Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Δημήτρης Ψαθάς και οι εκλογές
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Δημήτρης Ψαθάς και οι εκλογές

  • A-
  • A+

Σήμερα δεν θα γράψω για οικονομία. Το κείμενο όμως είναι οικονομικό. Είμαι σίγουρος ότι σήμερα ένας γραφιάς με την αιχμηρή γραφίδα του Δ. Ψαθά θα έγραφε ένα ανάλογο κείμενο με εκείνο που ο περίφημος χρονογράφος είχε γράψει για να περιγράψει την εμπειρία του από μια μετακίνηση με τραμ στο κέντρο της Αθήνας την περίοδο της Κατοχής.

Πώς αλλιώς, αυτή η δροσερή αλλά και καυστική συνάμα πένα, θα μπορούσε να περιγράψει τις «Ακρίδες» που λεηλατούν τα ασημικά της χώρας και τις ζωές των Ελλήνων; Πώς αλλιώς θα μπορούσε να γράψει για τους «πρόθυμους» εκείνους που βοηθούν τις «Ακρίδες» στο πλιάτσικο; Πώς αλλιώς θα μπορούσε να περιγράψει τους Ελληνες που μουδιασμένοι βιώνουν αυτήν την άνευ προηγουμένου λεηλασία που θα κορυφωθεί στα επόμενα χρόνια και για την οποία οι ηγέτες τους έχουν πάθει μούγκα; Σπίτια, γη, εργοστάσια, επιχειρήσεις, υποδομές, παραλίες... Ολα στις «Ακρίδες».

Το κείμενο του Δ. Ψαθά έχει τίτλο «Διπλή σκλαβιά». Επιβάτης σε ένα τραμ και στον δρόμο Γερμανοί στρατιώτες παρήλαυναν:

«...Περνούνε οι Γερμανοί... το θέαμα μισητό... κάτω απ’ τα κράνη μάτια κρύα... Μούτρα απολιθωμένα... Μ’ ένα ρυθμό σηκώνονται τα πόδια, μ’ ένα ρυθμό κατεβαίνουν... Ενας κύριος πολύ καθώς πρέπει και πολύ καλοθρεμμένος... Κομψός... Ασπρο μεταξωτό πουκάμισο φορούσε. Απ’ το τσεπάκι του πετούσε κάτασπρο μαντήλι. Ελληνας, βέβαια, αλλά παχύς κι ευτυχισμένος... Εκθαμβα ήταν τα μάτια του και παρακολουθούσαν με συγκίνηση το θέαμα του δρόμου... Σαν χρόνια να περίμενε να δει τους Γερμανούς μες στην Αθήνα και τώρα που τους έβλεπε καμάρωνε, αγαλλιούσε κι ηδονιζόταν η ψυχή του.

—Χαίρεσαι να τους βλέπεις.. Αυτοί πρέπει να κυβερνούν τον κόσμο...

...Ο Γερμανός τραβά ηρωικά το άοπλο θύμα του απ’ το χέρι –ένα κουρέλι– του δίνει μια κλωτσιά, τον ρίχνει απ’ το τραμ...

...Βαριά σιωπή... ακούεται μια φωνή:

— Καλά να μας κάνουν... Γιατί τέτοια μας χρειάζονται. Εμείς οι Ρωμιοί θέλομε βούρδουλα. Να μιλάω εγώ για τον γερμανικό στρατό κι αυτός να κοροϊδεύει. Ποιους; Τους Γερμανούς! Αυτούς που κατέκτησαν όλο τον κόσμο. Αλλά τέτοιοι είμαστε οι Βρωμοέλληνες. Σηκωθήκαμε να τα βάλουμε μ’ ολόκληρη την Γερμανία. Ελευθερία σού λέει. Τι να την κάνουμε την ελευθερία; Οι μικροί λαοί πρέπει να κυβερνώνται απ’ τους μεγάλους...

...Ανοίγει μια μούντζα:

— Να βρε κερατά!

Τρελαίνεται εκείνος:

— Αναιδέστατε! Παλιάνθρωπε! Την ταυτότητά σου γρήγορα! Σταμάτα οδηγέ... είμαι της γερμανικής υπηρεσίας...

...Πάγος... Δίνει ένα σάλτο και φεύγει αυτός που μούτζωσε. Κι όσοι έμειναν στο τραμ νοιώθουμε ένα απέραντο αίσθημα αηδίας μαζί με την σκλαβιά…».

Ας κάνετε μια προσπάθεια να προσαρμόσετε το κείμενο στο σήμερα. Αλλάξτε λέξεις. Αντικαταστήστε τον Γερμανό στρατιώτη με τον «επενδυτή», την παρέλαση με την «αυξημένη εποπτεία», τη σκλαβιά με τα προικιά που εκβιαστικά άρπαξε ο Σόιμπλε με το Υπερταμείο και τον «καθώς πρέπει» κύριο με όλους αυτούς που μας κουνάνε το δάχτυλο. Στη στενόμακρη καμπίνα του τραμ φανταστείτε την Ελλάδα του 2019. Τη ζωή μας.

Ολα αυτά τα χρόνια είδαμε πολλά. Μετρήθηκαν πολλοί με αυτά που έκαναν αλλά και με εκείνα που έλεγαν. Η ελληνική περιπέτεια της περιόδου 2010-2019 έριξε πολλές μάσκες. Μάσκες βενετσιάνικες που βοηθούν όσους θέλουν να κρύψουν το αληθινό τους πρόσωπο. Ομως από τον Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα, τουλάχιστον οι «επώνυμοι» φανερώθηκαν και αρκετοί ανώνυμοι βρήκαν την ευκαιρία να βγουν από τα λαγούμια τους για να αρπάξουν τις... ευκαιρίες.

Πάντα θα υπάρχουν τέτοιοι. Σωστά. Αλλά στον τόπο αυτό –ίσως για πρώτη φορά– έχει συμβεί κάτι το αναπότρεπτο. Οσο επώδυνες κι αν είναι οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, όσο οδυνηρή κι αν είναι η αρπαγή των αποθεματικών των Ταμείων, ανατρέπονται. Αλλά, όπως πολύ δύσκολα επανέρχεται ένα χωράφι που έχει υποστεί τη βία των ακρίδων, έτσι –και ακόμα δυσκολότερα– μπορεί να επιστρέψουν στους πραγματικούς ιδιοκτήτες τη λεία τους οι «Ακρίδες». Οι μεγάλες «Ακρίδες» που μιλούν αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά... ελληνικά.

Αυτές οι «Ακρίδες» ήλθαν για να μείνουν. Αλλά και για να φύγουν θα ζητήσουν πολλά και θα έχουν αρωγούς και συμπαραστάτες. Από τις κυβερνήσεις τους μέχρι αυτούς που ταΐζουν. Αλλωστε η απληστία δεν αλλάζει πρόσωπο. Η ίδια ήταν τον 5ο π.Χ. αιώνα, η ίδια τον Μεσαίωνα, η ίδια τον 19ο αιώνα, η ίδια και σήμερα.

Το μόνο που αλλάζει είναι διαδικασίες και μεθόδους. Δηλαδή η μορφή της βίας που εξασκεί. Αλλοτε η βία είναι σωματική, άλλοτε ψυχολογική και άλλοτε οικονομική. Και από τις τρεις αυτές μορφές βίας, η τελευταία είναι η πιο επικίνδυνη γιατί έχει στόχο να εξελιχθεί σε αμετάκλητη.

Ολα τα υπόλοιπα μένουν ίδια και απαράλλακτα. Ακόμα και αυτός ο «καθώς πρέπει» χαρακτήρας του Ψαθά. Γιατί κύριοι σαν κι αυτόν πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Τους συναντάς σε τραμ, καφετέριες, πλατείες..., τηλεοράσεις. Κάθονται σε καθίσματα του μετρό αλλά και σε πολυτελείς πολυθρόνες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Τους βρίσκεις παντού γιατί οι «Ακρίδες» κρυμμένες πίσω από απρόσωπες offshore χρειάζονται πρόθυμους για να κάνουν τη δουλειά...

Και αύριο τι κάνουμε; Ο,τι κατεβάσει το κεφάλι σας. Εγώ θα μιλήσω όμως για το σήμερα. Η πρότασή μου; Ανοίξτε τον υπολογιστή. Στην αναζήτηση πληκτρολογήστε: Δ. Ψαθάς κείμενα. Αναζητήστε αυτό με τίτλο: «Γράφοντας συνθήματα». Αν σας αρέσει, αναζητήστε και ένα άλλο με τίτλο «Ταράτσεν πάρτι». Δε ξέρω αν είναι αληθινά ή μυθοπλασία. Διαβάστε τα και μετά καθίστε σε μια καρέκλα, κλείστε την τηλεόραση και σκεφτείτε...

*Δημοσιογράφος, συγγραφέας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ρωσική εκκρεμότητα
Σε ποιο βαθμό το τέλος της δικαστικής πολιορκίας του Τραμπ διευκολύνει μια εξομάλυνση–προσέγγιση ΗΠΑ–Ρωσίας έπειτα από ενδεχόμενη επανεκλογή του ενοίκου του Λευκού Οίκου;
Ρωσική εκκρεμότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μήνυμα του Νιου Χαμσάιρ
Τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών στο Νιου Χαμσάιρ δεν αποτελούν έκπληξη, καθώς το μήνυμα της ριζοσπαστικοποίησης της βάσης των Δημοκρατικών έχει καταγραφεί από το 2008.
Το μήνυμα του Νιου Χαμσάιρ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Σάμης του Παραδείσου
Οι καρδιακοί φίλοι πλουτίζουν τις γνωριμίες μας και μας φέρνουν νέους φίλους. Με τον Δημήτρη Σεβαστάκη σχεδιάζαμε την έκδοση μιας ποιητικής συλλογής, στην οποία θα φιλοτεχνούσε το εξώφυλλο και την προμετωπίδα....
Ο Σάμης του Παραδείσου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ψηφοφόρος κι ο πολίτης
Ετσι, εκτός του τι έκανε ή δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης, πρέπει να εξετάσουμε τι έκανε κι ο ψηφοφόρος εκτός της ανάθεσης διά της ψήφου του. Νομίζω ότι ήταν σε αναμονή και περίμενε να...
Ο ψηφοφόρος κι ο πολίτης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αρχαιολογία της γνώσης, αυτογνωσία και τεχνογνωσία
Ο ρόλος που παίζουν οι κοινωνικές επιστήμες και οι ανθρωπιστικές σπουδές σε συντονισμό με την Ιστορία και τη γενεαλογία των επιτευγμάτων της σκέψης, για την κατανόησή τους είναι βασικός, στους χώρους της...
Η αρχαιολογία της γνώσης, αυτογνωσία και τεχνογνωσία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας