Θα πάμε και φέτος στη Λέσβο φτάνοντας στο δυτικότερο άκρο, στο Σίγρι, με το πλοίο Blue Star Chios που πλέει από 2 Ιουλίου μέχρι 7 Σεπτεμβρίου, κάθε Σάββατο στις 13.00, από τον Πειραιά για Μύκονο, Μεστά Χίου και Σίγρι στο οποίο πλευρίζει σε δεκάμισι ώρες, ελπίζοντας ότι τώρα που ολοκληρώνονται το μεγάλο λιμάνι Σιγρίου και η νέα οδός Σιγρίου-Καλλονής δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε αναβολή καθιέρωσης τακτικής ακτοπλοϊκής γραμμής Ραφήνας-Σιγρίου, που θα συντομεύσει την πρόσβαση στη Λέσβο στις πέντε ώρες, θα περιορίσει το κόστος διαδρομής στο μισό και θα εκτινάξει τον αριθμό επισκεπτών.
Στο Σίγρι βρίσκεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που διευθύνει επάξια ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος και στο οποίο εκτίθενται κορμοί δένδρων, κλαδιά, ρίζες, καρποί και φύλλα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ηλικίας είκοσι εκατομμυρίων ετών, ενώ τα απολιθώματα του προβοσκιδωτού θηλαστικού Δεινοθηρίου των δεκαεννέα εκατομμυρίων ετών, που βρέθηκαν στον Γαβαθά της ΒΔ Λέσβου, αποδεικνύουν την τότε μετανάστευση δεινοθηρίων από την Αφρική στην Ασία και την Ευρώπη, διαμέσου της Λέσβου!
Το Αιγαίο Πέλαγος σχηματίστηκε αργότερα με την καταβύθιση της χερσαίας Αιγηίδος πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια ως αποτέλεσμα τεκτονικών διεργασιών, ενώ πριν από δύο εκατομμύρια μέχρι και πριν από δώδεκα χιλιάδες χρόνια οι παγετώνες αυξομείωναν τη στάθμη των θαλασσών, κάλυπταν ή αποκάλυπταν τη χερσαία λεκάνη της Αιγηίδος, των 50 μέτρων βάθους, μετατρέποντας περιοδικά τη Λέσβο από νησί σε χερσόνησο και τους Κόλπους Καλλονής και Γέρας, των πέντε και δέκα μέτρων βάθους αντίστοιχα, σε λίμνες ή εύφορες πεδιάδες με αποτέλεσμα οι πρόγονοι του ανθρώπου, οι Ανθρωπίδες, πριν από 780.000 έως 125.000 χρόνια να περνούν εύκολα από τη Μικρά Ασία στη Λέσβο για να εγκατασταθούν στην πολύιχθυ Λίμνη της Καλλονής και από εκεί να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη, ως οι πρώτοι κάτοικοί της!
Από το 2012 το Πανεπιστήμιο Κρήτης πραγματοποιεί ανασκαφές στη Λέσβο, στην περιοχή Ροδαφνίδια Λισβορίου, με την καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας Νένα Γαλανίδου, που έχει ανασύρει από την περιοχή πολλούς χειροπελέκεις, κοπείς, μεγάλα κοπτικά εργαλεία, λιάνιστρα και ξέστρα. Την απρόσκοπτη συνέχιση της ανασκαφής επισφραγίζει ο εκεί νεοσύστατος και ελπιδοφόρος Δήμος Δυτικής Λέσβου, με δήμαρχο τον Ταξιάρχη Βέρρο, ο οποίος ύστερα από συνάντηση με την κυρία Γαλανίδου δήλωσε ότι «η αρχαιολογική έρευνα στην ευρύτερη περιοχή Λισβορίου-Πολιχνίτου-Βατερών, εκτός από την επιστημονική σημασία στην κατεύθυνση ενίσχυσης της γνώσης για την ιστορία του τόπου μας, έχει σαφώς πολλές άλλες προοπτικές», ανακοινώνοντας ότι ο δήμος προχωρεί σε προγραμματική σύμβαση συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναλαμβάνοντας την κάλυψη μέρους των εξόδων συνέχισης της αρχαιολογικής έρευνας για τα έτη 2021-23.
*συγγραφέας
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας