• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.2°C / 30.1°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.8°C / 26.9°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 27.0°C
  1 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 24.0°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.4°C / 20.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  1 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 28.8°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 24.6°C
  0 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  42%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.4°C
  2 BF
  53%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 26.6°C
  1 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 30.3°C
  0 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.3°C / 22.7°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 23.9°C
  1 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  1 BF
  50%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεταξύ άλλων, ο νεοφιλελευθερισμός;

 • A-
 • A+

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Αριστερά διαρκώς μεταλλάσσεται. Οργανωτικά, ιδεολογικά, πολιτικά. Αλλάζουν ακατάπαυστα οι μορφές που προσλαμβάνουν οι οργανωτικοί φορείς που την εκφράζουν, οι σχέσεις της με τις μάζες, οι ιδεολογικές της μεταμορφώσεις, οι όροι της συμμετοχής της στους πολιτικούς ανταγωνισμούς, η σύνδεσή της με τον συνδικαλισμό, οι κοινωνικές και πολιτικές της συμμαχίες, ο σχεδιασμός των πολιτικών της σε επίπεδο στρατηγικής και τακτικής, η θετική ή αρνητική της σχέση με τη δημοκρατία τόσο εντός όσο και εκτός κομματικών οργανώσεων.

Η «μοίρα» της Αριστεράς είναι τόσο άρρηκτα δεμένη με την ιστορία της νεωτερικότητας, που δεν θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό. Η Αριστερά ίσως είναι το πιο ευαίσθητο πεδίο αποτύπωσης της ταραχώδους και αιματηρής πορείας της ανθρωπότητας κατά τους δύο τελευταίους αιώνες.

Ενα πράγμα μόνο δεν έχει αλλάξει όσον αφορά την Αριστερά. Το ποιος είναι ο βασικός της αντίπαλος. Και τούτο διότι ο βασικός της αντίπαλος αποτελεί και τον λόγο ύπαρξής της. Μιλάμε βέβαια για τον καπιταλισμό – καθώς και για τις κοινωνικές τάξεις και πολιτικές δυνάμεις που κυριαρχούν σε αυτόν. Τούτο το γεγονός, ήτοι η σταθερή βασική αντιπαλότητα της Αριστεράς προς τον καπιταλισμό, αν και το έθεσα επιγραμματικά, γνωρίζω ότι δεν είναι και τόσο απλό. Μπορεί όμως να εξηγηθεί συνοπτικά σε δύο επίπεδα. Στο επίπεδο των θεμελιωδών ιδεολογικών προταγμάτων και σε εκείνο της στοιχειώδους κοινωνικο-θεωρητικής ανάλυσης.

Στο πρώτο επίπεδο, η Αριστερά αυτο-ορίζεται ως η κοινωνική και πολιτική δύναμη που κατά τον συνεπέστερο τρόπο υπερασπίζεται τις αρχές του Διαφωτισμού (έστω και όταν την ίδια στιγμή τον καταγγέλλει ως «αστικό» διανοητικό κίνημα) – τάσσεται κατά συνέπεια ενάντια σε συστήματα και δυνάμεις ανελευθερίας και κοινωνικής αδικίας.

Και στο δεύτερο επίπεδο, η ιστορικο-υλιστική ανάλυση δείχνει πως από την («πρώτη») Βιομηχανική Επανάσταση κι έπειτα το κυρίαρχο σύστημα που υπονομεύει την ελευθερία των ανθρώπων και διαιωνίζει την κοινωνική αδικία είναι ο καπιταλισμός – αρχικά στις ισχυρές χώρες της Δυτικής Ευρώπης και κατόπιν, σταδιακά, στον κόσμο ολόκληρο.

Η Αριστερά λοιπόν αυτοπροσδιορίζεται και καταξιώνει την ύπαρξή της κυρίως σε αντιπαράθεση με τον καπιταλισμό. Τούτος ο αναπόφευκτος αρνητικός χαρακτήρας της βέβαια δεν αναιρεί το θετικό περιεχόμενο των στρατηγικών της στόχων και των προταγμάτων της. Το οποίο όμως και πάλι συγκεκριμενοποιείται με αναφορά στους τρόπους υπέρβασης και ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος προς μια αληθινά δίκαιη και ελεύθερη κοινωνία. Δεν νοείται Αριστερά χωρίς την αναγνώριση της κυριαρχίας του καπιταλισμού στη νεωτερικότητα. Αν αγνοήσουμε την πρωτοκαθεδρία του καπιταλισμού, ή αν συμπεριφερόμαστε σαν να είναι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο», παύουμε να μιλάμε και για Αριστερά.

Γιατί επιμένω σε τούτα τα –για πολλούς/ές– αυτονόητα; Μία από τις σημαντικότερες αρνητικές επιπτώσεις (υπήρχαν και θετικές) της κατάρρευσης του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού» και του συνακόλουθου τέλους του γεωπολιτικού διπολισμού ήταν η επικράτηση της ακόλουθης πλάνης: ότι μαζί με τον γεωπολιτικό διπολισμό τελείωσε και ο ιδεολογικο-πολιτικός.

Πράγμα που ισοδυναμεί με την άρρητη αποδοχή του γεγονότος πως ο καπιταλισμός, ιδίως ως νεοφιλελευθερισμός, παύει να αποτελεί τον κύριο πόλο έναντι του οποίου αγωνίζεται και αποκτά τον λόγο ύπαρξής της η Αριστερά, και θεωρείται, στη χειρότερη περίπτωση, ως η φυσιολογική κατάσταση της ανθρωπότητας στη σύγχρονη εποχή (το περίφημο «τέλος της Ιστορίας» σε κάποια από τις παραλλαγές του) και, στην καλύτερη, ως ένα από τα πολλά προβλήματα του σημερινού κόσμου που έχουν να αντιμετωπίσουν η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις γενικότερα.

Δεν θα αναφερθώ εδώ στην εξαιρετικά σύνθετη και σημαντική υπόθεση της συνεργασίας και της συμμαχίας των δυνάμεων της Αριστεράς με τα λεγόμενα «νέα» κοινωνικά κινήματα – αντιρατσισμός, φεμινισμός, οικολογία, δικαιωματικά κινήματα. Πιστεύω όμως ότι τα βασικά ζητήματα που προσδιορίζουν τούτα τα κινήματα –κλιματική αλλαγή, αδικίες και ανελευθερίες που αφορούν το φύλο, τον τόπο καταγωγής, τον σεξουαλικό προσανατολισμό– η σύγχρονη Αριστερά οφείλει να εξηγεί πώς επιτείνονται ή και προξενούνται από τον σύγχρονο καπιταλισμό.

Δεν πρόκειται για οικονομικό αναγωγισμό, αλλά για ανάλυση της συνάρθρωσης των πολλαπλών εξουσιαστικών σχέσεων και πρακτικών στη σύγχρονη εποχή. Ούτε είναι σκέτα θεωρητικό το ζήτημα. Από αυτό εξαρτάται όχι κάποια αφηρημένη «ταυτότητα» της Αριστεράς, αλλά η ύπαρξή της ως πραγματικής δύναμης ικανής πραγματικά να απειλήσει το κυρίαρχο σύστημα.

Το «κείμενο των 8», όπου ο παγκοσμιοποιημένος νεοφιλελευθερισμός (ήτοι ο σύγχρονος καπιταλισμός) απλώς παρατίθεται ως «πρόκληση» ανάμεσα σε άλλα τέσσερα (αναμφίβολα σημαντικά) προβλήματα της εποχής μας, μπορεί να αποτελέσει κείμενο θέσεων μιας προοδευτικής συμμαχίας. Οχι όμως ενός αριστερού κόμματος. Ετερον εκάτερον.

*καθηγητής της Κοινωνικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημία και παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης
Η Αριστερά παγκοσμίως, αλλά και στον τόπο μας, δεν το «βάζει κάτω». Ελπίζω, πιστεύω και διαβλέπω ότι τελικά το «πολιτικο-κοινωνικό κακό» της πανδημίας θα γίνει ο «δεύτερος ίππος» του καπιταλισμού και της...
Πανδημία και παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Αριστερά που λύνει προβλήματα
Τα κομμουνιστικά κόμματα και οι διάφορες εκδοχές της (προ νεοφιλελευθεροποίησης) σοσιαλδημοκρατίας ήταν προφανώς οι δύο κύριες εκφάνσεις των εν λόγω διακριτών αντιλήψεων περί Αριστεράς.
Η Αριστερά που λύνει προβλήματα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τέλος του νεοφιλελευθερισμού;
Το καπιταλιστικό κράτος δεν έφυγε ποτέ. Ο νεοφιλελευθερισμός δεν μείωσε το κράτος -αυτό που έκανε ήταν να συρρικνώσει στον μέγιστο βαθμό το κοινωνικό κράτος.
Τέλος του νεοφιλελευθερισμού;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εντός και εναντίον
Δύο κίνδυνοι υπάρχουν για τη σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά. Ο ένας είναι η πασοκοποίηση – η μετατροπή της σε κάποια εκδοχή της νεοφιλελευθεροποιημένης Σοσιαλδημοκρατίας. Ο άλλος είναι να παρασυρθεί σε μια...
Εντός και εναντίον
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καπιταλισμός, βιοπολιτική και Αριστερά
Η αντίφαση που προκύπτει τώρα με την επικίνδυνη πανδημία του κορονοϊού είναι τόσο διευρυμένη που δεν περιορίζεται στο εσωτερικό του καπιταλιστικού συστήματος. Αφορά τον ίδιο τον καπιταλισμό, αλλά έχει να κάνει...
Καπιταλισμός, βιοπολιτική και Αριστερά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατρέ μου, γιατί έχασα στις εκλογές;
Το νεοφιλελεύθερο ιδεολόγημα της αδιαμφισβήτητης -καθ’ ότι ακριβώς «ιδεολογικά ουδέτερης»- ευθυκρισίας των «ειδικών» είναι τόσο διάχυτο και επιδραστικό που φαίνεται πως συμπαρασύρει και αριστερές ηγεσίες. Και...
Γιατρέ μου, γιατί έχασα στις εκλογές;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας