Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 15.6°C
  2 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 13.9°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 5.6°C / 13.9°C
  2 BF
  93%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.4°C / 9.0°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  4 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 12.8°C
  0 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 13.9°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.2°C
  1 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.6°C
  3 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  0 BF
  97%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  93%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  11°C 10.0°C / 11.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  1 BF
  87%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.6°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 12.8°C
  1 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.2°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  0 BF
  93%
Οθωμανική νοσταλγία…
Presidency Press Service via AP, Pool
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οθωμανική νοσταλγία…

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η Μεγάλη Βρετανία έχασε μία Αυτοκρατορία και ακόμη ψάχνει να βρει έναν ρόλο, όπως είχε αποφανθεί στις αρχές της δεκαετίας του ‘50 ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντιν Ατσεσον. Η Τουρκία, που ένιωσε τη γεωπολιτική της υπεραξία να μειώνεται με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1989-91, προσπαθεί να δημιουργήσει ερείσματα και να ασκήσει επιρροή στον ευρύτερο χώρο που κάλυπτε μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Αν σήμερα η απειλή του Ερντογάν να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη μάς θυμίζει ότι η χώρα ήταν μέχρι την κατάληψή της από την Ιταλία το 1911 οθωμανική επαρχία, η άσκηση επιρροής στον χώρο που κάλυπτε η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν σε επίπεδο διακηρυκτικής ρητορικής μια σαφής επιλογή του Οζάλ στις αρχές της δεκαετίας του ‘90.

Τότε συνέπεσαν χρονικά ο πρώτος πόλεμος ΗΠΑ-Ιράκ, η πολεμική σύγκρουση στη Γιουγκοσλαβία και λίγους μήνες μετά η διάλυση της ΕΣΣΔ. Ο Οζάλ στήριξε, παρά τις επιφυλάξεις της στρατιωτικής ηγεσίας που φοβόταν ότι η ήττα του Σαντάμ θα οδηγούσε σε αναζωπύρωση του Κουρδικού, την «Καταιγίδα της Ερήμου».

Στη συνέχεια μίλησε για διευρυμένη ζώνη επιρροής της Τουρκίας, που αρχίζει από την Αδριατική Θάλασσα και φτάνει μέχρι το Σινικό Τείχος, δηλαδή από τους μουσουλμάνους της πρώην Γιουγκοσλαβίας και τους τουρκόφωνους-μουσουλμάνους της πρώην ΕΣΣΔ στους Ουιγούρους της βορειοδυτικής Κίνας.

Ετσι, πολύ πριν από τον Ερντογάν η Αγκυρα φάνηκε να αναζητά έναν νέο ρόλο όχι μόνον στα εδάφη της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά στις τουρκόφωνες-μουσουλμανικές Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία. Η προσπάθεια εγκαθίδρυσης μιας μετα-αυτοκρατορικής επιρροής από την Αγκυρα, που ξεκίνησε ο Οζάλ και συνεχίζει ο Ερντογάν, ήταν εκ γενετής προβληματική.

Η Βρετανία μετεξέλιξε σταδιακά την Αυτοκρατορία σε Κοινοπολιτεία, ενώ η μετασοβιετική Ρωσία προσπαθεί με εργαλείο μειονοτικές διεκδικήσεις και εθνικιστικές συγκρούσεις να κρατήσει υπό την κυρίαρχη επιρροή της την πρώην ΕΣΣΔ που αποκαλεί «Πρόσω Εξωτερικό». Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για συνέχεια, για δυναμική μετάλλαξης μιας κυρίαρχης αυτοκρατορικής κυριαρχίας σε κυρίαρχη επιρροή.

Σε ό,τι άφορα την Τουρκία πρόκειται για μετά από σχεδόν επτά δεκαετίες προσπάθεια άσκησης επιρροής σε μια περιοχή που την απεμπόλησε από τα μέσα της δεκαετίας του ‘20 ο Κεμάλ, ο οποίος εκτιμούσε ότι οι εκτός συνόρων περιπέτειες είναι ασύμβατες με το όραμά του για τον εκσυγχρονισμό της χώρας του. Μια επιλογή που την είχε συμπυκνώσει στη φράση «Ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο».

Ετσι, εκ των πραγμάτων από τη Συρία μέχρι και τη Λιβύη η όποιας μορφής εμπλοκή της Τουρκίας περιπλέκει κάθε προσπάθεια τοπικής και περιφερειακής σταθεροποίησης.

Οποια διευθέτηση, συμβιβασμό και συμψηφισμό κι αν διαμορφώσει ο Ερντογάν με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, η απειλή και μόνο για τουρκική εμπλοκή και παρουσία στη Λιβύη απειλεί ζωτικά συμφέροντα της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας καθώς πολλαπλασιάζει τους κινδύνους εσωτερικής αποσταθεροποίησης στις γειτονικές χώρες.

Ενα ντόμινο αποσταθεροποίησης, το οποίο θα ακυρώσει κάθε εμπόδιο ανάσχεσης των προσφυγικών ροών που ξεκινούν από την υποσαχάρια Αφρική, νότια της Λιβύης, με προορισμό τις νότιες ακτές της Μεσογείου.

Πιο ειλικρινής από τον Ερντογάν, ο Οζάλ είχε χαρακτηρίσει την παρεμβατική δραστηριοποίηση της Τουρκίας «διπλωματία της αναστάτωσης»!

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ειδική, ανάρμοστη και ολέθρια;
Ο κίνδυνος να καταλήξει η φιλόδοξη ευρωτουρκική ατζέντα που προωθεί το Βερολίνο σε ένα χωρίς προηγούμενο φιάσκο αυτοεκπληρούμενης προφητείας είναι ήδη ορατός.
Ειδική, ανάρμοστη και ολέθρια;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με τη συνταγή του 2016…
Το Μανιφέστο των 103 απόστρατων ναυάρχων απ’ ό,τι φαίνεται χρειάστηκε αρκετές βδομάδες για την τελική του διατύπωση και τη συλλογή υπογραφών. Προφανώς ο Ερντογάν όχι μόνον δεν εμπόδισε τη δημοσιοποίησή του...
Με τη συνταγή του 2016…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αδύνατη παράκαμψη του Μοντρέ
Η αποχώρηση από τη συνθήκη αποτελεί έναν γεωπολιτικό μικρομεγαλισμό χωρίς προηγούμενο που θα θέσει εκ νέου το ζήτημα του διεθνούς ελέγχου της ναυσιπλοΐας και στον Βόσπορο και στη Διώρυγα.
Η αδύνατη παράκαμψη του Μοντρέ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελληνοτουρκικά γεωπολιτικά θέματα
Η Τουρκία, παρά τις ακρότητες στις οποίες προέβη στο παρελθόν, διαθέτει μια αποτελεσματικότατη διπλωματία και οι δεσμοί της με τη Γερμανία είναι ισχυροί.
Ελληνοτουρκικά γεωπολιτικά θέματα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κάτι πρέπει να αλλάξει
Οι «διερευνητικές επαφές», όσο ανούσιες και εάν είναι, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως αυτοσκοπός, επειδή έτσι βολεύει διπλωματικά την, κατά τα άλλα, αδιάφορη διεθνή κοινότητα και εμείς να τους κάνουμε απλά...
Κάτι πρέπει να αλλάξει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δύο αιώνες αντιπαράθεσης
Η εξομάλυνση των σχέσεων του Καΐρου με την Αγκυρα προϋποθέτει πλήρη αναδίπλωση των περιφερειακών φιλοδοξιών του Ερντογάν από την εμπλοκή του στη Λιβύη.
Δύο αιώνες αντιπαράθεσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας