Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η κυβέρνηση της Αριστεράς και τα δικαιώματα της ΛΟΑΔ κοινότητας

Η κυβέρνηση της Αριστεράς και τα δικαιώματα της ΛΟΑΔ κοινότητας

  • A-
  • A+

Η διαφαινόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί προσδοκίες σε εκατομμύρια ανθρώπους στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Προσδοκίες που έχουν να κάνουν κατ' αρχάς με την ανατροπή της λιτότητας και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά ασφαλώς δεν τελειώνουν εκεί. Αφορούν επίσης τη δημοκρατία, την ισονομία, την αποκατάσταση και τη διεύρυνση δικαιωμάτων – δικαιωμάτων που την προηγούμενη περίοδο κρίθηκαν «περιττά», είτε πάγωσαν για να οικοδομηθούν συναινέσεις προς τα δεξιά. Εμβληματική περίπτωση, τα δικαιώματα των λεσβιών, των ομοφυλοφίλων, των αμφισεξουαλικών και διεμφυλικών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα δικαιώματα της ΛΟΑΔ κοινότητας, με τον πιο επίσημο τρόπο. Στις θέσεις του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (Ιούλιος 2013) περιλαμβάνεται η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που νομιμοποιεί, άμεσα ή έμμεσα, διακρίσεις για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Επίσης, η θέσπιση του πολιτικού γάμου ομοφύλων με πλήρη και ίσα δικαιώματα. Λίγους μήνες μετά, έπειτα από διαβούλευση με τις οργανώσεις της ΛΟΑΔ κοινότητας, καταθέσαμε στη Βουλή πρόταση νόμου για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, ώστε να συμπεριλαμβάνει τα ομόφυλα ζευγάρια, με πλήρη δικαιώματα (ασφαλιστικά, κληρονομικά και φορολογικά).

Δεν πρόκειται για δεσμεύσεις ευκαιριακές. Αντίθετα, δείχνουν την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να συγκρουστεί με προκαταλήψεις, συντηρητικά αντανακλαστικά και «ταμπού» με ισχύ στην ελληνική κοινωνία. Η ομοφοβία και ο σεξισμός είναι σήμερα ένας από τους κοινούς τόπους, στους οποίους αναγνωρίζονται επιφανή στελέχη της απερχόμενης κυβέρνησης, σύμπασα η Ακροδεξιά, βουλευτές και στελέχη όλων των κομμάτων (της Αριστεράς, δυστυχώς, μη εξαιρουμένης), ισχυρά τμήματα της Εκκλησίας και του εκπαιδευτικού κόσμου, αστυνομικοί και δικαστές, μέλη του ΕΣΡ κ.ο.κ. Η ανάλυση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας είναι αποκαλυπτική: Το 2013, 22 από τα 166 κρούσματα βίας που κατέγραψε το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας είχαν ως θύματα λεσβίες, ομοφυλόφιλους και διεμφυλικούς, ενώ ανάλογα κρούσματα καταγράφηκαν και μέσα στο 2014, τη στιγμή που ακροδεξιοί ιεράρχες και βουλευτές της Ν.Δ. έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποκλειστεί η ομοφοβία από τις μέριμνες του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Με βάση τα παραπάνω αλλά και με την επίγνωση ότι η ισχύουσα συντηρητική ιδεολογική ηγεμονία μπορεί να ανατραπεί με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, μια κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να υλοποιήσει τάχιστα τις δεσμεύσεις της αυτές. Ως προς αυτές, εξάλλου, δεν χρειάζεται να απαντηθεί το «πού θα βρεθούν τα λεφτά». Αντίθετα, η συνέπεια λόγων και έργων, ενάντια σε μια στενοκέφαλη λογική «πολιτικού κόστους» είναι όχι μόνο ζήτημα αρχής αλλά και πολλαπλώς ωφέλιμη και ζωογόνα. Θα είναι ένα ουσιαστικό βήμα ισονομίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα θεμελιώσει σταδιακά τους δικούς του κοινούς τόπους: τα «αυτονόητα» μιας Αριστεράς που σέβεται την ισονομία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ως κομμάτι του γενικότερου αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση και την ισονομία – και όχι αποσπασματικά ή στο πλαίσιο μιας στρατηγικής «pink washing».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει, και όλα δείχνουν ότι θα κερδίσει, μια ιστορικής σημασίας μάχη διεθνούς εμβέλειας. Η μάχη αυτή αφορά εξίσου το πεδίο των δικαιωμάτων και των αξιών. Είναι η μεγάλη ευκαιρία αιτήματα που διεκδικούνται χρόνια να γίνουν τώρα πράξη, δημιουργώντας έναν νέο χώρο ελευθερίας στην κοινωνία μας, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για όλους τους πολίτες της. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους ομοφυλόφιλους, τις λεσβίες, του αμφισεξουαλικούς και διεμφυλικούς, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μεριμνήσει ώστε να γίνουν πράξη: α) η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, ώστε να περιλαμβάνει και τα ομόφυλα ζευγάρια, με διευρυμένα δικαιώματα, β) η θέσμιση του πολιτικού γάμου ομοφύλων, γ) η ισχυροποίηση της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων, με την προσθήκη της ταυτότητας φύλου, δ) η επανεξέταση του νομοθετικού πλαισίου για την τεκνοθεσία, ε) η παροχή της δυνατότητας αλλαγής εγγράφων για τα διεμφυλικά άτομα χωρίς ιατρικές προϋποθέσεις. Η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισονομίας δεν μπορεί να έχει εξαιρέσεις – και η κυβέρνηση της Αριστεράς, για μας, είναι η μεγάλη ευκαιρία, η στιγμή της πραγμάτωσης τους.

 

Βασιλική Κατριβάνου (Τμήμα Δικαιωμάτων, υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Αθήνας)
Αντώνης Σιγάλας (Ομάδα ΛΟΑΤ, Τμήμα Δικαιωνάτων ΣΥΡΙΖΑ)
Τασία Χριστοδουλοπούλου (υπεύθυνη Τμήματος Δικαιωμάτων, υποψήφια βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ)

ΑΠΟΨΕΙΣ
Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος
Υποστηρίζω ότι η κατ’ επάγγελμα διάθεση του σώματος στο σεξ (ασχέτως φύλου) δεν είναι πιο επώδυνη ή πιο αθέμιτη από τη διάθεση του σώματος ενός εργάτη στα ανθρακωρυχεία.
Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί Δικαιοσύνης και άλλων δαιμονίων
Είναι αυτή η εικόνα ευρωπαϊκού κράτους δικαίου; Και είναι τόσο χαμένοι οι κυβερνώντες στον υπέροχο κόσμο της εικονικής τους πραγματικότητας, ώστε αδυνατούν να αντιληφθούν πως η κατάσταση αυτή είναι θέμα χρόνου...
Περί Δικαιοσύνης και άλλων δαιμονίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο σωφρονισμός στον πυρήνα του ορισμού της ζωής από τη Δημοκρατία
Η παραβατικότητα ενός ατόμου δεν αναγνωριζόταν ως μια πρόσκαιρη παρέκκλιση, αλλά ως μια πράξη που προέκυπτε από την αλλοίωση των ψυχικών από τις βιολογικές και θυμικές του δυνάμεις, οδηγώντας το σε πράξεις...
Ο σωφρονισμός στον πυρήνα του ορισμού της ζωής από τη Δημοκρατία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να είμαστε ρεαλιστές, να ζητάμε το δίκαιο
Οι ρεαλιστές κάθε είδους και σχολής πάντοτε δυσφορούσαν με τέτοιου είδους υποδείξεις, παρ' ότι γνωρίζουν πως δίχως τις αξιακές σφήνες ο ρεαλισμός τους είναι σκέτη πράξη.
Να είμαστε ρεαλιστές, να ζητάμε το δίκαιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Σκοτάδι της Τούλσα: 31 Μαΐου 1921
Μια υπενθύμιση λοιπόν για μια από τις μεγαλύτερες σφαγές στην ιστορία, σταθμό στο αιώνιο γαϊτανάκι που αλλάζει πρόσωπα και προσωπεία, αντιστρέφει θύτες και θύματα κι όμως μένει ίδιο να κυνηγά όπου γης τους...
Το Σκοτάδι της Τούλσα: 31 Μαΐου 1921
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προηγείται η δημόσια υγεία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας;
Με το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, παγκοσμίως, η παραδεδομένη ηθική κατάσταση του ανθρώπου άρχισε να επανεξετάζεται. Ποια από τα κατοχυρωμένα στο Σύνταγμα δικαιώματα ισχύουν και ποια μπορούν να...
Προηγείται η δημόσια υγεία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας