• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.5°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.6°C / 19.4°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.5°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.7°C
  2 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.2°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  3 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 19.1°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.3°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.4°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  2 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 21.0°C
  3 BF
  42%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.8°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.0°C
  0 BF
  54%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.3°C / 14.9°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  73%

Φωτογραφία αρχείου από κινητοποίηση κατά του νόμου για τις διαδηλώσεις 

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντισυνταγματική η απαγόρευση των συναθροίσεων

 • A-
 • A+

Η συνάθροιση (το «συνέρχεσθαι») κατοχυρώνεται ως δικαίωμα από το Σύνταγμα, μπορεί δε να ρυθμιστεί η άσκησή του με νόμο. Ομως ο νόμος δεν θα πρέπει να καθιστά αδύνατη ή να δυσχεραίνει ή να αποδυναμώνει δυσανάλογα την άσκηση του δικαιώματος της συνάθροισης. Για τον λόγο αυτό προβλέπονται περιοριστικά στην ίδια τη συνταγματική διάταξη οι προϋποθέσεις για τον περιορισμό του, ο οποίος σε κάθε περίπτωση πρέπει να διέπεται επιπρόσθετα από αναλογικότητα.

Αυτοί οι γενικοί περιορισμοί ποτέ δεν πρέπει να συναρτούν την άσκηση αυτού του δικαιώματος με την οριζόντια επιβολή οποιωνδήποτε προληπτικών υποχρεώσεων στους οργανωτές μιας συνάθροισης, όπως την αναγγελία της ή την προηγούμενη άδεια. Η ρύθμιση δηλαδή της άσκησης του δικαιώματος δεν νοείται να κατατείνει στη ματαίωσή του.

Οι συναθροίσεις ως αυθεντική, αδιαμεσολάβητη και άμεση λαϊκή έκφραση είναι συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας. Η αστυνομική παρουσία, εάν κρίνεται αναγκαία, θα πρέπει να στοχεύει πρωτίστως στη διασφάλιση της ακώλυτης άσκησης του δικαιώματος της συνάθροισης (με τη διακοπή κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, για παράδειγμα).

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το άρθρο 11 παρ. 2 του Συντάγματος προβλέπει περιορισμό στην άσκηση του δικαιώματος της συνάθροισης μόνο για λόγους προστασίας, όχι της δημόσιας τάξης, αλλά της δημόσιας ασφάλειας.

Με βάση τα παραπάνω, είναι αντισυνταγματική η απαγόρευση της συνάθροισης των πολιτών, εφόσον δεν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, ακόμα και εάν γίνεται επίκληση προστασίας της δημόσιας υγείας (που δεν συμπεριλαμβάνεται στους λόγους τους οποίους προβλέπει το Σύνταγμα, όπως προαναφέρθηκε).

Κατά συνέπεια οι όποιες αντίθετες προς τα παραπάνω αστυνομικές, γενικού απαγορευτικού χαρακτήρα, διατάξεις τίθενται προς εφαρμογή, παραβιάζουν ευθέως τη συνταγματική διάταξη του άρθρου 11 παρ. 2 του Συντάγματος, που κατοχυρώθηκε, το πρώτον, με το Σύνταγμα του έτους 1864, δεδομένου ότι η αστυνομική αρχή μπορεί να απαγορεύσει τις υπαίθριες συναθροίσεις με πλήρως όμως αιτιολογημένη απόφασή της και όπως νόμος ορίζει, αποκλειστικά και μόνο στις εξής δύο περιπτώσεις: α) με γενικό τρόπο, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και β) σε ορισμένη περιοχή, αν εντός της περιοχής αυτής απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής.

Τη νομιμότητα της απαγόρευσης ελέγχει ευθέως το ΣτΕ, παρεμπιπτόντως δε, κατ’ άρθρον 87 του Συντάγματος, τα ποινικά δικαστήρια, αφού αίρεται ο άδικος χαρακτήρας της πράξης, όταν η απαγόρευση είναι παράνομη και οι πολίτες, επομένως, άσκησαν νόμιμα το συνταγματικό τους δικαίωμα. Είναι ορθές οι διατυπωθείσες απόψεις τόσο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων όσο και της ΕλΕΔΑ, καθόσον η επίκληση της προστασίας της δημόσιας υγείας δεν συνδέεται ούτε με τη δημόσια ασφάλεια ούτε και με τη διατάραξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

*Δικηγόρος στον Αρειο Πάγο, συγγραφέας του Συνδικαλιστικού και Σωματειακού Δικαίου

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μοιραίες συγκρίσεις
Οι διαδηλώσεις στη Γαλλία για το νέο νομοσχέδιο της καθολικής ασφάλειας δείχνουν το διαφορετικό επίπεδο λειτουργίας της αστικής δημοκρατίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Μοιραίες συγκρίσεις
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ταραχώδεις διαδηλώσεις στην Κίνα ενάντια στην πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων»
Ένταση και συγκρούσεις σημειώθηκαν σε ορισμένα αστικά κέντρα της Κίνας μεταξύ κατοίκων και αστυνομίας εξαιτίας της παράτασης των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό και ειδικότερα του lockdown.
Ταραχώδεις διαδηλώσεις στην Κίνα ενάντια στην πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: η συνταγματικότητα της τροπολογίας
Η δημόσια υγεία απαιτεί ενημέρωση, πειθώ, επενδύσεις από την πολιτεία και συνειδητή συστράτευση των πολιτών. Τα «φιρμάνια» κάθε είδους δημιουργούν στρατόπεδα και αντιπαραθέσεις.
Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: η συνταγματικότητα της τροπολογίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυτοέλεγχος covid-19: Ο αντισυνταγματικός αποκλεισμός μαθητών από την εκπαίδευση
Kάθε παιδί έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να συμμετάσχει στην εκπαιδευτική διαδικασία, δικαίωμα υπερσυνταγματικής ισχύος, άρρηκτα δεμένο με τη φύση του δυτικού ανθρώπου, αλλά επιπλέον, η συνταγματική κατοχύρωση...
Αυτοέλεγχος covid-19: Ο αντισυνταγματικός αποκλεισμός μαθητών από την εκπαίδευση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημία και εθνική διγλωσσία
Η αντιμετώπιση της πανδημίας φάνηκε από νωρίς ότι θα ήταν ένας μαραθώνιος. Μέτρα χωρίς λογική στόχευση οδήγησαν στην αποδυνάμωση της τήρησης και των πιο στοιχειωδών κανόνων εναντίον της διασποράς του ιού.
Πανδημία και εθνική διγλωσσία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας