Σήμερα που το θέμα της διαγραφής των φοιτητών και των φοιτητριών που διακόπτουν ή παρατείνουν για χρόνια τις πανεπιστημιακές τους σπουδές προωθείται με νομοθετική ρύθμιση, θα ήθελα να υπογραμμίσω την πολύ σοβαρή ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, το οποίο δεν φαίνεται να διαθέτει κάποια σχετική έρευνα ώστε να έχει προ οφθαλμών τα ουσιαστικά δεδομένα του ζητήματος και όχι απλώς κάποια αριθμητικά στοιχεία (εάν τα διαθέτει και αυτά και δεν στηρίζεται μόνο σε εκείνα που συγκεντρώθηκαν σχεδόν προ δεκαετίας).
Μόνον έτσι μπορεί να υπάρξει ουσιαστική γνώση για τους λόγους που οδηγούν σε αυτή τη δυσάρεστη πραγματικότητα, ώστε οι προτάσεις που θα γίνουν για την αντιμετώπιση του φαινομένου να είναι τεκμηριωμένες.
Μελέτη του υπουργείου, όπως είπαμε, δεν φαίνεται να υπάρχει. Επιβάλλεται όμως οι αρμόδιοι να μην αγνοούν τα πορίσματα της εμπεριστατωμένης έρευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών γι’ αυτό το θέμα σε σχέση με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του ΟΠΑ (1).
Επειδή δεν είναι δυνατόν να συνοψίσει κανείς εδώ τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της έρευνας, η οποία είναι η πιο ολοκληρωμένη μελέτη του θέματος στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, θα αναφέρω μόνο ότι οι επαγγελματικές υποχρεώσεις και οι οικονομικές δυσκολίες, συχνά συνδυαζόμενες, είναι ο κυριότερος λόγος που οδηγεί στην εγκατάλειψη ή την παράταση των σπουδών.
Ολα αυτά βεβαίως, ιδίως αν συνυπολογίσει κανείς τη διαπίστωση των τριών ερευνητριών ότι η πλειοψηφία των βραδυπορούντων φοιτητών και φοιτητριών του ΟΠΑ που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, συχνά και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, δεν έχουν καμία σχέση με τον υποτιμητικό χαρακτηρισμό «αιώνιοι φοιτητές» που τους έχει αποδοθεί στο παρελθόν.
Χαρακτηρισμός που επαναλαμβάνεται ασυστόλως, με την ίδια σχετλιαστική διάθεση, από τα ΜΜΕ και πολλούς από εκείνους που έχουν δημόσιο λόγο για ανθρώπους, οι οποίοι παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεν θέλουν, στην πλειονότητά τους, να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.
Διερωτώμαι πώς είναι δυνατόν, ακόμα και αν η ίδια η υπουργός και οι σύμβουλοί της δεν γνωρίζουν την έρευνα του ΟΠΑ, ο υφυπουργός Α. Συρίγος, αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου αρμόδιος για θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, να μη λαμβάνει υπόψη του επιστημονικά δεδομένα και να προωθεί μια πρόταση νόμου που εδράζεται μόνο σε κάτι που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αλλιώς παρά ως ιδεοληψία.
(1) «Ερευνα για τους λόγους καθυστέρησης της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών» η οποία πραγματοποιήθηκε από τη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) και δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, με επιστημονική υπεύθυνη τη Μαρίνα Ψιλούτσικου και μέλη της ομάδας έργου την Λυδία Κωνσταντινίδου και την Πόπη Καϊνού.
*Ομότιμη καθηγήτρια Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας