ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Μπάμπης Αγρολάμπος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Αβυσσος χωρίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Δεν είναι μόνον η οικονομική βιωσιμότητα του project. Είναι ορατή και η πολιτική διάσταση, με τα ερωτήματα να γίνονται ενοχλητικά και για τις δύο πλευρές.

Η ΡΑΕΚ διατηρεί επιφυλάξεις για τις οικονομικές παραμέτρους και ζήτησε από την Ε.Ε. εγγυήσεις γεωπολιτικής ασφάλειας (έναντι τουρκικής απειλής). Η Ε.Ε. απάντησε με διαβεβαιώσεις διπλωματικής διασφάλισης (ώς εκεί μπορεί – το γνωρίζει η ΡΑΕΚ). Με απλά λόγια, η Λευκωσία δεν πείθεται από τις διαβεβαιώσεις της Αθήνας ότι στην Κάσο δεν υπήρξε τουρκική παρενόχληση, ως μήνυμα αβεβαιότητας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου. Δεν έχει καμία εμπιστοσύνη για την ολοκλήρωση του έργου που ανέλαβε ο ΑΔΜΗΕ. Ο πρόεδρος της ΡΑΕΚ, Α. Πουλλικάς, βρίσκεται υπό παραίτηση (πριν από τα γεγονότα της Κάσου) και η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη αντιμετωπίζει το θέμα σαν… οικιακή μπαλαντέζα.

Στην προχθεσινή σύσκεψη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχε στην έναρξη, αλλά στη συνέχεια πήγε στην παρουσίαση βιβλίου για τα παιδιά της Κύπρου που φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα μετά την τουρκική εισβολή. Η σύσκεψη απέβη άκαρπη. Οι ερμηνείες σε Αθήνα και Λευκωσία παραπέμπουν σε σύγκρουση συμφερόντων, εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και φυσικό αέριο, που θα επενδύσουν στην Κύπρο. Και από την άλλη σε λεόντειους όρους από τον ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι επενδυτές του GSI στην Ελλάδα.

Ο Θ. Σκυλακάκης με τον Κύπριο ομόλογό του Γ. Παπαναστασίου είπαν μόνον ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. Χθες, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης δήλωσε (ρ/σ Παραπολιτικά) ότι «η διασύνδεση εξυπηρετεί κατ’ εξοχήν την Κύπρο, διότι αίρει την ενεργειακή της απομόνωση». Χαρακτήρισε δε το έργο «κρίσιμης γεωπολιτικής σημασίας» και πρόσθεσε: «Δεν θεωρούμε ότι υφίσταται κίνδυνος για τη ματαίωση του έργου».

Και πού οφείλεται το μπλέξιμο, σε κερδοσκοπικές βλέψεις του ΑΔΜΗΕ εις βάρος των Κυπρίων ή σε παιχνίδια Κυπρίων που θα οδηγήσουν τον ΑΔΜΗΕ να χρωστάει για γεωπολιτικά στοιχήματα;