Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Επιβράδυνση της αύξησης των θανάτων από τον κορονοϊό»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Επιβράδυνση της αύξησης των θανάτων από τον κορονοϊό»

  • A-
  • A+

Στο προηγούμενο άρθρο μας (βλέπε φύλλο της 27/3/20) εξετάσαμε την εξέλιξη του κορονοϊού στην Κίνα, σε ορισμένες χώρες με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων και θανάτων ανά 1.000.000 κατοίκων, στη χώρα μας και στον κόσμο το δεκαήμερο 15-25 Μαρτίου. Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε τις αντίστοιχες εξελίξεις το τελευταίο δεκαήμερο 25 Μαρτίου-4 Απριλίου και θα συγκρίνουμε τις μεταβολές σ’ αυτό σε σχέση με εκείνες το προηγούμενο. Τα στοιχεία είναι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και αφορούν την προηγούμενη ημέρα.

Δεν θα εξετάσουμε τα κρούσματα, για τους λόγους που αναπτύξαμε στο προηγούμενο άρθρο (κυρίως για τον άγνωστο πραγματικό αριθμό τους λόγω των διαφορών στον τρόπο και τον αριθμό των τεστ που γίνονται). Για παράδειγμα, ανάμεσα σε 62 χώρες με περισσότερα από 1.000 κρούσματα την 6η Απριλίου η χώρα μας κατέχει την 38η θέση με 166 κρούσματα και την 33η με 2.442 τεστ ανά 1.000.000 κατοίκους, ενώ η Πορτογαλία τη 10η θέση με 1.150 κρούσματα και την 14η θέση με 9.002 τεστ.

Σχετικά με το θέμα των τεστ ο καθηγητής Ιατρικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστημίου του Stanford Γιάννης Ιωαννίδης σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» προτείνει «Διαγνωστικό έλεγχο εντατικό για να βρεις τα κρούσματα και για να απομονώσεις όσους είναι θετικοί και τις επαφές τους. Επίσης τυχαία δειγματοληψία από τον πληθυσμό ώστε να ξέρεις σε ποια φάση είναι η επιδημία». Η τελευταία αυτή επισήμανση του καθηγητή πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να εφαρμοστεί στη χώρα μας.

Σε αντίθεση με τον άγνωστο πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων από κορονοϊό, ο αριθμός των θανάτων από αυτόν καταγράφεται και ανακοινώνεται (για την ακρίβεια των στοιχείων την ευθύνη φέρουν τα κράτη που τα στέλνουν και όχι ο ΠΟΥ).

Τα σχετικά στοιχεία για την 15η και 25 Μαρτίου, που δίνονται στην 1η και 2η στήλη του Πίνακα που ακολουθεί, είναι εκείνα του αντίστοιχου Πίνακα στο άρθρο της 27/3/20 με μια διόρθωση για την Ολλανδία την 25/3. Στις χώρες που υπήρχαν στον Πίνακα στο άρθρο εκείνο προσθέσαμε το Βέλγιο με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων ανά 1.000.000 κατοίκους και την Πορτογαλία για λόγους σύγκρισης με την Ελλάδα, δεδομένου ότι η χώρα αυτή έχει ανάλογο πληθυσμό και κατά κεφαλή ΑΕΠ.

Στην 3η στήλη του Πίνακα δίνονται τα στοιχεία για την 4/4/20. Στις τρεις επόμενες στήλες δίνονται οι θάνατοι ανά 1.000.000 κατοίκων από τον κορονοϊό.

Στην 7η στήλη δίνεται η μεταβολή των στοιχείων (δηλαδή το πόσες φορές περισσότεροι ήταν οι θάνατοι την 25η σε σχέση με την 15η Μαρτίου και στην 8η στήλη την 4η Απριλίου σε σχέση με την 25η Μαρτίου). Στην 9η στήλη δίνεται ο ρυθμός επιβράδυνσης της αύξησης των θανάτων. Στην προτελευταία γραμμή του Πίνακα, πριν από τον κόσμο (δηλαδή το σύνολο των χωρών για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία), δίνονται τα στοιχεία για τις «Λοιπές» χώρες, δηλαδή εκείνες που δεν περιλαμβάνονται στον Πίνακα.

Από την 4η, 5η και 6η στήλη του Πίνακα φαίνεται ότι στους θανάτους ανά 1.000.000 κατοίκους από κορονοϊό την 15η Μαρτίου, τις τρεις πρώτες θέσεις με το μεγαλύτερο αριθμό κατείχαν: η Ιταλία, το Ιράν και η Ισπανία, την 25η Μαρτίου η Ιταλία, η Ισπανία και το Ιράν, και την 4η Απριλίου η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο (την 6η Απριλίου η Ισπανία ξεπέρασε την Ιταλία). Ανάμεσα στις 14 χώρες που περιλαμβάνονται στον Πίνακα η Ελλάδα κατείχε: τη 10η θέση τη 15η Μαρτίου, τη 13η την 25η Μαρτίου και τη 12η την 4η Απριλίου.

Από την 7η και 8η στήλη του Πίνακα φαίνεται ότι τη μεγαλύτερη αύξηση τόσο των θανάτων όσο και των θανάτων ανά 1.000.000 κατοίκους: την 25η σε σχέση με την 15η Μαρτίου είχαν η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία, ενώ την 4η Απριλίου σε σχέση με την 25η Μαρτίου το Βέλγιο, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ελλάδα την 25η σε σχέση με την 15η Μαρτίου κατείχε την 7η θέση, ενώ την 4η Απριλίου σε σχέση με την 25η Μαρτίου τη 10η .

Από την 9η στήλη φαίνεται ότι σημειώθηκε μεγάλη επιβράδυνση της αύξησης των θανάτων από τον κορονοϊό σε όλες τις χώρες (στο Βέλγιο και την Πορτογαλία δεν υπάρχει διότι στις 15.3 δεν υπήρχαν θάνατοι). Η μεγαλύτερη επιβράδυνση σημειώθηκε στην Ισπανία, την Ολλανδία και την Ελλάδα.

Τέλος από τις δυο τελευταίες γραμμές του Πίνακα φαίνεται ότι οι θάνατοι ανά 1.000.000 κατοίκους στις «Λοιπές» χώρες και στον κόσμο αυξήθηκαν τόσο την 25η σε σχέση με τη 15η Μαρτίου όσο και (λιγότερο) την 4η Απριλίου σε σχέση με την 25η Μαρτίου. Η επιβράδυνση, όμως, αυτή, ενώ στις «Λοιπές» χώρες ήταν σημαντική, στον κόσμο ήταν πολύ μικρή.

* Πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Πλήρης επίγνωση κινδύνου…
Την ώρα που η πανδημία πλήττει καίρια την εξαγωγική στρατηγική της Γερμανίας και η Ε.Ε.-ευρωζώνη καθίσταται υποχρεωτικός μονόδρομος για το Βερολίνο, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση βρίσκεται απέναντι στη μεγαλύτερη...
Πλήρης επίγνωση κινδύνου…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βιοηθική και Ατομικά Δικαιώματα - Η ελεγεία του Πολιτικού Αμοραλισμού
Η έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού σε περιοχές της Ξάνθης και της Ροδόπης ήταν παραπάνω από αναμενόμενη. Ατομική ευθύνη αλλά και έλλειμμα ενημέρωσης σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες
Βιοηθική και Ατομικά Δικαιώματα - Η ελεγεία του Πολιτικού Αμοραλισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ερημοποίηση, επισιτιστική ασφάλεια, πανδημίες: Κοινή λύση για κοινές απειλές
Η πανδημία απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια στον αναπτυγμένο κόσμο, λόγω περιορισμών στο διεθνές εμπόριο τροφίμων και στις μεταφορές πρώτων υλών και εργατικού δυναμικού.
Ερημοποίηση, επισιτιστική ασφάλεια, πανδημίες: Κοινή λύση για κοινές απειλές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παρένθεση ή στροφή;
Θα επιβάλει το δυσθεώρητο οικονομικό κόστος της πανδημίας -με άγνωστη μεταβλητή ένα δεύτερο κύμα το φθινόπωρο- τη στροφή των ΗΠΑ αλλά και της Ε.Ε. προς έναν κρατικό παρεμβατισμό στην οικονομία;
Παρένθεση ή στροφή;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σεργκέι Λαβρόφ: Η πανδημία - στόχοι και διδάγματα
Άρθρο του Σεργκέι Λαβρόφ, υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας: Η πανδημία αποκάλυψε άλλη μια φορά τον δυτικό μύθο για το «τέλος της ιστορίας» και τη νικηφόρα προέλαση του υπερ-φιλελεύθερου αναπτυξιακού μοντέλου.
Σεργκέι Λαβρόφ: Η πανδημία - στόχοι και διδάγματα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δικηγορία στον… Λήγοντα
Δυόμιση μήνες με κλειστά τα δικαστήρια, ήτοι πλήρους απραξίας, το σταδιακό άνοιγμα αυτών μόνο άνοιγμα δε θυμίζει
Δικηγορία στον… Λήγοντα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας