Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νομιμότητα πέραν της δημοκρατίας

Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες 

EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νομιμότητα πέραν της δημοκρατίας

  • A-
  • A+

Σ’ ένα σύνθετο και τεταμένο παγκόσμιο κλίμα, σε φάση που η ανατολική περιοχή της Μεσογείου δοκιμάζει τις αντοχές της, η Ευρώπη απουσιάζει. Απέχει τόσο επιδεικτικά, σε βαθμό που πολλοί αναλυτές θεωρούν δεδομένη πλέον την αναβίωση των παλαιών αυτοκρατοριών – ναι, αυτών που διαλύθηκαν ως «μεγάλοι ασθενείς» στις αρχές του 20ού αιώνα.

Το τελευταίο, δεν κατοικεί μόνον στο γεωπολιτικό και πολιτισμικό φαντασιακό του Πούτιν (Ρωσική αυτοκρατορία) ή του Ερντογάν (Οθωμανική αυτοκρατορία). Δεν είναι ξέχωρο από συμπεριφορές νεο-Αψβούργων, νεο-Βουρβώνων και νεο-Τυδώρ. Εξελίσσεται μέσω της απουσίας του «άλλου» πολιτικού μοτίβου, δηλαδή, της ηγεσίας που κινεί τη «δημοκρατία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οσον αφορά το θέμα των ημερών, δηλαδή, το «τι γίνεται στο δωμάτιο των ενηλίκων», δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεται κάποιος-κάπου-εκεί-μέσα. Στην πράξη, με τη σοφία της ύστερης γνώσης, οι ίδιοι οι εθνικοί ηγέτες παρακάμπτουν διαρκώς και παραβιάζουν στη μακροκλίμακα, τους θεμελιώδεις δημοκρατικούς κανόνες, τη συνύπαρξη και τα ψήγματα αλληλεγγύης. Όποιος παρακολουθεί τη θέσπιση των κανονισμών, των οδηγιών και της νομοθεσίας στην Ε.Ε., και όποιος δει τα μέσα ελέγχου της Νομισματικής Ενωσης, λογικά καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα. Ικανοποιούν συμφέροντα.

Συνεπώς, για όσα «συμβαίνουν εδώ μέσα» δεν φταίνε, μόνον, οι «γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες». Το πραγματικό σκάνδαλο είναι οι αντιδημοκρατικές πρακτικές στο Συμβούλιο της Ε.Ε. Και το Συμβούλιο δεν είναι μόνον οι συνομιλίες των επικεφαλής των κυβερνήσεων ή των υπουργών που δείχνουν οι ειδήσεις. Η πραγματική δουλειά γίνεται σε περίπου 150 ομάδες εργασίας και στο Συμβούλιο Μόνιμων Αντιπροσώπων. Εκεί συναντώνται αξιωματούχοι από τα εθνικά υπουργεία των 28 (αύριο των 27) και συζητούν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. Δεν υπάρχουν πρακτικά διαθέσιμα στο κοινό και ο Τύπος δεν έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποια κυβέρνηση παίρνει ποια θέση στις συναντήσεις. Για τους Ευρωπαίους πολίτες, ο ισχυρός νομοθέτης της Ευρώπης είναι de facto ένα «μαύρο κουτί» ‒ αυτό υποστήριξε πρόσφατα ο Γερμανός δημοσιογράφος Χάραλντ Σούμαν. Η ευρωπαϊκή ρύθμιση γίνεται ιδιαίτερα ευάλωτη στην επίδραση των οργανωμένων οικονομικών συμφερόντων. Και αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε κακές διαπραγμάτευσεις, στις οποίες, οι κυβερνήσεις διεκδικούν εθνικά συμφέροντα πάνω από το ευρωπαϊκό summum bonum.

Χωρίς δημόσιο διάλογο, δίχως καν τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ειδικά για την Ευρωζώνη, το είδος κυβέρνησης είναι το Γιούρογκρουπ (η «Ευρωομάδα¨): όργανο πέραν της δημοκρατίας, όπως διαπιστώνει η Transparency International. Ούτε το ταμείο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ούτε το Γιούρογκρουπ, ούτε η τρόικα τους (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΔΝΤ και των κομισάριων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), είναι υπόλογοι σε οποιοδήποτε κοινοβούλιο. Δεν υπάρχουν δημόσια πρακτικά των συνεδριάσεών τους. Ακόμη και τα λάθη, όπως η ελληνική περίπτωση, δεν έχουν συνέπειες για τους υπεύθυνους.

Ο φιλόσοφος και θιασώτης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, Γιούργκεν Χάμπερμας, μίλησε για καθεστώς «μεταδημοκρατικού εκτελεστικού φεντεραλισμού»: οι «ειδικοί» υπάλληλοι της Ε.Ε. αποφασίζουν για τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, χωρίς λογοδοσία σε εκλογικά σώματα. Το δίκαιο του ισχυρού, του πιστωτή, με επικεφαλής τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, κατέστησε τη δημοσιονομική πειθαρχία κύριο στόχο. Κανείς δεν αισθάνθηκε καμία ευθύνη για την καταπολέμηση ανισότητας, της ανεργίας ή της φτώχειας. Έκτοτε, το καθεστώς της ευρωζώνης αντί να «ενώσει τους λαούς της Ευρώπης» σε μια «στενότερη ένωση», όπως υποσχέθηκε η Συνθήκη της Ε.Ε., έστρεψε τον έναν εναντίον του άλλου. Στις χώρες που πλήττονται από κρίση, οι άνθρωποι βλέπουν τους εαυτούς τους παγιδευμένους στον έναν φαύλο κύκλο λιτότητας και μόνιμης στασιμότητας ή και ύφεσης, που επιβάλλονται από κάπου αλλού.

Κανένα αξιόπιστο όργανο δεν είναι έτοιμο να εξηγήσει το προφανές: ότι μαζί τα κράτη-μέλη της νομισματικής ένωσης έχουν προκαλέσει την εκτροπή και μόνο μαζί μπορούν να την ξεπεράσουν. Αντίθετα, οι υπουργοί και οι υπάλληλοι που εξουσιοδοτούνται από την Ευρωομάδα υπηρετούν τα συμφέροντα των ισχυρότερων (των πιστωτών έναντι των οφειλετών και των πλεονασματικών χωρών έναντι των ελλειμματικών) χωρών παραβλέποντας τη δημοκρατία.

Ομού, με απουσία πολιτικής στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, πολιτικής για τη Μέση Ανατολή και τη Συρία, τη σχέση Ε.Ε. και ΗΠΑ, Ε.Ε. και Τουρκίας, πολιτικής για το Brexit, η Ευρώπη εργάζεται στο πλαίσιο μιας βραχυπρόθεσμης πολυεπίπεδης μη βιώσιμης αντίληψης. Όλοι παραβλέπουν ότι ακολουθώντας το γερμανικό μοντέλο ‒μείωση μισθών, αύξηση εξαγωγών, μείωση των δαπανών‒ δημιουργούν μακροπρόθεσμα προβλήματα που έχουν ονόματα: κοινωνικές ανισότητες και υπο-τάξεις (underclasses). Ξεχνούν ότι, προ κρίσης, το «θαύμα της Γερμανίας» συντελέστηκε, ακριβώς επειδή οι μικρότερες χώρες της ευρωζώνης δεν ακολούθησαν το μοντέλο. Στηριζόμενοι σε δάνεια από τη Γερμανία, χρηματοδότησαν τις εισαγωγές τους (λέγε με Siemens κ.λπ.) τρέφοντας τη γερμανική οικονομία. Αυτό έγινε στο σύνολο της Ένωσης από τις πιο αδύναμες χώρες (βλέπε Ελλάδα).

Ποιος αναρωτιέται «γιατί όλα συμβαίνουν σε εμάς;» Ξαναδιαβάστε το, και εκεί μέσα θα δείτε παρούσα την ελληνική κυβέρνηση «Hellas Inc», που «εργάζεται για τον λαό» διευρύνοντας τις ανισότητες και τη φτώχεια.
 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Αθικτα τα θεμελιακά προβλήματα της Ε.Ε. στην έκτακτη σύνοδο
Το πρώτο και βασικό θεμελιακό πρόβλημα της Ε.Ε. είναι το μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας. Οι αποφάσεις για όλα τα κρίσιμα θέματα για το παρόν και το μέλλον της Ε.Ε. δεν λαμβάνονται ούτε από το αποδυναμωμένο...
Αθικτα τα θεμελιακά προβλήματα της Ε.Ε. στην έκτακτη σύνοδο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ιδέα της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ενωση
Οταν μιλάμε για Ευρώπη, δεν εννοούμε ένα κλειστό γεωγραφικό κέντρο του Μεσαίωνα, το οποίο αποκρούει εισβολείς από άλλες γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη. Εννοούμε μία συνειδησιακή οντότητα, η οποία...
Η ιδέα της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ενωση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί δεν πήγε ο Κυριάκος στις Βρυξέλλες;
Είναι άραγε απορίας άξιο το γεγονός ότι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν επισκέφθηκε λίγο μετά την εκλογή του τις Βρυξέλλες; Ενδεχομένως όχι, αν σκεφτεί κανείς ότι τα πρόσωπα οσονούπω αλλάζουν στα ηγετικά...
Γιατί δεν πήγε ο Κυριάκος στις Βρυξέλλες;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προς μια άλλη Ευρώπη
Όταν το 1957 ιδρύθηκε η ΕΟΚ, ο στόχος ήταν η εδραίωση της ειρήνης μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Για τη γενιά του πολέμου η ένωση ήταν κάτι περισσότερο από μια τελωνειακή ελευθερία εμπορίου βιομηχανικών και...
Προς μια άλλη Ευρώπη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι παλιές και οι νέες ευρωπαϊκές δημοκρατίες
Η πρόσφατη συμφωνία του Ααχεν, της γαλλογερμανικής συνεργασίας, προσπαθεί σε πολιτικό επίπεδο να ενδυναμώσει τους συμβολισμούς, αναγκαίους στη νέα μεταβατική περίοδο προσαρμογής της Ε.Ε., αλλά και για να...
Οι παλιές και οι νέες ευρωπαϊκές δημοκρατίες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η στιγμή της αλήθειας για το Brexit
Για τους Εργατικούς, το Brexit ανέσυρε στην επιφάνεια κάποιες παλιές, υπόγειες εντάσεις που παραμόνευαν κάτω από τον κοινό σκοπό: να καταδειχθεί η ανικανότητα των αντιπάλων τους στις διαπραγματεύσεις με τις...
Η στιγμή της αλήθειας για το Brexit

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας