• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.9°C / 23.6°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 21.6°C
  4 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 23.7°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  13°C 13.3°C / 13.9°C
  4 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 21.0°C
  4 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  5 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  4 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.7°C / 22.2°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 20.7°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  80%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.4°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.5°C / 22.2°C
  3 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.0°C / 23.8°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.3°C
  3 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  42%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.5°C
  4 BF
  52%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρώτη φορά Αριστερά

 • A-
 • A+

Το ζητούμενο δεν είναι να πούμε πότε είχαμε κυβέρνηση της Αριστεράς στη χώρα μας, αλλά πότε στην ουσία ασκήθηκαν αριστερές πολιτικές που υπηρέτησαν τους πολίτες και την κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 κατόρθωσε να καβαλήσει το κύμα του λαϊκισμού που διέτρεχε την ελληνική κοινωνία τότε και να ανέλθει στην εξουσία. Διαπραγματεύτηκε το τρίτο μνημόνιο και παρά τις παλινωδίες βρέθηκε στη σωστή όχθη της ιστορίας. Η χώρα παρέμεινε στο ευρώ, με κόστος όμως –λόγω της ανερμάτιστης πολιτικής του– ένα ταμείο που υποθήκευσε την περιουσία της χώρας για 99 χρόνια.

Προτίμησε να συγκυβερνήσει με την Ακροδεξιά των ΑΝ.ΕΛΛ. παρά να απευθύνει πρόταση στο Ποτάμι και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ο Βούλγαρης δίνει μια εξήγηση γι’ αυτό. Χειρίστηκε το μεγάλο πρόβλημα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών με σχετική επιτυχία. Το αίσχος της Μόριας αμαυρώνει την εικόνα, αλλά και άλλοι πολλοί δεν θα το απέφευγαν. Χειρίστηκε με απαράδεκτο τρόπο θεσμούς και δεν ξεχνάει με κάθε ευκαιρία το «εμείς και οι άλλοι». Η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, παρά τις εύλογες ενστάσεις, λειτουργεί θετικά για τη χώρα.

Η εργαλειοποίηση για το εσωτερικό και για το εξωτερικό μέτωπο στέρησε τη δυνατότητα μιας καλύτερης συμφωνίας.

Εχοντας να αντιμετωπίσει μια σκληρή οικονομική κατάσταση προτίμησε να πάρει μέτρα που ανακούφισαν προσωρινά τους οικονομικά αδύναμους, αλλά έθιξαν τα μεσαία στρώματα και την προσπάθεια για οικονομική ανάταξη της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τη μόνη νομοθετική προοδευτική πρωτοβουλία που πήρε σε αυτήν τη διακυβέρνηση ήταν της αναγνώρισης ταυτότητας φύλου, συμφώνου συμβίωσης και ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά μεταναστών.

Ας δούμε τώρα πώς μετασχημάτισε τη χώρα η πρώτη φορά Αριστερά το 1981. Το ΠΑΣΟΚ το 1981 κυβέρνησε μια χώρα που είχε βγει από μία επταετή δικτατορία, μία επταετή διακυβέρνηση της Ν.Δ. και την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας αποσυνάγωγη της δημόσιας και κρατικής μηχανής. Ο λαϊκισμός του ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο, στη διάρκεια της διακυβέρνησης μεταφράστηκε σε Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ) και σε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με μεγάλες διεθνείς πρωτοβουλίες.

Η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης έκλεισε μια μεγάλη χαίνουσα πληγή στην ελληνική κοινωνία. Η καθιέρωση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, η γνωστή ΑΤΑ, στήριξε τους εργαζόμενους και την εργασία. Στο διάστημα αυτό έχουμε τη θέσπιση του πολιτικού γάμου και την αναγνώριση των δικαιωμάτων της γυναίκας. Η δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας ήταν η μεγάλη εμβληματική μεταρρύθμιση. Τώρα οι πάντες το αναγνωρίζουν.

Φυσικά πολλοί, και εγώ μαζί, μπορούν να μιλήσουν για το πελατειακό κράτος που δομήθηκε και για τα φαινόμενα διαφθοράς που υπήρξαν τότε. Στο τέλος της ημέρας, όμως, μετράει το ισοζύγιο. Οσοι αμφιβάλλουν για το θετικό, ο δημόσιος διάλογος είναι μπροστά μας.

Γι’ αυτούς που έχουν ενστάσεις για την «αριστεροσύνη» του ΠΑΣΟΚ, θυμίζω μια δήλωση του Λεωνίδα Κύρκου το 2001: «Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα αριστερό κόμμα και ο Συνασπισμός πρέπει να σταματήσει να κανοναρχεί κουνώντας το δάχτυλο δίκην εισαγγελέως προς το ΠΑΣΟΚ». Το σημαντικό όμως είναι τι λέει κάθε φορά ο λαός. Το 1985 ψήφισε συνέχιση της Αλλαγής, ενώ το 2019 απαλλαγή από μία κακή διακυβέρνηση. Η λαϊκή ετυμηγορία δικαιώνει πολιτικές και κρίνει συμπεριφορές.

Και τελικά έκρινε «ότι το μοντέλο διακυβέρνησης με βασικά προτάγματα στο δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση, στη γνώση, στην εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση, στην ατομική δημιουργία, στην αειφορία και στην ισοπολιτεία», όπως λέει ο Κώστας Σκανδαλίδης στο βιβλίο του «Κυβερνώσα Αριστερά», «έγιναν πράξη σ’ αυτήν την κυβέρνηση». Το Κίνημα Αλλαγής ενσωματώνοντας τις καλύτερες παραδόσεις του μεγάλου λαϊκού κινήματος του ΠΑΣΟΚ και της Ανανεωτικής Αριστεράς ανταποκρίνεται στη μεγάλη πρόκληση να συνεχίσει αυτή την πορεία.

* Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επαναθεμελίωση του προοδευτικού χώρου!
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί αντικειμενικά τον «κορμό» του χώρου, έχει επισήμως αρχίσει τις διαδικασίες διεύρυνσης και μετασχηματισμού, αλλά και επιθυμεί ισότιμους συνομιλητές.
Επαναθεμελίωση του προοδευτικού χώρου!
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΣΥΡΙΖΑ, τάσεις και ρεύματα, αλλαγή σελίδας;
Συνωστισμός τάσεων; Καθόλου! Η ύπαρξη τάσεων είναι καταστατικά θεμιτή και απαραίτητη για τον εμπλουτισμό του κόμματος – ειδικά σε τούτη την περίοδο.
ΣΥΡΙΖΑ, τάσεις και ρεύματα, αλλαγή σελίδας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αριστερίζουσα εκκρεμότητα
Ως πολιτικό ον απέφυγα συστηματικά να κολλήσω στον εαυτό μου την ταμπέλα του αριστερού, δεξιού ή κεντρώου, λόγου χάρη, ακόμη κι αν ο βίος, οι πεποιθήσεις κι οι πράξεις μου αναπόφευκτα είχαν το στίγμα...
Αριστερίζουσα εκκρεμότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αρχηγικές αντιφάσεις
Ο ρόλος της Αριστεράς είναι να συναρθρώσει πειστικά διά μέσου της πολιτικής της πρακτικής την εν λόγω τάση για ριζοσπαστικοποίηση με δημοκρατικές αρχές και με τη ρεαλιστική υλοποίησή τους – πράγμα που μεταξύ...
Αρχηγικές αντιφάσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ακόμα;
Αναμφίβολα, οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα είναι άκρως δυσχερείς για την άσκηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από ένα κόμμα της Αριστεράς που επιδιώκει παράλληλα την ανασυγκρότησή του. Οι συζητήσεις για...
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ακόμα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ και το τίμημα της προσαρμογής
Προ ολίγων ημερών δημοσιεύτηκε ένα κείμενο-απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο γίνεται ένας απολογισμός-αυτοκριτική της επταετίας ΣΥΡΙΖΑ (2012-2019).
Η αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ και το τίμημα της προσαρμογής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας