο δημοκρατική.

*βουλευτίνα Ν.Δ., Α’ Αθηνών

ΑΠΟΨΕΙΣ
Γυναικεία γονιμότητα: οδηγίες χρήσης
Το θρησκευτικό και ιατρικό ιερατείο, εκπροσωπούμενα από άνδρες που θεωρούν ότι αυτονοήτως φέρουν τη σχετική δικαιοδοσία, αποφάσισαν να συνεδριάσουν για τη γυναικεία γονιμότητα.
Γυναικεία γονιμότητα: οδηγίες χρήσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρόστιμα σε όλους
Ζητήστε με επιμονή και συνεχώς να πληρώσουν τα πρόστιμα, μέχρι να τα πληρώσουν οι πολιτικοί - θα είναι προς το καλό τους, για τη χώρα, για τη δημοκρατία, για το πολιτικό σύστημα.
Πρόστιμα σε όλους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κυτταρίτιδα της πατρίδος μου
Εχει δίκιο ο ποιητής. Η κοινωνική και πολιτισμική κυτταρίτιδα έχει τρυπώσει παντού. Κυρίως στα μυαλά και στη συμπεριφορά των ανθρώπων.
Η κυτταρίτιδα της πατρίδος μου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ως εγγύηση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Το ελληνικό Σύνταγμα έχει έμμεσα υιοθετήσει τον διαχωρισμό μεταξύ πράξεων αυτοπροσβολής και ετεροπροσβολής, κατοχυρώνοντας στο Αρθρο 5 την «ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας» υπό τον όρο αυτή να μην...
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ως εγγύηση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αδικία του προγράμματος τουρισμού για τους μικρούς
Η προϋπόθεση για 1 μονάδα ΕΜΕ (Ετήσια Μονάδα Εργασίας) κατά το έτος 2019 είναι πέρα ώς πέρα παράλογη για τις μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία.
Η αδικία του προγράμματος τουρισμού για τους μικρούς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η 11η Θέση, λίγο αλλιώς
Πόση κοινωνική αλλαγή αντέχουμε; Είναι ένα ζήτημα. Ομως, τι αλλάζει; Πού πάει η αλλαγή; Ο 21ος αιώνας κυλάει πυκνός, τραυματικός, ελάχιστα διδακτικός, με πολλές μεταβολές. Ανέδειξε πολλά προβλήματα, αλλά η...
Η 11η Θέση, λίγο αλλιώς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας