• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.6°C / 10.8°C
  0 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.2°C / 7.2°C
  1 BF
  69%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.0°C / 11.0°C
  2 BF
  91%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.5°C / 4.8°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -1.5°C / 0.4°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 7.6°C / 10.7°C
  2 BF
  98%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 11.1°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 4.9°C / 9.9°C
  5 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 14.1°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.5°C
  1 BF
  79%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.6°C / 9.0°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 3.8°C / 11.8°C
  1 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.9°C / 10.9°C
  1 BF
  81%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C -1.7°C / 4.9°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 6.4°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  1 BF
  91%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιδιωτικά δίκτυα σημαίνουν κακές και ακριβές υπηρεσίες

 • A-
 • A+
Το φαινόμενο της επανακρατικο-ποίησης ή επαναδημοτικοποίησης είναι σύνηθες στη Γερμανία. Από το 2000 ώς σήμερα δεκάδες πόλεις ανέκτησαν τη διαχείριση της ενέργειας. Από τις 284 περιπτώσεις επαναφοράς υπό δημόσιο έλεγχο, 166 συμβάσεις παραχώρησης δικτύων ηλεκτροδότησης ή αερίου σε ιδιώτες και 9 άδειες παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος διακόπηκαν και δόθηκαν ξανά στους δήμους.

Αύξηση τιμών ρεύματος κατά 21% σε λίγα χρόνια, υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, απολύσεις τουλάχιστον 1.800 εργαζομένων και επιμονή σε αξιοποίηση παρωχημένων πηγών ενέργειας έφερε η ιδιωτικοποίηση της βερολινέζικης εταιρείας παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας BEWAG. Η υπομονή των πολιτών έχει στερέψει. Μόνη λύση για τους ίδιους η επαναδημοτικοποίηση της εταιρείας και η διαχείριση της ενέργειας από την τοπική κοινωνία.

Κάτι που έχει συμβεί ήδη στον Δήμο Αμβούργου, ο οποίος ανέκτησε τα δίκτυα ηλεκτρισμού, τα οποία, μετά την ιδιωτικοποίησή τους, διαχειρίζονταν μια σουηδική και μια γερμανική εταιρεία. Οι πολίτες, πριν απαιτήσουν μέσω δημοψηφίσματος την επαναφορά των δικτύων υπό δημόσιο έλεγχο, είχαν υποστεί αυξήσεις ώς 68% στην τιμή του ιδιωτικοποιημένου ρεύματος. Αυτό που ζητούσαν και τελικά πέτυχαν ήταν η αξιοποίηση ενός δημόσιου αγαθού με στόχο το κοινωνικό όφελος και όχι την κερδοσκοπία συμφερόντων.

Το φαινόμενο της επανακρατικοποίησης ή επαναδημοτικοποίησης είναι σύνηθες στη Γερμανία. Από το 2000 ώς σήμερα δεκάδες πόλεις επανέκτησαν τη διαχείριση της ενέργειας. Από τις 284 περιπτώσεις επαναφοράς υπό δημόσιο έλεγχο, 166 συμβάσεις παραχώρησης δικτύων ηλεκτροδότησης ή αερίου σε ιδιώτες και 9 άδειες παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος διακόπηκαν και δόθηκαν ξανά στους δήμους. Την ίδια στιγμή, δημιουργούνταν 109 νέες δημοτικές εταιρείες ηλεκτρισμού/αερίου και παροχής.

Οι Γερμανοί, όπως και άλλοι λαοί ανά την υφήλιο, έζησαν τα «καλά» των ιδιωτικοποιήσεων, όπως:

● Την κατάργηση τιμολογιακών πολιτικών που δεν συνάδουν με την αρχή της κοστοστρέφειας, αλλά και την υπέρμετρη αύξηση των τιμών.
● Την κατάτμηση της ζήτησης με βάση τα εισοδηματικά χαρακτηριστικά των πελατών (άρση προοδευτικότητας).
● Την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
● Την ανάθεση εργασιών σε εργολάβους και την «ιδιωτικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων.

Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι οι επανακρατικοποιήσεις δεν αφορούν μονάχα τον τομέα της ενέργειας. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία καταγράφεται αυξανόμενος αριθμός κινητοποιήσεων υπέρ του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Από το 2009 ώς το 2017 πραγματοποιήθηκαν 693 αποϊδιωτικοποιήσεις σε πάνω από 1.600 πόλεις σε ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό, Αργεντινή, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Αγγλία, Ολλανδία, Ιταλία, Ρωσία, Νότια Αφρική, Ιαπωνία και αλλού. Οι τομείς που επανέρχονται στα χέρια των δήμων και του κράτους αφορούν, εκτός από την ενέργεια, την ύδρευση, τη διαχείριση απορριμμάτων, τις συγκοινωνίες και τις υπηρεσίες των δήμων.

Εκτός από οικονομικότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες, οι νέοι φορείς θέτουν υψηλούς στόχους που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την καταπολέμηση των ανισοτήτων και της φτώχειας, την κάλυψη νέων κοινωνικών αναγκών.

Οσο τυχαία δεν είναι η επιλογή ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Αυστρία, η Κύπρος, η Δανία, η Ισπανία, η Φινλανδία και η Γαλλία να κρατούν τον έλεγχο του Δημοσίου στις μεγάλες υποδομές ενέργειας, τόσο στοχευμένη είναι η επιλογή της Ν.Δ. να θέλει να παραχωρήσει τον έλεγχο της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου σε ιδιώτες, θέτοντας το δημόσιο εκτός κρίσιμων υποδομών και πλείστων δικαιωμάτων.

Σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή και διεθνή πρακτική, η Ν.Δ. επιλέγει για την Ελλάδα την αντίστροφη πορεία. Δεν θέλει να ξεπουλήσει μονάχα τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ. Στο στόχαστρο έχει βάλει και τα κερδοφόρα –μετά το 2015– Ελληνικά Πετρέλαια, μαζί με τα δικαιώματα που έχουν –μέσω θυγατρικής, στην οποία η Πολιτεία κατέχει το 50,1% των μετοχών– για την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Πρόκειται για απλή ιδεοληψία; Πρόκειται για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων; Οπως και να έχει, τέτοιου είδους εμμονές και επιλογές αποδυναμώνουν την Ελλάδα. Τόσο σε επίπεδο γεωστρατηγικής όσο και σε επίπεδο ενίσχυσης των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας.

Η αποχώρηση από κρίσιμες υποδομές ενέργειας θα έχει σοβαρές εθνικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η συνταγή της Ν.Δ., που αποτελεί αντίγραφο του δευτέρου μνημονίου, είναι η συνταγή της οικονομικής και κοινωνικής χρεοκοπίας της χώρας.

* Τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ερεσός δεν είναι μόνη της
Δύο ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Δυτικής Λέσβου τάσσονται υπέρ της παραμονής της παραλίας «Αφεντέλη» ως δημόσιο αγαθό.
Η Ερεσός δεν είναι μόνη της
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ηλεκτρική ενέργεια, ληστρική εκμετάλλευση και διαπλοκή
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε το ξεπούλημα της ΔΕΗ μιλώντας με γενικότητες και αοριστολογίες για κάποια μελλοντικά οφέλη που θα έχουν η οικονομία και οι καταναλωτές.
Ηλεκτρική ενέργεια, ληστρική εκμετάλλευση και διαπλοκή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ούτε επιστροφή ούτε καταστροφή: για μια νέα αρχή 
Το μεγάλο επίτευγμα της εξόδου από τη μνημονιακή επιτροπεία που σήμανε το τέλος της δεκαετούς κρίσης κινδυνεύει να εξαϋλωθεί μέσα από τις καταστροφικές επιλογές μιας κυβέρνησης που κινείται ανάμεσα στην...
Ούτε επιστροφή ούτε καταστροφή: για μια νέα αρχή 
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οδοστρωτήρες και στα λιμάνια
Η προεκλογική εξαγγελία του προέδρου της Ν.Δ. για τον οδοστρωτήρα που θα ισοπέδωνε τα «εμπόδια» που δεν επιτρέπουν την «ανάπτυξη» της ελληνικής οικονομίας υλοποιείται με θρησκευτική ευλάβεια από την κυβέρνηση.
Οδοστρωτήρες και στα λιμάνια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η παράδοση στα funds
Η φιλοσοφία των επενδυτικών αυτών σχημάτων δεν έχει καμία σχέση με εκείνην αυτών που αναπρύσσουν μια ομαλή και ισορροπημένη παραγωγική δραστηριότητα. Είναι κερδοσκοπική, καθώς είναι δομημένη στο κέρδος...
Η παράδοση στα funds
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τοπική Αυτοδιοίκηση: ο τρίτος πυλώνας εξουσίας
Υπάρχουν χώρες, εκεί στον μακρινό και παγωμένο Βορρά, που έχουν ανθρώπους ευτυχισμένους. Από τη στιγμή που θα γεννηθεί ένα παιδί, οι υπηρεσίες του δήμου αναλαμβάνουν οτιδήποτε το αφορά.
Τοπική Αυτοδιοίκηση: ο τρίτος πυλώνας εξουσίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας