• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 26.6°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 26.9°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 26.0°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Θύελλα
  20°C 20.0°C / 20.9°C
  2 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 26.3°C
  3 BF
  64%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 17.0°C / 23.2°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 19.5°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  3 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.0°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.6°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.8°C
  2 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.8°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.4°C
  3 BF
  56%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 26.0°C
  3 BF
  52%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 22.1°C
  3 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 26.8°C
  3 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.7°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.1°C / 23.9°C
  3 BF
  71%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  66%
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απάντηση στην κ. Νικολάου, γ.γ. υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

 • A-
 • A+
Μια γενική γραμματέας υπουργείου της κυβέρνησης δεν συνηθίζεται και δεν της αντιστοιχεί να διαθέτει τον χρόνο της για να επιχειρηματολογεί εναντίον ενός φυλακισμένου και μάλιστα «κοινού» «πολυδολοφόνου», όπως αποκαλεί τον Δημ. Κουφοντίνα

Με άρθρο της που δημοσιεύτηκε σε διάφορα Μέσα, η κ. Νικολάου επιχειρηματολογεί για να αντικρούσει έναν κρατούμενο που η ίδια αποκαλεί «δολοφόνο» «του κοινού ποινικού δίκαιου». Είναι αναγκαίο να επισημάνω, ως συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, τα ακόλουθα:

● Μια γενική γραμματέας υπουργείου της κυβέρνησης δεν συνηθίζεται και δεν της αντιστοιχεί να διαθέτει τον χρόνο της για να επιχειρηματολογεί εναντίον ενός φυλακισμένου, και μάλιστα «κοινού» «πολυδολοφόνου» όπως τον αποκαλεί (ανεπίτρεπτα για τη θέση της), 17 χρόνια μετά την οριστική καταδίκη του και έπειτα από 18 χρόνια φυλάκισης κατά τα οποία υπήρξε υποδειγματικός στη στάση του και στον σεβασμό του πλαισίου έκτισης ποινών.

● Η γενική γραμματέας του Προ.Πο., αντίθετα, θα πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες γιατί το υπουργείο της προώθησε για ψήφιση ένα νόμο φωτογραφικό για τον συγκεκριμένο κρατούμενο (κατά ρητή δήλωση των σήμερα υπεύθυνων για τη διακυβέρνηση της χώρας), εκτάκτως (σε καιρό που δεν συνέτρεχε καμία έκτακτη ανάγκη), για έναν «κοινό» «πολυδολοφόνο», ο οποίος επί 18 χρόνια φυλακής δεν έχει πότε απασχολήσει.

● Χρειάζεται ακόμα να εξηγήσει, όπως της ζητείται από τον Συνήγορο του Πολίτη, γιατί η ίδια προέβη στην εσπευσμένη εφαρμογή του (εν μέσω γενικής απαγόρευσης των μεταγωγών, λόγω πανδημίας), και κατ’ ουσίαν στην παραβίασή του, καθώς εξέδωσε ψευδή βεβαίωση (υποστηρίζοντας ότι μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό)· γιατί παρέκαμψε το νόμιμο όργανο (την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών)· γιατί, κατά τη βεβαίωσή της, αιτιολόγησε τη μεταγωγή με επίκληση λόγων δημόσιας τάξης και ευρυθμίας του καταστήματος (χωρίς να υπάρχουν τέτοια στοιχεία)· και γιατί άλλαξε σήμερα την αιτιολογία της, επικαλούμενη ένα εκκρεμές πλημμέλημα, για το οποίο καμιά κλήση δεν έχει ποτέ μέχρι σήμερα κοινοποιηθεί στον κρατούμενο.

● Θα πρέπει ακόμη να ενημερώσει υπεύθυνα το κοινό των ακροατών της, οι οποίοι επίσης (φαντάζομαι) είναι υπέρ του Κράτους Δίκαιου και απαιτούν από την κυβέρνηση να το σέβεται και εφαρμόζει, ότι και ως προς αυτό το κώλυμα παραμονής στις αγροτικές φυλακές έγινε ειδική τροποποίηση με τον τελευταίο φωτογραφικό νόμο, μετατρέποντας το προϋπάρχον κώλυμα, που ήταν η εκκρεμής δίωξη για κακούργημα, σε εκκρεμή δίωξη για πλημμέλημα (για μία εξύβριση π.χ. ή παράβαση του ΚΟΚ), πλήττοντας άδικα και αναιτιολόγητα πολλούς κρατούμενους, που μπορεί να έχουν ασήμαντα αδικήματα, στα οποία αντιστοιχεί κάποια ποινή εξαγοράσιμη (παλιότερα) ή κοινωφελούς εργασίας σήμερα, με στόχευση, όπως διαπιστώνουμε και σήμερα, τον συγκεκριμένο κρατούμενο.

● Ισχυρίζεται η κ. Νικολάου ότι ο Κορυδαλλός είναι φυλακή υποδίκων, πλην όμως αγνοεί ότι η ειδική υπόγεια πτέρυγα του Κορυδαλλού κατασκευάστηκε από την κυβέρνηση του κόμματος όπου ανήκε ο τότε και σήμερα υπουργός Προ.Πο, ειδικά για να κρατηθούν τα μέλη της 17Ν, και εκεί κρατήθηκαν οι καταδικασμένοι όλα αυτά τα χρόνια μέχρι και το 2018, παρότι ο Κορυδαλλός ήταν πάντα κατ’ αρχήν φυλακή υποδίκων (χωρίς αυτό να εμποδίζει χιλιάδες κρατούμενοι με βαριές κατηγορίες και με αποκρουστικά καμιά φορά εγκλήματα να έχουν εκτίσει ολόκληρη την ποινή τους στις βασικές πτέρυγες του Κορυδαλλού).

● Η κ. Νικολάου επικαλείται για πολλοστή φορά τον νόμο Παρασκευόπουλου. Αλλά προφανώς αγνοεί ότι νόμοι αποσυμφόρησης των φυλακών εκδόθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις, όλα τα προηγούμενα χρόνια, με συχνότητα 3-4 χρόνων. Και είναι γεγονός ότι ο τελευταίος αυτός περιέλαβε και κάποια μικρά ωφελήματα για τους κρατουμένους με βαρείες ποινές. Ομως, θα πρέπει οι εγκληματολόγοι να της εξηγήσουν ότι η αποφυλάκιση κατά μερικούς μήνες ή κανένα χρόνο νωρίτερα ή αργότερα (διότι περί αυτού επρόκειτο) δεν εξασφαλίζει τον «σωφρονισμό» του κρατουμένου, ιδίως όταν η Πολιτεία αδιαφορεί για την κατάστασή του και όταν το έγκλημα είναι συνέπεια της φτώχειας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης.

● Αντίθετα από όσα για τη χειραγώγηση της κοινωνίας λέγονται σήμερα, πολλοί ήταν αυτοί που βγήκαν πολύ νωρίτερα με άλλες διατάξεις και συχνά δεν μπήκαν πότε φυλακή, που όμως δεν θα τους αποκαλούσε πότε «πολυδολοφόνους» κι ας είχαν το φορτίο για να σκοτώσουν κάποιες χιλιάδες νέους ανθρώπους, είχαν ως εκ τούτου και τη δυνατότητα να κάνουν χρήση άλλων διατάξεων και δεν είχαν ανάγκη από νόμους Παρασκευόπουλου.

● Και λόγω νεότητας δεν γνωρίζει ότι ο μόνος ίσως κρατούμενος που ξέρουμε να είχε φιλελεύθερη διαβίωση, μέχρι σήμερα, λειτουργώντας κάθε μέρα ιατρείο εκτός φυλακής ήταν κάποιος που καταδικάστηκε για κατά συρροή φόνους εκδιδόμενων γυναικών.

Τελικά, γιατί η ειδική μεταχείριση, οι έκτακτες νομοθετήσεις, οι έκτακτες μεταγωγές, η εμμονή με τις αγροτικές φυλακές (μέχρι και φωτογραφίες από το κελί του διοχέτευσαν στα ΜΜΕ), οι δηλώσεις βουλευτών μέσα στη Βουλή, η φίμωση στα κοινωνικά δίκτυα, η επίθεση ενοχοποίησης κατά της Αριστεράς και όποιου τον στηρίζει; Λόγω της πανδημίας; Ή από ευαισθησία στη νομιμότητα;

Θα αντιστρέψουμε, λοιπόν, την ερώτηση της κ. Νικολάου: Αυτό είναι τελικά το Κράτος που ονειρεύονται; Αυτό είναι το Δίκαιο που θα εφαρμόσουν;

* Δικηγόρος

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το δικαίωμα του Δημήτρη Κουφοντίνα στη ζωή
Μία απόφαση από αρμόδιο θεσμικά παράγοντα που παρεμβαίνει, χωρίς να υποχρεώνεται από τον νόμο, αποτελεί πολιτική επιλογή. Στέλνει το μήνυμα ότι η εξουσία μπορεί να οδηγεί στην εξόντωση ανθρώπους ανίσχυρους...
Το δικαίωμα του Δημήτρη Κουφοντίνα στη ζωή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανοιχτή επιστολή στη Σοφία Νικολάου
Πάνε μέρες τώρα που, από την ασφάλεια των εφοπλιστικών τηλεπαραθύρων, υποδεικνύεις στον μελλοθάνατο να προσφύγει σε κάποιο δικαστήριο για να σωθεί από την κατάσταση που του δημιούργησες εσύ με την υπογραφή...
Ανοιχτή επιστολή στη Σοφία Νικολάου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εγκληματικότητα ως φάρσα
Η γενική εικόνα που προέβαλε πάντως το αρμόδιο υπουργείο ήταν αυτή της μείωσης της εγκληματικότητας και ειδικότερα της εγκληματικότητας του δρόμου. Πράγματι, θα ήταν «τρελό» κάποιος να προσπαθεί να διαρρήξει...
Η εγκληματικότητα ως φάρσα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θα ’ρθουν μια νύχτα ξαφνικά…
Η κυβερνώσα παράταξη συστηματικά διόγκωνε τα προβλήματα παραβατικότητας μέσα στα Πανεπιστήμια, συγχέοντας σκόπιμα την τέλεση κοινών εγκλημάτων με τις αντιδράσεις φοιτητικών συλλόγων ή ομάδων.
Θα ’ρθουν μια νύχτα ξαφνικά…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Του άντρα του πολλά βαρύ…
«Πιστεύω ότι έχουμε υποχρέωση ως Εθνική Αντιπροσωπεία να μην αδικούμε την κοινωνία μας. Έχουμε, λοιπόν, πανδημία ενδοοικογενειακής βίας; Όχι, κύριε συνάδελφε», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός ΠροΠΟ.
Του άντρα του πολλά βαρύ…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας