Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κλειστά τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι
AP Photo/Petros Giannakouris
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κλειστά τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι

  • A-
  • A+
Εδώ και μία εβδομάδα, σύλλογοι εργαζομένων, αρχαιολόγων, αρχαιοφυλάκων, καλούσαν την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να συναισθανθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, λόγω του φονικού ιού. Τελικά, προχώρησε σε αναστολή λειτουργίας, επειδή παρουσιάζονται ελλείψεις στο φυλακτικό προσωπικό.

Κλειστοί πλέον οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της επικράτειας. Επιτέλους, ξύπνησε το υπουργείο Πολιτισμού και αποφάσισε, χθες το μεσημέρι, να αναστείλει τη λειτουργία τους έως τις 30 Μαρτίου. Ο ύπουλος ιός που εξαπλώνεται, οι επισημάνσεις των επιδημιολόγων για άμεσα ριζικά μέτρα πρόληψης, προκειμένου να αποτρέψουμε συλλογικά την εξάπλωσή του, άργησαν πολύ να φτάσουν στον πέμπτο όροφο της Μπουμπουλίνας. Γιατί πώς αλλιώς να αντιληφθεί κανείς την ανακοίνωση που εκδόθηκε ακόμα και χθες; Η υπουργός δεν έλαβε υπόψη της την ανάγκη που υπαγορεύεται από την πανδημία που βιώνει ο πλανήτης.

Προχώρησε στην αναστολή της λειτουργίας, επειδή παρουσιάζονται «ελλείψεις στο φυλακτικό προσωπικό σύμφωνα με τα στοιχεία που εστάλησαν σήμερα το πρωί στο ΥΠΠΟΑ», γράφει η ανακοίνωση. Ερώτηση: Αν το προσωπικό επαρκούσε για τη φύλαξη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο γενικός γραμματέας Γιώργος Διδασκάλου θα επέτρεπαν την κανονική λειτουργία των μουσείων και των μνημείων; Επίσης, η υπουργός Πολιτισμού ενημερώθηκε για την επάρκεια του προσωπικού μόλις χθες το πρωί;

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η κ. Μενδώνη «...σε συνεννόηση και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε για την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των μουσείων και των μνημείων (σ.σ. μόνο οι άνθρωποι κινδυνεύουν, όχι τα μουσεία και τα μνημεία) να ανασταλεί η λειτουργία τους ώς και την 30ή Μαρτίου.

Εννοείται ότι στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους θα υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό φύλαξης. Παράλληλα έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες για τη σχολαστική καθαριότητα των χώρων υγιεινής που χρησιμοποιεί το προσωπικό στο σύνολο των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων».

Η ανεύθυνη στάση του υπουργείου Πολιτισμού, απέναντι στο θέμα του κορονοϊού προκάλεσε την έντονη ανησυχία των εργαζομένων του, κατ’ αρχάς. Ολη την εβδομάδα σωματεία, ενώσεις, σύλλογοι εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, ζητούσαν επιτακτικά την αναστολή της λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων για το καλό της κοινότητας, των επισκεπτών και των εαυτών τους, φυσικά. Ωστόσο η πολιτική ηγεσία, εκτός από τις ξύλινες ανακοινώσεις που ξεχείλιζαν υπεροπτικό ύφος για το θέμα, έδειχνε να απαξιώνει την ανησυχία τους.

Μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης (12/3), όταν ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας σε θέατρα, κινηματογράφους και πολιτιστικούς χώρους, η υπουργός Πολιτισμού ενέμεινε στη θέση της. «Τα μουσεία θα λειτουργούν με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών», ανακοίνωσε προκαλώντας πάλι τις έντονες αντιδράσεις όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και των σκεπτόμενων πολιτών που αισθάνθηκαν την ασυνεννοησία αυτής της κυβέρνησης και των υπουργών της.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (από τις 28/2 που άνοιξε δέχθηκε 11.000 επισκέπτες) κατήγγειλε «την ανεύθυνη και άκρως επικίνδυνη απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού. Την ώρα που τα κρούσματα του κορονοϊού έχουν φτάσει ήδη τα 117 στη χώρα μας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση ότι ο κορονοϊός θεωρείται πανδημία και τα μέτρα για την αντιμετώπισή της εντείνονται, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ παίρνει μια απόφαση που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Ειδικότερα στην περίπτωση των μουσείων, αν υπάρξει κάποιο κρούσμα, η ανίχνευσή του είναι παντελώς αδύνατη», έγραφε στην ανακοίνωση που ανάρτησε το βράδυ της Πέμπτης (12/3) και καλούσε την υπουργό Πολιτισμού «έστω και την ύστατη στιγμή να αναθεωρήσει την απόφασή της, να αναλογιστεί την τεράστια ευθύνη της και να προχωρήσει στο άμεσο κλείσιμο όλων των μουσείων, συμβάλλοντας στην προστασία της δημόσιας υγείας, του κοινού και των εργαζομένων στα μουσεία».

Την ίδια αγωνία εξέπεμψε και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής Στερεάς & Νήσων και καλούσε «...για άλλη μια φορά την υπουργό Πολιτισμού να συναισθανθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και να προβεί στην άμεση αναστολή λειτουργίας για το κοινό μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Να αναληφθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία και την αποχή από την εργασία των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».

Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ζήτησε μαζί με τον ΣΕΑ και την ΠΕΥΦΑ την αναστολή της λειτουργίας από τις αρχές της εβδομάδας, ενώ έβαλε και άλλα θέματα στο τραπέζι για το καλό της δημόσιας υγείας. Αντιθέτως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων η ΠΟΕ -ΥΠΠΟ, που «συνενοήθηκε» με την υπουργό για την αναστολή, τελικά, δεν πήρε καμία θέση για το ζήτημα. Τυχαίο άραγε;

ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτιστική κληρονομιά έναν χρόνο μετά
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ιδιοποιείται αυτά που ήδη γίνονταν ή είχαν σχεδιαστεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία και τις υπηρεσίες του υπουργείου, όπως τα έργα σε Αμφίπολη, Τατόι, Εθνική Πινακοθήκη,...
Πολιτιστική κληρονομιά έναν χρόνο μετά
ART - ΝΕΑ
Συνεδριάσεις με τηλεδιασκέψεις...
Η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να αναστείλει έστω και με χρονοκαθυστέρηση τη λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων ανακούφισε πρωτίστως τους εργαζομένους. Ακολούθησαν ακόμα δύο ανακοινώσεις...
Συνεδριάσεις με τηλεδιασκέψεις...
ART - ΝΕΑ
Το υπουργείο Πολιτισμού αδιαφορεί για τον κορονοϊό
Ούτε σύσκεψη έχει συγκληθεί, ούτε έκτακτα μέτρα έχουν τεθεί σε εφαρμογή, μέχρι στιγμής, για τα μουσεία μας, τα οποία δέχονται επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Το υπουργείο Πολιτισμού αδιαφορεί για τον κορονοϊό
ΑΠΟΨΕΙΣ
10 ευρώ το εισιτήριο τη θερινή σεζόν
Διπλάσιο ποσό θα πρέπει να πληρώνουμε στην είσοδο την καλοκαιρινή περίοδο (η τρέχουσα τιμή των 5 ευρώ ισχύει μόνο για τη χειμερινή), ενώ το 30% των εσόδων προορίζεται για τη βελτίωση των εκθεσιακών χώρων των...
10 ευρώ το εισιτήριο τη θερινή σεζόν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο λιμάνι του Πειραιά
Το περιμέναμε με αγωνία... αλλά δεν είδαμε να προβλέπεται οτιδήποτε σχετικά με αυτό στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και Μελέτη Διαχείρισης του Λιμένα Πειραιά (master plan)» από την ΟΛΠ Α.Ε. Στην ίδια εταιρεία...
Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο λιμάνι του Πειραιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εξάντληση της πολιτικής
Η πολιτική κρίση στην Ιταλία είναι ένα δείγμα της εξάντλησης της πραγματικής πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς όλα τα δυνατά σενάρια διακυβέρνησης έχουν δοκιμαστεί την τελευταία δεκαετία.
Η εξάντληση της πολιτικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας