Αγγελος Αναστασόπουλος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Κλασική περίπτωση πυρομανούς πυροσβέστη», αναφωνεί ο Ζίγκμουντ Φρόιντ στο θεατρικό έργο του Μίρο Γκάβραν «Ο ασθενής του δόκτορα Φρόιντ», μια κωμωδία-ύμνο στον αγώνα κατά του ρατσισμού.

Και πόσο χρειαζόμαστε τέτοιου είδους έργα στις μέρες μας, όταν η Χρυσή Αυγή συνεχίζει να μεγαλώνει, όταν η Αμερική δίνει την τύχη του πλανήτη σε έναν άνθρωπο που καταφέρνει με κάποιον τρόπο να είναι δυο φορές πιο επικίνδυνος από τον κάθε Μπους!

Κάτι το τείχος του μίσους στα σύνορα με το Μεξικό, κάτι η απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε κατοίκους μουσουλμανικών χωρών, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει σηκώσει την παντιέρα της ξενοφοβίας και σκεπάζει όχι μονάχα ένα έθνος, αλλά όλη την υφήλιο. Αλλά, σκεφτείτε, ο ηγέτης των ανά τον κόσμο ρατσιστών είναι εγγονός ενός Γερμανού μετανάστη.

Οταν ο Φρίντριχ Ντρουμπφ διέσχισε τον Ατλαντικό το 1885, δεν το έκανε μόνο για τα χρήματα. Ο μοναδικός γιος μιας αγροτικής οικογένειας από τη Βαυαρία έπρεπε σύντομα να καταταχθεί στον Γερμανικό Αυτοκρατορικό Στρατό, αλλά γνώριζε ότι ως Προτεστάντης θα βίωνε δύσκολες στιγμές.

Γιατί μπορεί στο χωριό του οι Λουθηρανοί να ήταν η πλειονότητα, όμως οπουδήποτε αλλού η οικογένειά του και οι ομόδοξοί τους γνώριζαν τον ρατσισμό.

Ο Ντρουμπφ έγινε Τραμπ, έβγαλε λεφτά και ο εγγονός του αναδείχθηκε πρόεδρος των ΗΠΑ. Κι ας συγκέντρωσε λιγότερες ψήφους από τη Χίλαρι Κλίντον (το σύστημα των εκλεκτόρων έχει τη δυναμική να αλλοιώνει τα αποτελέσματα στο 7% των προεδρικών εκλογών). Ο εγγονός του μετανάστη Φρίντριχ Ντρουμπφ ασκεί ρητορική κατά των μεταναστών. Υψώνει τείχη και κλείνει σύνορα.

Ο εγγονός του μετανάστη απειλεί τους κωμικούς που τον σατιρίζουν, όπως έκανε με την περίπτωση του Τζον Στούαρτ, τον οποίο επιμένει να αποκαλεί όχι με το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο, αλλά με το πραγματικό: Τζόναθαν Λάιμποβιτς, υπενθυμίζοντας έτσι την εβραϊκή καταγωγή του.

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι ο μοναδικός ξενοφοβικός απόγονος μεταναστών. Υπάρχουν κι άλλοι πυρομανείς πυροσβέστες. Ο πυρήνας Χρυσής Αυγής του Τορόντο, για παράδειγμα, που ζητούν από φασίστες να καθαρίσουν τον τόπο. Και αυτοί, λογικά, έχουν τώρα κάνει εικόνισμα τον Τραμπ.

Η υπόθεση έχει σοβαρέψει. Δεν μπορούμε πλέον να γελάμε με τον Τραμπ και τις παλαβομάρες του. Είναι όπως το περιέγραψε ο Τζον Ολιβερ: «Ο Τραμπ είναι η κρεατοελιά στην πλάτη της Αμερικής. Πέρσι όλα ήταν καλά, όμως τώρα έχει μεγαλώσει επικίνδυνα και δεν είναι σοφό να την αγνοείς».