• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 5.1°C
  2 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.3°C / 4.7°C
  1 BF
  36%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.4°C
  3 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 3.0°C
  3 BF
  41%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -0.3°C / 4.0°C
  1 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.6°C / 0.1°C
  4 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.5°C / 6.6°C
  2 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.6°C
  5 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.9°C
  6 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  42%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 2.9°C
  2 BF
  25%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.2°C / 3.3°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 7.8°C
  1 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.8°C / 5.3°C
  3 BF
  100%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 3.2°C
  2 BF
  37%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.4°C / 4.4°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  27%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπουργείο Παιδείας: από το κακό στο χειρότερο και πολύ κοντά στο μαύρο

 • A-
 • A+

Το νομοσχέδιο που δημοσιοποίησε προ ημερών το υπουργείο Παιδείας επικεντρώνεται σε δύο ζητήματα: την εισαγωγή των αποφοίτων Λυκείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην ασφάλεια και προστασία των ΑΕΙ. Εάν το σχέδιο αυτό ψηφιστεί και υλοποιηθεί, το μέλλον του δημόσιου Πανεπιστημίου προδιαγράφεται ζοφερό, όχι μόνο λόγω των άμεσων συνεπειών που θα έχουν τα μέτρα, αλλά κυρίως λόγω της μακροπρόθεσμης ζημίας που θα προκαλέσουν. Εξηγούμαι.

1. Η θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ), που προκύπτει ως ο μέσος όρος των μέσων επιδόσεων στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα κάθε επιστημονικού πεδίου πολλαπλασιασμένος με συντελεστή που κυμαίνεται από λιγότερο έως περισσότερο του ένα (π.χ. 0,8-1,2), με μαθηματική βεβαιότητα θα οδηγήσει στη μείωση των εισακτέων. Δεν είναι εδώ ο χώρος για να παρουσιαστεί αναλυτικά η απόδειξη αυτού του ισχυρισμού. Εντελώς ποιοτικά ή ημιποσοτικά μπορεί όμως να εξηγηθεί ότι τμήματα με μεγάλη ζήτηση (όπως τα τμήματα Ιατρικής ή σχολές σε Ιδρύματα του κέντρου) θα χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία για να «ανεβάσουν» την ΕΒΕ τους ακόμα περισσότερο και να μειώσουν δραστικά τον αριθμό των εισακτέων.

Οι υποψήφιοι που εισάγονται σε τμήματα και σχολές υψηλής ζήτησης μέχρι τώρα έχουν κατά κανόνα μέσο όρο βαθμολογίας που βρίσκεται πολύ κοντά στη βαθμολογία του τελευταίου σε επιδόσεις επιτυχόντα και είναι αριθμητικά πολύ μεγαλύτερος του 10. Εάν αυτός ο μέσος όρους πολλαπλασιαστεί επί έναν συντελεστή μεγαλύτερο της μονάδας (π.χ. 1,2), η ΕΒΕ θα είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί από τους υποψηφίους στη δεύτερη φάση της επιλογής. Επομένως τυχόν κενές θέσεις θα παραμείνουν, στον μεγαλύτερο βαθμό, ακάλυπτες. Αντιστοίχως, τμήματα της περιφέρειας για τα οποία ο μέσος όρος της βαθμολογίας των υποψηφίων βρίσκεται πολύ κοντά στη βαθμολογία του τελευταίου σε επιδόσεις και είναι κάτω ή κοντά στο 10, ακόμα και εάν «κατεβάσουν» την ΕΒΕ χρησιμοποιώντας συντελεστή μικρότερο της μονάδας (π.χ. 0,8) δεν θα είναι σε θέση να πάρουν νέους φοιτητές, εάν οι μέσες επιδόσεις στο επιστημονικό πεδίο τους είναι σημαντικά υψηλότερες.

Η μείωση των εισακτέων συνεπάγεται αυτονοήτως μείωση των πτυχιούχων ΑΕΙ στο μέλλον. Αυτό με τη σειρά του υπονομεύει ένα από τα τρία ποιοτικά στοιχεία που εμφανίζονται στις διεθνείς αξιολογήσεις αλλά ακόμα και στους δείκτες του ΟΟΣΑ. Στην Ελλάδα έχουμε περιορίσει κατά αξιοζήλευτο τρόπο τη σχολική διαρροή, έχουμε επιδόσεις πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε αρκετές περιοχές ερευνητικής δραστηριότητας (ακόμα και μέσα στην κρίση) και έχουμε βέβαια ένα πολύ καλό ποσοστό πτυχιούχων ΑΕΙ ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Αυτό το τελευταίο, που πλήττεται θανάσιμα από τις νέες ρυθμίσεις, μεταφράζεται σε γενική άνοδο του μορφωτικού επιπέδου και σε απόκτηση δεξιοτήτων που διαφέρουν παρασάγγας από τις δεξιότητες που είχαν παλαιότερα οι «μορφωμένοι». Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να στρέψει μαζικά και βίαια τους αποφοίτους Λυκείου σε εκπαίδευση χαμηλότερης ποιότητας, δημιουργώντας ανθρώπινο δυναμικό που θα είναι από τα πράγματα πιο «φτηνό» και πιο «εύπλαστο» από τις δυνάμεις που κυριαρχούν στην αγορά.

2. Η δημιουργία ενός γιγαντιαίου (τουλάχιστον στα χαρτιά) μηχανισμού «ασφάλειας» εντός των ΑΕΙ είναι πρώτα απ’ όλα ένα εξαιρετικά δαπανηρό σχέδιο, που δεν αντιμετωπίζει καμία πραγματική ανάγκη (πλην του εκφοβισμού των «ετεροδόξων») και ευθέως ανταγωνίζεται την αναπτυξιακή προοπτική των ΑΕΙ. Η νέα αυτή υπηρεσία προβλέπεται να στελεχωθεί από τους υπάρχοντες διοικητικούς υπαλλήλους (που είναι ήδη λιγότεροι από ό,τι απαιτείται) και να εφοδιαστεί με πανάκριβο εξοπλισμό. Περαιτέρω οι νέες εγκαταστάσεις, μαζί με τη στέγαση της μονάδας που θα ιδρυθεί από το ΥΠΠΡΟΠΟ και θα διευθύνεται από την ΕΛ.ΑΣ., θα εκτρέψουν τον κτιριακό προγραμματισμό των ΑΕΙ ή θα αφαιρέσουν κτίρια και υποδομές από τα υπάρχοντα τμήματα.

Το χειρότερο: η δημιουργία ενός αστυνομικού σώματος, που και μόνο η παρουσία του θα προκαλεί τα δημοκρατικά αντανακλαστικά στον ακαδημαϊκό χώρο, προοιωνίζεται όξυνση (όχι άμβλυνση) των τριβών και των συγκρούσεων μέσα στο Πανεπιστήμιο. Μαζί με την «πολιτική υπηρεσία ασφαλείας» στα ΑΕΙ, που θα αποτελείται από ακαδημαϊκούς λειτουργούς και διοικητικούς υπαλλήλους, το ειδικό σώμα της ΕΛ.ΑΣ. θα συρρικνώσει μακροπρόθεσμα τον ενθουσιασμό, την πρωτοβουλία και την αυθορμησία των νέων ανθρώπων.

Η πρωτοβουλία Κεραμέως και Χρυσοχοΐδη δημιουργεί εξάλλου το εξής πολύ συγκεκριμένο ερώτημα: εν τοιαύτη περιπτώσει σε τι χρειάζεται η (συμβατική) ΕΛ.ΑΣ. και γιατί πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος το κόστος ενός ειδικού σώματος; Δεν υπάρχει η ίδια ανάγκη ασφάλειας και περιφρούρησης όλων ανεξαιρέτως των δημόσιων κτιρίων; Γιατί εκεί δεν προβλέπεται η δημιουργία «πολιτικής υπηρεσίας ασφαλείας» και ειδικού αστυνομικού σώματος;

Οι πανεπιστημιακοί και κάθε δημοκρατικός πολίτης έχουν την υποχρέωση να εμποδίσουν αυτή την καταστροφική πολιτική. Αυτό είναι, χωρίς υπερβολή, ένα εθνικό καθήκον.

*Καθηγητής Βιολογίας, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα Πανεπιστήμια εκπέμπουν SOS!
Κείμενο υπογράφουν φοιτητές και φοιτήτριες από 200 πανεπιστημιακά τμήματα ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για τα πανεπιστήμια.
Τα Πανεπιστήμια εκπέμπουν SOS!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια κρίσιμη στιγμή για το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο
Το σχέδιο νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας κινείται σε μια λογική ακραίου αυταρχισμού και επιβολής πρωτοφανών αστυνομικών μέτρων για οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα
Μια κρίσιμη στιγμή για το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ακόμη πιο συγκεντρωτικό το νέο πλαίσιο για τα ΑΕΙ
Η ΕΘΑΑΕ, δεν αναβαθμίζεται, όπως υποστηρίζει η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, αντιθέτως αλλάζει ταυτότητα. Τύποις μετατρέπεται σε επιτελικό όργανο δυνάμενο να ασκήσει και εκπαιδευτική πολιτική.
Ακόμη πιο συγκεντρωτικό το νέο πλαίσιο για τα ΑΕΙ
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Συμβόλαιο θανάτου» για τα πανεπιστήμια
Το υπουργείο Παιδείας «πριονίζει τις ρίζες» των δημόσιων ΑΕΙ-ΤΕΙ προωθώντας τάχιστα την ιδιωτικοποίησή τους με μοχλό τη σύνδεση της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση.
«Συμβόλαιο θανάτου» για τα πανεπιστήμια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια: μία αναγκαιότητα στον πάγκο του Προκρούστη
Η αλλαγή πολιτικής προδίδει την επιθυμία της κ. Κεραμέως να μειώσει τον φοιτητικό πληθυσμό στα δημόσια Πανεπιστήμια, να αφήσει χιλιάδες νέους εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ώστε να προκληθεί από την ίδια την...
Ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια: μία αναγκαιότητα στον πάγκο του Προκρούστη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανοιχτή επιστολή στην υπουργό Παιδείας
Αδικία αποτελεί το γεγονός ότι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών που θέλουν να ξαναδώσουν εξετάσεις θα κληθούν να εξεταστούν σε διαφορετική εξεταστέα ύλη σε σχέση με αυτήν της περασμένης σχολικής χρονιάς.
Ανοιχτή επιστολή στην υπουργό Παιδείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας