Ποια συνέχεια θα έχει η πρωτοβουλία των εννέα χωρών-μελών της ευρωζώνης να ζητήσουν την έκδοση ευρωομολόγου ειδικού σκοπού για την αντιμετώπιση της πανδημίας;
Η σκληρή σε καθημερινή σχεδόν βάση ρητορική των Κόντε και Σάντσεθ συνιστά εκ των πραγμάτων μια διαφοροποίηση από τους πιο προσεκτικούς και συγκρατημένους τόνους των υπολοίπων επτά ομολόγων τους. Μια διαφοροποίηση κατανοητή, καθώς Ρώμη και Μαδρίτη έχουν να χειριστούν μια κοινή γνώμη εξοργισμένη για την αλληλεγγύη υπό όρους που προτείνει το Βερολίνο.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι εννέα ή κάποιοι από αυτούς εκτιμούν ότι η μόνη περίπτωση να μεταβάλει τη στάση του το Βερολίνο είναι να πάρει το μήνυμα ότι υπάρχει κίνδυνος διάσπασης της Ε.Ε. – ευρωζώνης.
Η πολύ πιο συγκρατημένη στάση που κρατά ο Μακρόν μάλλον θα πρέπει να καταγραφεί ως μήνυμα ότι ο ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων θα αξιοποιήσει τη στάση της Ιταλίας και της Ισπανίας για να πετύχει τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό.
Αλλωστε τον δρόμο της αναζήτησης συμβιβασμού στο Eurogroup της προσεχούς Τρίτης ως μονόδρομο έδειξε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και νυν επίτροπος Οικονομικών Τζεντιλόνι, ο οποίος δήλωσε ότι ευρωομόλογο χωρίς τη Γερμανία δεν μπορεί να υπάρξει.
Με άλλα λόγια, ο Τζεντιλόνι διαπιστώνει ότι ούτε οι εννέα ούτε περισσότεροι μπορούν να εξαναγκάσουν το Βερολίνο να βγει από την περιχαράκωσή του απέναντι σε κάθε φόρμουλα αμοιβαιοποίησης του κινδύνου.
Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα όλα δείχνουν την αναζήτηση υποκατάστατου του ευρωομολόγου στο πλαίσιο των εργαλείων που διαθέτει ή θα μπορούσε να αποκτήσει ο ESM και ταυτόχρονα μια διατύπωση που να αφήνει ανοιχτή την αναζήτηση για το μέλλον μιας κάποιας μορφής κοινού δανεισμού.
Μια προσέγγιση μονοδιάστατα οικονομική που υποβαθμίζει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής καταστροφής που προκάλεσε η πανδημία.
Τούτων λεχθέντων, μέσα σε λίγες μέρες η Ιταλία απείλησε με τη στάση και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κόντε με μετωπική σύγκρουση με τη Γερμανία, για να διαπιστώσει στη συνέχεια με τις δηλώσεις Τζεντιλόνι ότι το βέτο της Γερμανίας δεν παρακάμπτεται.
