Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.0°C / 17.2°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 14.4°C
  0 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 17.2°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.4°C
  2 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.3°C
  2 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  2 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 6.7°C / 17.0°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.0°C / 18.3°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 15.0°C
  2 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.4°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.1°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.0°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.7°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 11.0°C / 11.1°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  67%
Κορονο-ομόλογο: Οι Ευρωπαίοι να αναλάβουν την ευθύνη ο ένας για τον άλλο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κορονο-ομόλογο: Οι Ευρωπαίοι να αναλάβουν την ευθύνη ο ένας για τον άλλο

 • A-
 • A+
Εκκληση Γερμανών διανοουμένων προς την πολιτική ηγεσία της Γερμανίας.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τις προηγούμενες μέρες μόνο στην Ιταλία και την Ισπανία πέθαναν χιλιάδες από τον κορονοϊό: στην Ιταλία οι νεκροί ήταν 1.000 σε ένα εικοσιτετράωρο και στην Ισπανία 800. Αυτές οι πληροφορίες δεν προέρχονται από έναν άλλο πλανήτη ή από μια απομακρυσμένη ήπειρο. Καταφτάνουν από γειτονικές χώρες με τις οποίες είμαστε συνδεδεμένοι. Εμείς, οι υπογράφοντες, ανήκουμε σε εκείνους που αγαπούν τον μεσογειακό πολιτισμό. Αλλά δεν μπορεί κανείς να λατρεύει αυτόν τον κόσμο, όταν η καταστροφή από τον κορονοϊό σ’ αυτές τις χώρες έχει προσλάβει τρομακτικές διαστάσεις.

Η πανδημία στην Ευρώπη παντού προκάλεσε εντυπωσιακές πράξεις βοήθειας και αλληλεγγύης προς τους γείτονες. Χιλιάδες νέοι άνθρωποι οικειοθελώς αναλαμβάνουν να φροντίζουν ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους στο σπίτι τους. Το κρατίδιο της Σαξονίας υποδέχεται βαριά ασθενείς από την Ιταλία, το κρατίδιο του Σάαρ προσφέρει τη βοήθειά του σε ανήμπορους Γάλλους ασθενείς. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα κρατίδια και στο ομοσπονδιακό επίπεδο όλοι έχουμε συστρατευθεί.

Ενα νέο κλίμα αισθανόμαστε ότι γεννιέται: είναι απαραίτητο μεταξύ των λαών μας να δείξουμε την ετοιμότητά μας για βοήθεια, συμπάθεια και ελπίδα. Μπροστά σ’ αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αδελφοί μας στον Νότο εμείς οι χώρες του Βορρά θα παραμένουμε αδρανείς: αρνούμαστε να συναινέσουμε στην έκδοση ομολόγου (το οποίο όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης εγγυώνται) με το οποίο όλοι θα σηκώσουμε το βάρος των τεράστιων οικονομικών δαπανών της κρίσης. Με την έκδοση ενός τέτοιου ομολόγου θα αποφύγουμε το σοκ το οποίο θα υποστούν όλα τα κράτη-μέλη και ιδιαίτερα εκείνα τα οποία πάλευαν για τα κρατικά χρέη τους ήδη πριν από την κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να εκδώσει ένα κορονο-ομόλογο, το οποίο θα αποπληρωθεί στις αγορές του διακρατικού κεφαλαίου όσο γίνεται σε μακροπρόθεσμη προοπτική. Με τη μέθοδο αυτή αποφεύγεται η υπερχρέωση των επιμέρους κρατών-μελών. Το ομόλογο θα εκδοθεί από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πληρωμή των επιτοκίων.

Η πρότασή μας αυτή δεν θα πρέπει να συγχέεται με το μοντέλο του ευρω-ομολόγου που ακολουθήθηκε για να αντιμετωπιστεί η κρίση των ετών 2010-2012. Στην περίπτωση του ευρωομολόγου είχαμε να κάνουμε με μια κοινή εγγύηση για εθνικά χρέη τα οποία είχαν συσσωρευθεί κατά το παρελθόν. Τώρα, στην περίπτωση του κορονο-ομολόγου από κοινού αναλαμβάνουμε τα χρέη που θα προκύψουν κατά τους επόμενους μήνες. Πρόκειται για μέτρο περιορισμένης διάρκειας, το οποίο θα επιτρέψει στις χώρες που αντιμετωπίζουν υπαρξιακό πρόβλημα να αντιμετωπίσουν την κρίση και να επιβιώσουν και πολιτικά και οικονομικά.

Μας είναι δύσκολο να αντιληφθούμε γιατί η καγκελάριος και ο αντικαγκελάριος έχουν επιφυλάξεις και δεν κάνουν το απαραίτητο βήμα για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στη σταθερότητα. Με την αλληλεγγύη μας αυτή αποκτούμε κοινή συνείδηση της κρίσης. Επιβάλλεται να βρούμε δρόμους οι οποίοι θα καταστήσουν σαφές ότι ζούμε όλοι μαζί, ότι είμαστε δεμένοι με την ίδια πνοή.

Γιατί τότε υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ενωση, εάν στην εποχή του κορονοϊού δεν αποδείξουμε ως Ευρωπαίοι ότι είμαστε μαζί και αγωνιζόμαστε για ένα κοινό μέλλον; Δεν πρόκειται για μια εντολή της αλληλεγγύης, αλλά για το δικό μας το ευρωπαϊκό ιδιαίτερο συμφέρον. Στην κρίση όλοι οι Ευρωπαίοι είμαστε στην ίδια βάρκα. Εάν οι Βόρειοι δεν βοηθήσουν τους Νότιους, δεν θα χάσουν μόνον οι ίδιοι, αλλά η ίδια η Ευρώπη.

Την έκκληση υπογράφουν (κατά αλφαβητική σειρά) οι εξής Γερμανοί διανοούμενοι:

1. Peter Bofinger 2. Daniel Cohn-Bendit 3. Joschka Fisher 4. Rainer Forst 5. Marcel Fratzscher 6. Ulrike Guerot 7. Jurgen Habermas 8. Axel Honneth 9. Eva Menasse 10. Julian Nida-Rumelin 11. Volker Schlondorff 12. Peter Schneider 13. Margarethe von Trota

* Δημοσιεύτηκε χθες στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit». Τη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα έκανε ο καθηγητής και συνεργάτης μας Θεόδωρος Γεωργίου

ΑΠΟΨΕΙΣ
Στη σκιά της πανδημίας
Η πρόκληση είναι διπλή και ταυτόχρονη για τη Δύση, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. στη σκιά πλέον της βεβαιότητας ότι η πανδημία και οι επιπτώσεις της...
Στη σκιά της πανδημίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πλήρης επίγνωση κινδύνου…
Την ώρα που η πανδημία πλήττει καίρια την εξαγωγική στρατηγική της Γερμανίας και η Ε.Ε.-ευρωζώνη καθίσταται υποχρεωτικός μονόδρομος για το Βερολίνο, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση βρίσκεται απέναντι στη μεγαλύτερη...
Πλήρης επίγνωση κινδύνου…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ε.Ε. από μόνη της δημιουργεί τις εστίες της αμφισβήτησής της
«Οι άνθρωποι δεν δέχονται την αλλαγή παρά μόνο όταν υπάρχει ανάγκη και δεν βλέπουν την ανάγκη παρά μόνο όταν υπάρχει κρίση» (Ζαν Μονέ) Kάθε νέο...
Η Ε.Ε. από μόνη της δημιουργεί τις εστίες της αμφισβήτησής της
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ευρωπαϊκή επανεκκίνηση;
Για να αντιμετωπισθούν οι παρενέργειες της πανδημίας στην ευρωζώνη, χρειάζεται πρωτοβουλία μεγάλης κλίμακας, ικανής να πείσει αγορές και επενδυτές ότι δεν θα εγκλωβισθεί η γηραιά ήπειρος σε παρατεταμένη ύφεση.
Ευρωπαϊκή επανεκκίνηση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ώρα της αλήθειας
Με τα σημερινά δεδομένα το μέγιστο που μπορεί και θέλει να πράξει το Βερολίνο είναι η ανοχή και κατανόηση στην αναπόφευκτη παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας με τη Ρώμη να ανοίγει απλώς τον χορό.
Η ώρα της αλήθειας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εμβόλια από κάθε διαθέσιμη πηγή τώρα!
Η κοινωνία, παρά την κούραση, την οργή και την αγανάκτηση χρειάζεται να συσπειρωθεί εκ νέου για το τελευταίο –ας ελπίσουμε– μίλι. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, μόνο η επιτάχυνση των εμβολιασμών μπορεί να κάνει...
Εμβόλια από κάθε διαθέσιμη πηγή τώρα!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας