ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Τάσος Παππάς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τις είπαν τις κουβεντούλες τους τα άλλα κόμματα και ο πρωθυπουργός για την ΕΛΑΣ. Αναμενόμενο. Νέο σχήμα, νέα προσπάθεια, τη βλέπουν ως απειλή. Δεν είχαν όλες οι κουβεντούλες την ίδια ένταση και το ίδιο επιθετικό πάθος.

Για παράδειγμα: ο πρωθυπουργός ειρωνεύτηκε τον Τσίπρα για το ΕΛΑΣ λέγοντας ότι το ΕΑΜ μάλλον το άφησε στον Πολάκη. Πάλι καλά που ήξερε για το ΕΑΜ. Προφανώς θα τον ενημέρωσαν οι συνεργάτες του που στα νιάτα τους είχαν περάσει από την Αριστερά και φώναζαν στις διαδηλώσεις ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Πολυτεχνείο. Ο υπουργός Υγείας, Αδωνης Γεωργιάδης, υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας επέστρεψε στις κομμουνιστικές ρίζες του. Σπυράκια πρέπει να έβγαλαν στο ΚΚΕ διαβάζοντας τη δήλωση Γεωργιάδη και κατηγόρησαν τον Τσίπρα για καπηλεία, αδίκημα που έχει διαπράξει κι άλλες φορές στο παρελθόν κατά την άποψη του Περισσού.

Για τον προδότη Τσίπρα έκανε λόγο η Ζωή Κωνσταντοπούλου της Πλεύσης Ελευθερίας, ανοίγουν σαμπάνιες στο Μαξίμου για το νέο δεκανίκι τους πλειοδότησε ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης, ενώ ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης μάς είπε να κάνουμε υπομονή και δεν θα αργήσει το δεξιό φλας του κ. Τσίπρα. Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ ό,τι ξέρετε, ξέρω. Στην Κουμουνδούρου περιμένουν να φτάσει η 6η Ιουνίου για να αποφασίσουν στην Κεντρική Επιτροπή αν θα υπάρχουν ως κόμμα και πώς θα υπάρχουν. Διλήμματα που δεν έχουν εύκολες απαντήσεις, γιατί όπου κι αν καταλήξουν στη συνεδρίαση δεν σημαίνει ότι αυτό θα γίνει επειδή όλα εξαρτώνται από τις διαθέσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Σίγουρα η πιο σκληρή αντίδραση ήρθε από το ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής, μιλώντας στον «Αθήνα 9,84» δεν απέκλεισε την περίπτωση να έχουμε συνεργασία Μητσοτάκη – Τσίπρα. Ολα τα λεφτά όμως ήταν η πρώτη επίσημη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ. Και τι δεν λέει. Επισημαίνω τα βασικά: «Εκείνος που προτίμησε να μη βάλει φόρο στους εφοπλιστές αλλά να κόψει συντάξεις όπως είπε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ πρόσφατα και αφαίμαξε φορολογικά τη μεσαία τάξη, επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες, με ποια αξιοπιστία θα εμπνεύσει ότι αυτή τη φορά εννοεί τη δίκαιη φορολογία; Εκείνος που σφράγισε δύο φορές το 41% της Νέας Δημοκρατίας και υπέστη τη μεγαλύτερη ήττα κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταπολιτευτικά, πώς θα κάνει πράξη την πολιτική αλλαγή; Ο κ. Τσίπρας κάποτε ήρθε αγκαλιά με τον λαϊκισμό και τις αυταπάτες του, σήμερα έρχεται αγκαλιά με τα συμφέροντα και τη διαπλοκή. Γιατί δεν δημοσιοποιεί πώς χρηματοδοτεί κόμμα με ακριβές επικοινωνιακές καμπάνιες και πανελλαδικό δίκτυο;»

Τέτοια πολεμική ούτε εναντίον του καθεστώτος Μητσοτάκη. Αγκαλιά με τη διαπλοκή ο Τσίπρας, λαϊκιστής, πού βρίσκει τα λεφτά για να χρηματοδοτεί το κόμμα του. Να θυμίσουμε εδώ ότι τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί το ΠΑΣΟΚ εναντίον του Τσίπρα, την είχε χρησιμοποιήσει και η Δεξιά εναντίον του ΠΑΣΟΚ τα παλιά χρόνια, τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν για τη Νέα Δημοκρατία ο πρύτανης του λαϊκισμού και ο Κώστας Σημίτης ο αρχιερέας της διαπλοκής. Βεβαίως η Χαριλάου Τρικούπη ονόματα και διευθύνσεις δεν έδωσε, άλλωστε η διαπλοκή είναι σαν το φάντασμα του πύργου. Ολοι μιλούν γι’ αυτήν, ουδείς όμως την έχει δει. Είναι βολικό να την καταγγέλλεις γενικώς, αλλά όταν έρχεται η ώρα για αποκαλύψεις κάνεις την πάπια. Το έχουν κάνει όλα τα κόμματα, μηδέ της Νέας Δημοκρατίας εξαιρουμένης. Μέχρι και ο επικεφαλής του συστήματος μας έχει πει ότι τον πολεμά η διαπλοκή. Ουδείς πιο αχάριστος εκ του ευεργετηθέντος.

Το ΠΑΣΟΚ είναι υποχρεωμένο να πάει σε διμέτωπο αγώνα. Εναντίον της κυβέρνησης με μετωπική ρητορική προκειμένου να πείσει τους ψηφοφόρους ότι μόνο αυτό είναι σε θέση να αμφισβητήσει στην πράξη το καθεστώς και εναντίον της ΕΛΑΣ γιατί χτυπάει με αξιώσεις την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή της προοδευτικής παράταξης. Αν η ΕΛΑΣ έχει ανοδική πορεία (περιμένουμε τις πρώτες σοβαρές μετρήσεις για να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα), τότε το ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Δεν θα κυνηγάει την πρώτη θέση, όπως ισχυρίζεται, αλλά θα παλεύει για να κρατήσει τη δεύτερη. Αν αποτύχει στον πρώτο στόχο ενδεχομένως να μπορέσει η ηγεσία του να το διαχειριστεί, αν όμως χάσει και τον δεύτερο στόχο του, τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και καθόλου ευνοϊκές για τη σημερινή ηγεσία του.