• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.6°C / 15.7°C
  4 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 12.3°C
  3 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 16.0°C
  4 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  0 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 9.9°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 16.8°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  4 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 10.9°C
  0 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.6°C
  3 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  1 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 14.3°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  1 BF
  70%

Κεφαλονιά, Νύφι, καταστροφές από τον «Ιανό»

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κεφαλονιά: ιστορία, καταστροφές και ανεμογεννήτριες

 • A-
 • A+

Πριν από την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, το 1864, οι Αγγλοι «προστάτες» είχανε γεμίσει την Κεφαλονιά με κρεμάλες μετά την Επανάσταση του Σταυρού το 1848 στο Αργοστόλι και της Σκάλας στη νότια Κεφαλονιά το 1849 με επικεφαλής τον παπα-Νοδάρο ή παπα-ληστή, όπως τον έλεγαν οι αντίπαλοί του απαξιωτικά (το 1848 ήταν ο χρόνος των αστικών επαναστάσεων στην Ευρώπη και στην Κεφαλονιά είχαμε δύο επαναστάσεις).

Αυτοί οι... «προστάτες», οι Αγγλοι, είχαν χαράξει έναν δρόμο που μετά τα Φαρακλάτα και τα Διλινάτα, διά της Φάλαρης, βουνού ματοβαμμένου και με το αίμα χιλιάδων Ιταλών αιχμαλώτων, εκτελεσμένων εκεί μετά την παράδοσή τους από τη Βέρμαχτ το 1943, κατέληγε στην Πύλαρο στα Διβαράτα.

Αυτός ο από τότε χαραγμένος δρόμος φτιάχτηκε βιαστικά από τους τότε όμορους δήμους πριν καταργηθούν και γίνει όλο το νησί ένας δήμος, για να χρησιμοποιηθεί τότε για τη μεταφορά των ανεμογεννητριών στις κορυφές των γύρω βουνών.

Σε σχόλιό μου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» έγραψα για την απαράδεκτη κατάσταση των κρατικών τηλεοπτικών καναλιών στο Ιόνιο. Αλλά σε μερικές μέρες ήλθε ο «Ιανός» που μας ισοπέδωσε και το προηγούμενο θέμα εξαφανίστηκε εκ των πραγμάτων. Κάποια από τα ωραιότερα μέρη της Κεφαλονιάς καταστράφηκαν σχεδόν τελείως, όπως η Ασσος και η Αγία Ευφημία και εν μέρει το Φισκάρδο.

Στην Ασσο και στο Φισκάρδο δεν ενοχοποιούνται οι ανεμογεννήτριες, γιατί εκεί δεν υπάρχουν τέτοιες. Αλλά στην Αγιαθυμιά ενοχοποιούνται απόλυτα, γιατί μόνο μετά την εγκατάστασή τους στην κορυφή της Αγίας Δυνατής, πάνω από την πόλη και πάνω στις κορφές της Φάλαρης, συμβαίνουν στην Πύλαρο αυτά.

Συγκεκριμένα η Αγιαθυμιά, επίνειο της Πυλάρου, έχει πλημμυρίσει και «πνιγεί» στις λάσπες 6 φορές τα τελευταία χρόνια, το 2011, το 2012, το 2014, το 2015, το 2016 και τώρα, τελευταία η χειρότερη από όλες. Σημαντικές ζημιές είχαν επίσης τα Δρακοπουλάτα, χωριό της Πυλάρου, πιο ψηλά στην κοιλάδα.

Πριν από την εγκατάσταση των γεννητριών δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο, εκτός από τη σεισμική καταστροφή του Αυγούστου του 1953 σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη, που τότε την Αγιαθυμιά την ανοικοδόμησε ξανά η Γαλλία, δέκα χρόνια μετά τη μαζική σφαγή της ιταλικής Μεραρχίας Ακουι τον Σεπτέμβρη του 1943 στην Κεφαλονιά από τη Βέρμαχτ.

Οι εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στις κορφές των βουνών, πάνω από τις πόλεις και τα χωριά, χωρίς καθόλου μέριμνα για το περιβάλλον είναι καταστροφικές.

Αυτές οι 17 ανεμογεννήτριες που είναι στην κορφή της Αγίας Δυνατής -εκεί είναι και το ιστορικό μοναστήρι των Θεμάτων με την περιώνυμη βιβλιοθήκη του- με τα μπαζωμένα ρέματα και τα φερτά υλικά θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρη την κοιλάδα της Πυλάρου με τα τόσα χωριά και το επίνειό της, την Αγία Εφημία, αυτό το ώς τώρα στολίδι, που μετά την εγκατάσταση των γεννητριών έχει καταστραφεί 7 φορές.

Η κορυφή της Αγίας Δυνατής έχει μεταβληθεί σε μια τεράστια πλατεία, που είναι αδύνατο να κρατήσει τα νερά τα οποία καταλήγουν όλα στην κοιλάδα της Πυλάρου.

Στην τελευταία καταστροφή είδαμε μέχρι ηλεκτρικές συσκευές από σούπερ μάρκετ που τα διέλυσε ο «Ιανός» στην Αγιαθυμιά, ψυγεία κ.λπ. να έχουν μεταφερθεί από τη θαλασσοταραχή στη Σάμη, κότερα στην ξηρά, νταλίκες στη θάλασσα και κατακόκκινο το νερό της θάλασσας του λιμανιού από το κοκκινόχωμα του κάμπου.

Τι άλλο να περιμένουμε από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, την εταιρεία που έχει εγκαταστήσει και επιμένει να εξακολουθήσει να εγκαθιστά τις γεννήτριες και έχει τεράστιες ευθύνες για την καταστροφή, αποκατάσταση των οποίων θα πρέπει να διεκδικήσουν οι παθόντες;

Από τις 4-10-2020 στο λιμάνι της Σάμης βρίσκεται ένα πλοίο με 4 ανεμογεννήτριες, προοριζόμενες για την κορυφή του όρους Ευμορφία, τον Ξερακιά, 1.070 μέτρα υψόμετρο, πάνω από τα Διλινάτα, στις παρυφές του οποίου εκτελέστηκαν από τη Βέρμαχτ το 1943 οι 80 Ιταλοί πυροβολητές της πυροβολαρχίας Παμπαλόνι, μαζί κι ο ίδιος, αν και επέζησε της εκτέλεσης, πλην των 20 ημιονηγών, γιατί τα μουλάρια δεν πάνε με οποιονδήποτε. Θέλουνε τον ημιονηγό τους.

Αυτό το πλοίο το έχουν μπλοκάρει πολίτες και φορείς της Σάμης και της Κεφαλονιάς, όπως ο δήμος και η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ «Λαϊκή Συσπείρωση], αλλά κι ο ίδιος ο δήμαρχος προσωπικά, Γεράσιμος Μονιάς-Νέττης, δεν επιτρέπουν στο πλοίο να ξεφορτώσει τις γεννήτριες και λειτουργεί κάθε απόγευμα συνέλευση των κατοίκων και των φορέων της πόλης και του νησιού, που αποφασίζει για τη δράση τους.

Στα ορεινά χωριά τα δικά μας του Καλού Ορους δεν υπάρχει φόβος πλημμύρας, αλλά αυτό δεν πάει να πει πως δεν γίνανε ζημιές. Το νερό που έφερνε με τεράστια δύναμη ο αέρας μπήκε μέσα στα σπίτια, ενώ από πολλά ο αέρας πήρε τις στέγες, κάτι που σημαίνει πλήρη καταστροφή καθώς τα σπίτια είναι κλειστά.

*Συγγραφέας, δημοσιογράφος

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η τοπικότητα ως κοινωνική οικονομική ανάγκη
Η υπέρβαση της κρίσης θα επιτευχθεί με την αναβάθμιση του τοπικού, του μερικού, της ιδιαιτερότητας και του περιφερειακού, αλλά δεν αρνείται την επικοινωνία με τον έξω κόσμο, δεν αρνείται μια μορφή...
Η τοπικότητα ως κοινωνική οικονομική ανάγκη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κέρδισε τον κόσμο, έχασε τους Γερμανούς
Η ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ κυβερνά αυτή τη χώρα για δώδεκα χρόνια. Επέβαλε ένα βάρος δισεκατομμυρίων στους Γερμανούς προκειμένου να προστατευθεί ο ευρωπαϊκός Νότος από την κατάρρευση και για να προωθήσει την εικόνα της...
Κέρδισε τον κόσμο, έχασε τους Γερμανούς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το οικονομικό και κοινωνικό κόστος του λιγνίτη
Η διοίκηση της ΔΕΗ μοιάζει να αγνοεί ή να αδιαφορεί για εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της χώρας: το οικονομικό και κοινωνικό κόστος του λιγνίτη και τη νέα διεθνή ενεργειακή...
Το οικονομικό και κοινωνικό κόστος του λιγνίτη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εξοικονόμηση ενέργειας στους δήμους
Η εξοικονόμηση ή καλύτερα η συνετή χρήση ενέργειας είναι ένα από τα διαρκή αιτήματα για την αντιμετώπιση της καταστροφής του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων εδώ και δεκαετίες. Επρεπε να έχει εφαρμοστεί...
Εξοικονόμηση ενέργειας στους δήμους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μονή Αβάσσου
Αυτή την αίσθηση είχα ταξιδεύοντας στη Μονή Αβάσσου, που βρίσκεται στον επαρχιακό δρόμο της Μικρής Λάκκας Σουλίου, στον δρόμο προς τις πηγές του μυθικού Αχέροντα. Που μας θυμίζει, χιλιάδες χρόνια τώρα, το...
Μονή Αβάσσου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενας μήνας πολέμου: χαμένοι Ανατολή και Δύση;
Η επιμήκυνση της διάρκειας του πολέμου, είτε ως επιδίωξη του Πούτιν για να κερδίσει περισσότερα εδάφη είτε ως επιδίωξη της Δύσης για να φθαρεί ο Πούτιν, θα προκαλέσει μεγαλύτερα δεινά για τον ουκρανικό λαό...
Ενας μήνας πολέμου: χαμένοι Ανατολή και Δύση;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας