Κύριοι της κυβέρνησης και οι συν αυτοίς, ωραία τα καταφέρατε. Μπράβο σας. Καταφέρατε να κλείσετε έναν λαό μέσα στο σπίτι, να τον τρομάξετε, να τον φοβίσετε για ένα «ζήτημα ζωής ή θανάτου». Τώρα που το καταφέρατε μπορείτε να τον κάνετε ό,τι θέλετε: να του περάσετε οικονομικά μέτρα για χάρη του ιού, να δικαιολογήσετε κάθε αδιαφανή διαδικασία, να τον πιάσετε εξαπίνης γιατί δύσκολα θα αντιδράσει έτσι μουδιασμένος που είναι.
Γιατί είναι μουδιασμένος; Γιατί του έγινε εφιάλτης το «μείνετε στο σπίτι», γιατί του έγινε καταναγκασμός το «πλύντε τα χέρια σας», γιατί του προκάλεσε αγοραφοβία ο εγκλεισμός.
Αραγε σκεφτήκατε ουσιαστικά τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης; Σε λίγο θα βλέπουμε ανθρώπους-που βλέπουμε ήδη- με ψυχικά νοσήματα, με χρήση βίας, με φοβίες, με νευρώσεις, με αϋπνίες… Τι θα γίνει με όλους αυτούς τους ανθρώπους που σε λίγο θα τους χτυπήσει και η ανεργία, αν δεν τους χτύπησε ήδη; Τα καταφέρατε πολύ καλά. Πώς το κάνατε αυτό:
Με τον εφιάλτη των διαφημίσεων (εντολή-διαταγή), με τους παντογνώστες επιστήμονες -τόσες πολλές αυθεντίες σε τόσο λίγο χρόνο- (τιμώ και σέβομαι όλους αυτούς που κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να είναι μόνιμα στα τηλεοπτικά παράθυρα), με τους «στρατηγούς» ανθρώπους της εξουσίας με τζάκετ ή χωρίς τζάκετ, με τους καλλιτέχνες -καλή τη προθέσει- που επιστρατεύσατε για να μας «πείσουν».
Με τον καημό που έχετε για το ΕΣΥ -τώρα σας έπιασε ο πόνος για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές με τις αστείες αποδοχές που παίρνουν για τις υπηρεσίες που προσφέρουν-, με τη στοχοποίηση ευάλωτων ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι, οι πρόσφυγες-μετανάστες, οι Τσιγγάνοι, οι άνθρωποι με «υποκείμενα νοσήματα» κ.ά.
Μας «πείσατε» ότι η ασθένεια είναι ταξική, το καταλάβαμε πολύ καλά.
Μέσα σε όλα αυτά, λίγα επιχειρήματα, περισσότερες κορόνες, φλυαρίες, άχρηστες συζητήσεις, εμμονή στις εντολές, επίκληση στην αυθεντία, επίκληση στο συναίσθημα, ευκαιρία για εκμετάλλευση στο έπακρο των ΜΜΕ για προβολή του έργου της κυβέρνησης -όχι χωρίς ανταπόδοση βέβαια.
Το αποκορύφωμα, βγάλατε την αστυνομία έξω στο κυνήγι των πολιτών που απειθαρχούν και στο μάζεμα προστίμων. Ευκαιρία να τους συμπαθήσουμε περισσότερο…
Τα καταφέρατε πολύ καλά και τώρα τι θα κάνετε; Ξέρετε και ξέρουμε ότι ο φόβος μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης, αλλά επίσης ξέρετε και ξέρουμε ότι η οργή που αρχίζει και συσσωρεύεται πολλές φορές δεν είναι διαχειρίσιμη. Μπορεί να τη βρείτε μπροστά σας. Καληνύχτα σας.
*συνταξιούχος φιλόλογος, Κοζάνη
