• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.6°C / 30.7°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.8°C / 28.7°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 31.5°C
  2 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 28.0°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 24.4°C
  0 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  0 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.1°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  5 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 26.7°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 29.0°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 28.4°C
  2 BF
  60%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.5°C / 30.0°C
  0 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.3°C / 26.0°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 26.7°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  58%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τριγωνική ισορροπία

 • A-
 • A+

Η έκθεση που συνέταξαν οι κυβερνητικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου για την επόμενη μέρα ενός σκληρού Brexit επιβεβαιώνει τα χειρότερα δυνατά σενάρια, από ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα μέχρι και χαοτικές συνθήκες συνωστισμού στους συνοριακούς και τελωνειακούς σταθμούς. Σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση της παραπάνω έκθεσης, η καγκελάριος Μέρκελ, μιλώντας στην Μπούντεσταγκ, δήλωσε ότι μετά το Brexit το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναδειχτεί σε έναν οικονομικό ανταγωνιστή στο κατώφλι της Γερμανίας, για να προσθέσει ότι πιστεύει πως μια ασύντακτη αποχώρηση της Βρετανίας μπορεί ακόμα να αποφευχθεί, μια αισιόδοξη προσέγγιση την οποία δεν συμμερίζεται η Γαλλία.

Η αντίφαση που προκύπτει από το αποκαλυπτικό σενάριο των κυβερνητικών υπηρεσιών της Βρετανίας και την τοποθέτηση της Μέρκελ μπορεί να υποβαθμιστεί με το επιχείρημα ότι οι δύο εκτιμήσεις αφορούν διαφορετικό χρονικό ορίζοντα, αντίστοιχα βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο-μακροπρόθεσμο. Είναι όμως φανερό ότι τα παραπάνω αποτελούν ακόμα μια επιβεβαίωση για τη διαφορετική προσέγγιση του Brexit από τη Γερμανία και τη Γαλλία, που δείχνουν την Ε.Ε. συνολικά να έχει εισέλθει σε περίοδο μειωμένης προβλεψιμότητας.

Στο Βερολίνο φοβούνται ότι την επόμενη μέρα του Brexit το Λονδίνο θα υιοθετήσει μια συνολική πολιτική σκληρής απορρύθμισης, που θα του δώσει συγκριτικό πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά έναντι της Ε.Ε. και κυρίως της Γερμανίας. Είναι φανερό ότι η Μέρκελ θα εξαντλήσει μέχρι την τελευταία στιγμή όλα τα δυνατά περιθώρια για να υπάρξει συμφωνία συντεταγμένης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Ομως την ώρα που στη Γερμανία προεξοφλείται η δυνατότητα της Βρετανίας να υπερβεί το αρχικό σοκ ενός ασύντακτου Brexit και να αναδειχτεί στη συνέχεια σε ισχυρό ανταγωνιστή στην παγκόσμια αγορά, η Γαλλία του Μακρόν κινείται σε άλλη κατεύθυνση. Σε μια κατεύθυνση που βλέπει το Brexit, ασύντακτο ή και συντεταγμένο, όχι ως κίνδυνο αλλά ως ευκαιρία επανεκκίνησης της δυναμικής εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην οποία έχει επενδύσει ο Μακρόν από την επομένη της εκλογής του.

Τα παραπάνω αθροιστικά επιβεβαιώνουν μια σταθερά των ευρωπαϊκών συσχετισμών, την τριγωνική ισορροπία Γαλλίας -Βρετανίας - Γερμανίας.

Οταν το 1960 ο Συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μακμίλαν, ζήτησε την πλήρη ένταξη της χώρας του στην τότε ΕΟΚ των Εξι, συνάντησε το βέτο του Ντε Γκολ, που έβλεπε το Λονδίνο σαν Δούρειο Ιππο της Ουάσινγκτον, αλλά και τη θετική ανταπόκριση του καγκελαρίου της Δυτικής Γερμανίας, Αντενάουερ, που πίστευε ότι με την προσχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου οι συσχετισμοί θα ήταν πιο ευνοϊκοί για τη χώρα του.

Αργότερα, το 1969, ο διάδοχος του Ντε Γκολ, Πομπιντού, άναψε το πράσινο φως για την προσχώρηση του Λονδίνου ως κίνηση εξισορρόπησης σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο της οικονομικής παντοδυναμίας της Βόνης. Οι ασκήσεις διαμόρφωσης τριγωνικών ισορροπιών συνεχίστηκαν: στην προεκλογική εκστρατεία του 1998 για την καγκελαρία ο Σρέντερ δήλωνε ότι φιλοδοξεί να γίνει ο Γερμανός Μπλερ. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς στο Σεν Μαλό, Μπλερ και Σιράκ - Ζοσπέν υπέγραφαν συμφωνία διμερούς αμυντικής συνεργασίας, η οποία εκ των πραγμάτων εξισορροπούσε τον γαλλογερμανικό άξονα ως κεντρικό σημείο αναφοράς των ευρωπαϊκών συσχετισμών.

Ετσι η διαχείριση του Brexit, συντεταγμένου ή και ασύντακτου, προβάλλει να είναι καταλυτική στη διαμόρφωση των συσχετισμών όχι μόνο της Βρετανίας με τους 27 της Ε.Ε. , αλλά και των διμερών γαλλογερμανικών ισορροπιών και συσχετισμών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί το Brexit;
Πώς είναι δυνατόν η ηττημένη των δύο παγκοσμίων πολέμων Γερμανία, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς ισάριθμες φορές, να έχει αναδειχτεί μέσα σε λίγες δεκαετίες, αναίμακτα, σε ηγεμονεύουσα χώρα της Ευρώπης, ενώ η...
Γιατί το Brexit;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ευρωπαϊκό καράβι βουλιάζει στον Τάμεση
Το όνειρο μιας δυνατής και ενωμένης Ευρώπης κινδυνεύει να βυθιστεί στον Τάμεση έξι δεκαετίες μετά την ίδρυσή της. Η ένωση που συστήθηκε για να δώσει τέλος στους πολέμους και να χαράξει ένα ελπιδοφόρο, ειρηνικό...
Το ευρωπαϊκό καράβι βουλιάζει στον Τάμεση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βρετανική περιπλοκή
Ολα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η πιθανότερη κατάληξη των διαπραγματεύσεων Ηνωμένου Βασιλείου-Ε.Ε. θα είναι ένα σκληρό Brexit, χωρίς δηλαδή σύναψη συμφωνίας και με μόνο σημείο αναφοράς το πλαίσιο του Παγκόσμιου...
Βρετανική περιπλοκή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στη σκιά του Brexit
Τα μέχρι τώρα δεδομένα πιστοποιούν ότι η Γερμανία θα ήταν πρόθυμη να εξαντλήσει κάθε περιθώριο ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός σκληρού Brexit ενώ σε αντίστιξη με τη Γερμανία βρίσκεται η Γαλλία του Μακρόν.
Στη σκιά του Brexit
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί η Τερέζα Μέι κάνει εκλογές
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός βλέπει τους Εργατικούς διαιρεμένους και αποδυναμωμένους ύστερα από το στρατηγικό λάθος της υποστήριξης της παραμονής στην αμαρτωλή Ε.Ε. και θέλει να αρπάξει την ευκαιρία να καταστεί...
Γιατί η Τερέζα Μέι κάνει εκλογές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γερμανική «πρόκληση»
Η κρίση άλλαξε πολλά από αυτά αλλά επέφερε και ακόμη μια ουσιαστική μεταβολή: ανέδειξε τη Γερμανία πρώτη ευρωπαϊκή δύναμη σε βαθμό τέτοιο ώστε να απορρυθμιστούν οι παραδοσιακές ισορροπίες στην Ευρώπη,...
Γερμανική «πρόκληση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας