• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.2°C / 31.1°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.9°C / 32.8°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 29.0°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.8°C / 31.0°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 30.0°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 32.0°C
  2 BF
  19%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 32.0°C / 32.0°C
  2 BF
  19%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.1°C / 29.0°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.9°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 30.0°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  1 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 34.0°C
  3 BF
  31%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.0°C / 33.9°C
  2 BF
  43%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.4°C / 30.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 30.0°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.6°C / 31.7°C
  2 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 35.0°C / 35.0°C
  2 BF
  16%
Οι αναγκαίες πολιτικές συναντήσεις δεν πρέπει να γίνουν «ραντεβού στα τυφλά»
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι αναγκαίες πολιτικές συναντήσεις δεν πρέπει να γίνουν «ραντεβού στα τυφλά»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η επιχειρούμενη απομόνωση και απο-νομιμοποίηση της κυβέρνησης και των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς από τα ΜΜΕ και μια οργανική διανόηση χωρίς μνήμη και κριτική σκέψη, σε συνδυασμό με τους πολιτικούς και κοινωνικούς κινδύνους που προβάλλουν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο από την άνοδο μιας πολυποίκιλης Ακροδεξιάς, έχει ορθώς οδηγήσει σε νέες σημαντικές πρωτοβουλίες συμμαχιών. Συμμαχίες που προφανώς δεν μπορεί παρά να έχουν στρατηγικό χαρακτήρα.

Είναι απολύτως αναμενόμενο ο βασικός πυλώνας της στρατηγικής αυτής να είναι η συνάντηση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς με δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας. Με δυνάμεις, δηλαδή, της σοσιαλιστικής οικογένειας που έμπρακτα πλέον αναστοχάζονται κριτικά τις πολιτικές πρακτικές και επιλογές που τις μετέτρεψαν σε παρακολούθημα της ηγεμονεύουσας νεοφιλελεύθερης Δεξιάς.

Προφανώς στην εν λόγω εξέλιξη, τη συνάντηση δηλαδή της Ριζοσπαστικής Αριστεράς με τις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας, πέρα από τις αναμενόμενες συγκυριακές πολιτικές αναγκαιότητες, έχει συμβάλει και η απο-ευθυγράμμιση της κοινωνικής βάσης της Σοσιαλδημοκρατίας.

Ωστόσο, παρά την άμεση και έμμεση κριτική αντιμετώπιση αυτής της πρακτικής της Κεντροαριστεράς, που οδήγησε και στην «πασοκοποίηση» πολλών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εξακολουθούν να εμφορούνται από έξεις και λογικές που χρειάζονται προσοχή. Κατά συνέπεια η αναγκαία, απαραίτητη για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας και δυνάμει χρήσιμη για τη λειτουργική ανάδειξη αιτημάτων και συμφερόντων των υποτελών τάξεων συνάντηση με μια «αναστοχαστική Σοσιαλδημοκρατία» δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα εγχείρημα χωρίς πολιτικό περιεχόμενο και προοπτική.

Για να μη συμβεί αυτό, θα πρέπει να μην περιοριστεί σε πρωτοβουλίες κορυφής και με όρους κυβερνητικούς ή εκλογικούς, αλλά να επιχειρηθεί και με όρους κινηματικούς, δηλαδή με συνεργασία στο τοπικό επίπεδο και στους χώρους εργασίας. Αν επιλεγεί να υλοποιηθεί η στρατηγική της διεύρυνσης κυρίως με όρους κυβερνητικούς, υπάρχει ο κίνδυνος και τα κόμματα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς να κρατικοποιηθούν, αφού κάποιες από τις πολιτικές κληρονομιές των συμμάχων κινούνται σε ένα κρατικοκεντρικό πλαίσιο, που εξ ορισμού απομακρύνεται από την απαραίτητη κοινωνιοκεντρική λογική.

Ας μην ξεχνάμε ότι η εκλογική και πολιτική κατάρρευση των κομμάτων της σοσιαλιστικής οικογένειας δεν είναι απλά το αποτέλεσμα των επιλογών τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αλλά η συνέπεια συγκεκριμένων μετασχηματισμών που χαρακτήρισαν την οργανωτική τους δομή, την ιδεολογία τους και τις κοινωνικές τους αναφορές ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το κόμμα φαίνεται να υποβαθμίζεται σημαντικά στη διαδικασία παραγωγής και αναπαραγωγής του πολιτικού προσωπικού, όπου και του προγράμματός του. Ολα αυτά εκχωρούνται σε φορείς εξουσίας χωρίς πολιτική νομιμοποίηση και λογοδοσία (ΜΜΕ και τεχνοκράτες).

Ομοίως, στα καθ’ ημάς, ας μην ξεχνάμε ότι η υιοθέτηση του ιδεολογικού προτάγματος του «εκσυγχρονισμού» ή της «επανίδρυσης του κράτους» εμμέσως αποδεχόταν ή απλώς νομιμοποιούσε την άποψη πως «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση». Τέλος, οι κοινωνικές τους αναφορές περιορίζονταν μόνο στα δυναμικά στρώματα της μεσαίας και ανώτερης επιχειρηματικής τάξης και με έμφαση στο άτομο, ενώ οι εργαζόμενοι και οι συλλογικοί τους φορείς έρχονταν σε δεύτερη μοίρα, αν δεν τους ήταν τελείως αδιάφοροι. Γι’ αυτό και όταν η διεθνής κρίση χτύπησε και τις ευρωπαϊκές οικονομίες, τα κόμματα της σοσιαλιστικής οικογένειας είχαν ως βασικό μέλημα τις κρατικές και επιχειρηματικές αναγκαιότητες και όχι τις ανάγκες της κοινωνίας. Αυτές οι επιλογές ήταν που οδήγησαν και στην πολιτική και εκλογική τους κατάρρευση.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι διευρύνσεις και οι συνεργασίες δεν θα πρέπει να γίνονται με όρους αριθμητικής, εκλογικής, κυβερνητικής λογικής, ούτε φυσικά με το παλαιό πολιτικό προσωπικό που συνέβαλε καθοριστικά στην κρίση εκπροσώπησης. Αναγκαία και πολιτικά και κοινωνικά χρήσιμη η συνάντηση, αλλά χωρίς την προσοχή μας στα παραπάνω ζητήματα θα κινδυνεύσει να μετατραπεί σε «ραντεβού στα τυφλά».

*Koσμήτορας Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, πρόεδρος της επιτροπής για την Συνταγματική Αναθεώρηση - υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Και όμως... γυρίζει (το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών)
Η αντιπαραβολή των έργων και των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., η προγραμματική αντιπαράθεση με επιχειρήματα και στοιχεία, η αναγνώριση των καθυστερήσεων και των ανεπαρκειών στη διακυβέρνηση και η ανάληψη...
Και όμως... γυρίζει (το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο δυσβάστακτος λογαριασμός από ένα πολιτικό καλοκαίρι
Η χώρα για παραπάνω από ένα μήνα ακόμα θα βρίσκεται σε προεκλογικό αναβρασμό με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Ουσιαστικά ναρκοθετείται ολόκληρος ο δημοσιονομικός σχεδιασμός. Και τι θα γίνει τότε;
Ο δυσβάστακτος λογαριασμός από ένα πολιτικό καλοκαίρι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ;
Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να κάνει τόσο με την πολιτική αντιπαράθεση επί προγραμμάτων,αλλά συνδέεται και τελικά ανάγεται στην πολιτική φυσιογνωμία και ταυτότητα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ.
Γιατί έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κερδίζοντας την παρτίδα στον «Τιτανικό»
Η κρίση αποδείχτηκε ότι ήταν ο Μινώταυρος των πολιτικών κομμάτων. Επομένως δεν είναι έκπληξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε με αυτή τη διαφορά, αν και δεν την ανέμενε.
Κερδίζοντας την παρτίδα στον «Τιτανικό»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος θέλω να με εκπροσωπήσει στην Ευρώπη
Είμαι Ελληνίδα με ευρωπαϊκή αντίληψη, έχοντας μοιράσει τη ζωή μου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Ελλάδα είναι η βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και αυτό που με ενδιαφέρει είναι η προώθηση διεθνών...
Ποιος θέλω να με εκπροσωπήσει στην Ευρώπη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί πρέπει να δηλώνεται –εκ των προτέρων– η κανονική άδεια, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας;
Στο σχέδιο νόμου των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών προβλέπεται η υποχρέωση του εργοδότη να αναγγέλλει ηλεκτρονικά τη χορήγηση της άδειας στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ
Γιατί πρέπει να δηλώνεται –εκ των προτέρων– η κανονική άδεια, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας