• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 23.8°C
  4 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 28.1°C
  3 BF
  28%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 26.0°C
  2 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  34%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 27.0°C
  1 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  2 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.9°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  3 BF
  38%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 21.7°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  5 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 25.9°C
  2 BF
  22%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.9°C
  3 BF
  25%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.4°C / 24.0°C
  4 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  2 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.4°C / 26.7°C
  1 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  36%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο κ. Μπομπ

 • A-
 • A+

Θα μπορούσε να είναι και διήγημα. Σε μια μοντέρνα χώρα, οπουδήποτε στον δυτικό κόσμο των πρόσφατων δεκαετιών, ένα μέλος της πολιτικής τάξης, ας τον ονομάσουμε κύριο Μπομπ, αρχίζει να ζηλεύει τους μεγάλους επιχειρηματίες και τα στελέχη τους για τα πολλά χρήματα που κερδίζουν. Ξέρει πως ένα μέρος του πλούτου τους οι επιχειρηματίες το οφείλουν στον ίδιο, στους συναδέλφους του και τους προκατόχους τους. Εκείνοι έβαλαν την υπογραφή τους στο άνοιγμα των αγορών, εκείνοι ιδιωτικοποίησαν μεγάλο μέρος του δημόσιου τομέα, εκείνοι προώθησαν συγκεκριμένες επενδύσεις στις οποίες οφείλονται καμιά δεκαριά από τα σαράντα μέτρα κάποιου γιοτ.

Ο κ. Μπομπ νιώθει επίσης –το έχει σπουδάσει κιόλας– ότι πρέπει να διοικεί το κράτος σαν να διοικεί εταιρεία. Και ξέρει και κάτι ακόμα: ότι το να φτάσει να γίνει σημαντικό κυβερνητικό στέλεχος αποτελεί προϊόν επίμοχθης, πολύχρονης εργασίας. Οσο και αν κάποιοι λοιδορούν τους πολιτικούς θεωρώντας τους ανεπάγγελτους, εκείνος ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον πόσο σκληρές είναι οι συνθήκες ανάδειξης, τι εργατοώρες απαιτούνται σε καλλιέργεια σχέσεων, συσκέψεις, κομματικά καθήκοντα, πόσο απηνής είναι ο ανταγωνισμός στα ψηλά κλιμάκια, πόσο ψυχοφθόρα τα στημένα παιχνίδια. Ξέρει επίσης ότι ο πολιτικός έχει διττή στόχευση, δουλεύει και με τη βάση και με την κορυφή, κάτι που καμιά άλλη στελεχιακή θέση εργασίας δεν απαιτεί στον ίδιο βαθμό. Εν ολίγοις, αντίθετα με τα θρυλούμενα, πρόκειται για πολύ σκληρή εργασία. Τουλάχιστον αυτό πιστεύει ο κ. Μπομπ.

Θεωρεί άρα ότι όχι μόνο η δουλειά του συγγενεύει με αυτή ενός επιχειρηματικού στελέχους πρώτης γραμμής, αλλά και ότι είναι απείρως δυσκολότερη. Αρχίζει κατά συνέπεια να μην καταλαβαίνει γιατί ένα τέτοιο στέλεχος μπορεί να κερδίζει λ.χ. 200.000 ή 300.000 τον χρόνο και εκείνος λιγότερα από 100.000. Αισθάνεται ως ένας CEO χωρίς τις αντίστοιχες αποδοχές. Αντί όμως να σκεφτεί ο κ. Μπομπ ότι ίσως θα έπρεπε να μειωθούν οι αμοιβές του CEO, προτιμά να σκέφτεται ότι πρέπει να εξισωθούν οι δικές του με εκείνου. Δεν έχουν όλοι οι συνάδελφοί του την ίδια άποψη, υπάρχουν όμως κάποιοι σαν τον κ. Μπομπ που σκέφτονται έτσι. Το υπονοούν το βλέμμα και οι τρόποι τους, δεκαετίες τώρα.

Για τον κάθε κύριο Μπομπ, η λέξη «μίζα» είναι αυτόματα υποτιμητική και άδικη, ο ίδιος το βλέπει ως αμοιβή υπηρεσιών, ως ένα μπόνους επίτευξης στόχων. Σε ευχαριστώ, ω εταιρεία, που θα έλεγε και ένας «CEO» της ελληνικής τραγουδοποιίας. Βέβαια όλα αυτά δεν λέγονται δημόσια. Υπάρχουν ακόμα εκείνα τα κείμενα, φιλελεύθερα συντάγματα τα λένε, που έχουν όλα πάνω κάτω την ίδια διατύπωση και δεν σβήνονται με το σφουγγαράκι του κ. Μπομπ: «Ολες οι εξουσίες πηγάζουν από τον Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Εθνους». Και δεν λένε, λ.χ., «πηγάζουν από τις Εταιρείες». Θα τροποποιηθούν όμως κι αυτά κάποτε. Για παλιόχαρτα πρόκειται άλλωστε, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία…

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εξουσία και το χρήμα στη νέα εποχή
Από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα η πολιτική κοινωνία βαδίζει όπως ο κάβουρας: κάνει μεγάλα και δημιουργικά βήματα μπροστά και μετά στρέφεται...
Η εξουσία και το χρήμα στη νέα εποχή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ατομική συνείδηση
Πριν από μερικές μέρες, κυκλοφόρησε μια είδηση στο διαδίκτυο, η οποία πέρασε στα ψιλά. Αφορούσε σημειώματα εργαζομένων, που βρέθηκαν από καταναλωτές μέσα στις τσέπες ενδυμάτων της διάσημης αλυσίδας Zara, στην...
Ατομική συνείδηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το επιχορηγούμενο πάρτι των κερδοσκόπων
Εμφανίζοντας ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ τον πληθωρισμό ως το αντίτιμο που θα πρέπει να πληρώσει ο κακοπληρωμένος εργαζόμενος των 500 ευρώ για να στηρίξει τη δημοκρατία και την ελευθερία.
Το επιχορηγούμενο πάρτι των κερδοσκόπων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Του πλούτου αχορταγιά, τση δόξας πείνα
Περί απληστίας ο λόγος. Το βυζαντινό λεξικό Σούδα την ονομάζει αδηφαγία. Με άλλο λόγια, αναφέρεται σε μια διαρκή ανάγκη που ουδέποτε ικανοποιείται. Διασώζεται η φράση «άπληστος πίθος», που ανακαλεί στη μνήμη...
Του πλούτου αχορταγιά, τση δόξας πείνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προτάσεις για μια αναπτυξιακή φορολογία
Σίγουρα με το παρόν δεν δίνουμε λύσεις, όμως θέτουμε κάποιες προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν, ώστε ο ρόλος της φορολογίας να μην είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη του τόπου.
Προτάσεις για μια αναπτυξιακή φορολογία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν είμαστε όλοι «ιθαγενείς»
Στη διαδικασία της παροχής άδειας εμφιάλωσης του εργοστασίου της Pepsico Ηβη, οι δημοτικοί σύμβουλοι τριών παρατάξεων υπερψήφισαν, χωρίς να έχουν παραλάβει όλα τα απαραίτητα έγγραφα.
Δεν είμαστε όλοι «ιθαγενείς»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας