Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μητσοτάκης: ένα ψέμα ανά 12 λέξεις…
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Δ./ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μητσοτάκης: ένα ψέμα ανά 12 λέξεις…

  • A-
  • A+

Κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο STAR, σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα τι θα κάνει με τη 13η σύνταξη που δίνει ο Τσίπρας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. απάντησε: «Εγώ δεσμεύομαι στους Ελληνες πολίτες ότι, εφόσον μας εμπιστευτούν, δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου. Αρα, εγγυώμαι τις 12 συντάξεις, οι οποίες σήμερα δεν είναι εγγυημένες, διότι θα εφαρμοστεί η μείωση του αφορολογήτου με τον κ. Τσίπρα». Στη φράση αυτή, εντοπίζει κανείς 3 ψέματα και βγάζει 1 συμπέρασμα:

Ψέμα 1 - «Δεσμεύομαι στους Ελληνες ότι δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου».

Πρόσφατα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη δημόσια το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦιΜ) «για την ποιότητα της δουλειάς και την τόλμη με την οποία εκφράζει τις ιδέες του», χαρακτηρίζοντάς το, μάλιστα, «ανάσα ορθού πολιτικού λόγου». Το ΚΕΦιΜ προωθεί την ιδέα της εξοικονόμησης 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη μείωση του αφορολογήτου.

Πέρα από αυτό, όμως, και πέρα από την επικοινωνιακή ανάγκη της στιγμής για προεκλογικές κορόνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ενσωματώσει τη μείωση του αφορολογήτου στο πρόγραμμά του (όπως είχε κάνει και με τις περικοπές στις συντάξεις που τελικά ακύρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ). Το παραδέχτηκε ο ίδιος, κατά την ομιλία του στην 83η ΔΕΘ, λέγοντας ότι θα προχωρήσει σε «μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από το 22% που ισχύει μέχρι σήμερα».

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι σήμερα μέχρι 9.000 ευρώ, ο φορολογικός συντελεστής είναι 0%, το λεγόμενο «αφορολόγητο». Δείτε πόσο ωραία το διατύπωσε ο κειμενογράφος του Μητσοτάκη: Υιοθέτησε το 22% που ζητά το ΔΝΤ από το πρώτο ευρώ (δηλαδή, την πλήρη ακύρωση του αφορολογήτου), σαν να ισχύει ήδη και, μετά, περιχαρής εξήγγειλε τη «μείωσή» του στο 9%! Ποιανού; Του μηδενικού στην πραγματικότητα, για εισοδήματα έως 9.000 ευρώ! Με απλά λόγια, στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει υπάρξει ήδη η μείωση του αφορολογήτου...

Ψέμα 2 (και συμπέρασμα)– «Αρα εγγυώμαι τις 12 συντάξεις».

Φυσικά και οι «12 συντάξεις» που δήθεν εγγυάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποστούν σοβαρές περικοπές, ύψους 1% του ΑΕΠ ετησίως, όπως ακριβώς ήταν η απαίτηση του ΔΝΤ (την οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε στη συνέχεια). Η Ν.Δ. έχει ενσωματώσει την περικοπή των συντάξεων στο πρόγραμμά της και χρειάζεται αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο για τις άλλες εξαγγελίες που έχει κάνει. Αρα, είναι ψέμα η εγγύηση των 12 συντάξεων, ακόμα και αν δεν εφαρμοστούν τα εφιαλτικά σχέδια περί ασφαλιστικού Πινοσέτ, που επίσης διαλαλούν τα στελέχη της Ν.Δ., υπερήφανα. Που θα εφαρμοστούν, φυσικά...

Συμπέρασμα; Με Μητσοτάκη θα καταργηθεί η 13η σύνταξη. Οταν ρωτήθηκε, απάντησε ότι εγγυάται μόνον τις 12 συντάξεις.

Ψέμα 3 – «σήμερα δεν είναι εγγυημένες, διότι θα εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου με τον κ. Τσίπρα».

Εδώ έχουμε το μεγαλύτερο (από άποψη πολιτικού θράσους) ψέμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προσπαθεί, μέσα σε 14 λέξεις, όχι μόνο να κρύψει την αλήθεια για τον εαυτό του, αλλά και να πετάξει λάσπη στον αντίπαλό του, αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα:

  1. Τα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης των συνταξιούχων εξαγγέλθηκαν και υλοποιούνται, γιατί πολύ απλά έχει ήδη εξασφαλιστεί ο δημοσιονομικός χώρος. Αρα, έτσι όπως πάει η οικονομία με τον Τσίπρα, αποδεδειγμένα είναι απολύτως εγγυημένες και οι 13 συντάξεις.
  2. Είναι σαφές ότι, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα ισχύσει καμία μείωση αφορολογήτου. Το μέτρο θα ακυρωθεί, όπως ακριβώς ακυρώθηκαν και οι περικοπές στις συντάξεις. Αρχισαν να το υπονοούν ήδη και τα στελέχη της Κομισιόν. Δεν είναι εξαγγελία. Είναι πραγματικότητα. Δεν τη βλέπεις μόνον αν δεν θέλεις.
  3. Ο Μητσοτάκης χρεώνει στον Τσίπρα ότι θα μειώσει το αφορολόγητο ενώ ο ίδιος προωθεί τη μείωσή του, ως στοιχείο «σωστής» δημοσιονομικής πολιτικής. Την πρόθεσή του για «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» (έτσι λέγεται κομψά η μείωση του αφορολογήτου), ο πρόεδρος της Ν.Δ. μάς την έχει αποκαλύψει ήδη από το 2017, όταν -σε εκδήλωση της «διαΝΕΟσις»- είπε: «Αρα, μια δημοσιονομική πολιτική που να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο σκέλος του περιορισμού των δαπανών και του λελογισμένου περιορισμού των φόρων, κατά την άποψή μου, είναι μια πολιτική που πρέπει να προκρίνεται σε συνδυασμό και με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης».

Και, τώρα, δείτε την απόσταση μεταξύ πολιτικής ρητορικής και πραγματικότητας:

● Η αρχική τοποθέτηση Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Εγώ δεσμεύομαι στους Ελληνες πολίτες ότι, εφόσον μας εμπιστευτούν, δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου. Αρα εγγυώμαι τις 12 συντάξεις, οι οποίες σήμερα δεν είναι εγγυημένες διότι θα εφαρμοστεί η μείωση του αφορολογήτου με τον κ. Τσίπρα».

● Ομως, στην πραγματικότητα, είναι:

Εγώ δεσμεύομαι στους Ελληνες πολίτες ότι, εφόσον μας εμπιστευτούν, θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου. Δεν εγγυώμαι ούτε καν τις 12 συντάξεις, σε αντίθεση με τον Τσίπρα που εγγυάται τις 13 και παραπάνω, διότι θα την ακυρώσει τη μείωση του αφορολογήτου.

Τι χωρίζει τις δύο φράσεις; Τρία ψέματα και ένα συμπέρασμα.

ΥΓ.: Τρία ψέματα σε 36 λέξεις. Σημαίνει: 1 ψέμα ανά 12 λέξεις! Δεν το λες κακό...

* Δημοσιογράφος – οικονομολόγος

ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκόρπιες σκέψεις το βράδυ των εκλογών
Οπως εκατομμύρια συνέλληνες, έτσι κι εγώ παρακολούθησα στην οθόνη τη γιορτή της δημοκρατίας, δηλαδή τις εθνικές εκλογές, την περασμένη Κυριακή. Με την εξής διαφορά: η οθόνη ήταν του υπολογιστή μου και το...
Σκόρπιες σκέψεις το βράδυ των εκλογών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρόγραμμα με αφαιρέσεις
Το σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίζει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα με εκείνο της Θεσσαλονίκης και το άλλο του Γιωργάκη το 2010 και το άλλο του Καραμανλή το 2004...Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο...
Πρόγραμμα με αφαιρέσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκλογές, ΜΜΕ και φόβος
Η ψήφος με γνώμονα την εμπιστοσύνη ανταποκρίνεται, κατά τη γνώμη μου, στις δημοκρατικές και κοινωνικές παραδόσεις. «Ο άνθρωπος, από τη στιγμή που θα απαρνηθεί τον ορθό λόγο, δεν έχει άλλο όπλο για να...
Εκλογές, ΜΜΕ και φόβος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ρητορική ενότητας χωρίς περιεχόμενο
Οταν ο κ. Μητσοτάκης αρνείται προεκλογικά να μιλήσει με τον κ. Τσίπρα, όταν αρνείται μια κοινή επιλογή στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, όταν αρνείται να συμμετάσχει στον εκσυγχρονισμό του Ποινικού Κώδικα και της...
Ρητορική ενότητας χωρίς περιεχόμενο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αχ, η… μεσαία μου τάξη
Ανέκραξε η κυβέρνηση άμα τη ανακοινώσει των αποτελεσμάτων στις ευρωεκλογές. Κι αμέσως άρχισε ένα ατελείωτο μοιρολόι, στο οποίο οι αυτόκλητες μοιρολογίστρες ανέλαβαν να εξιστορήσουν τα παθήματα της μεσαίας...
Αχ, η… μεσαία μου τάξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας