Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο ταλαντούχος κ. Μαγιορκίνης

Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων

EUROKINISSI/POOL ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ταλαντούχος κ. Μαγιορκίνης

  • A-
  • A+
Ο 42χρονος επίκουρος καθηγητής μπορεί να μην έχει την εμπειρία του κ. Τσιόδρα, έχει όμως πλούσιο βιογραφικό, πλείστες συνεντεύξεις σε μέσα ενημέρωσης και πολλές... επιτυχημένες προβλέψεις.

Στο δεύτερο και ανησυχητικότερο κύμα της πανδημίας που ζούμε και ενώ το σύστημα υγείας ασθμαίνει αθωράκιστο, η κυβέρνηση επέλεξε, αντί του καθηγητή Σωτ. Τσιόδρα, έναν επίκουρο καθηγητή αυτή τη φορά, τον Γκίκα Μαγιορκίνη, για να μας ενημερώνει ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Ο 42χρονος σήμερα Γκίκας Μαγιορκίνης μπορεί να μην έχει την εμπειρία του κ. Τσιόδρα, έχει όμως πλούσιο βιογραφικό και πλείστες συνεντεύξεις σε μέσα ενημέρωσης. Η πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στο Mega πριν από 23 ολόκληρα χρόνια ως επιτυχών (αριστούχος) στην Ιατρική Σχολή Αθήνας. Από την αρχή της πανδημίας οι παρουσίες σε διάφορα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ξεπερνούν οριακά αυτές του Γιάνη Βαρουφάκη το 2015.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Παραπολιτικά», «ο Γκίκας Μαγιορκίνης ήταν πάντοτε άριστος μαθητής». Ο ίδιος μπήκε με τη δεύτερη στην Ιατρική Αθηνών. «Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλλίπολη του Πειραιά και από παιδί αγαπούσε ιδιαίτερα τα μαθηματικά. Τη χρονιά που έδινε Πανελλαδικές εξετάσεις, με μακριά μαλλιά δεμένα σε κοτσίδα, χαλάρωνε με το αγαπημένο του πιάνο στο σπίτι -έπαιζε έργα του Μπαχ μαζί με τον αδερφό του- ενώ διάβαζε βιβλία παγκόσμιας Ιστορίας» (Mega, 24/8/2020).

Αποφοίτησε από την Ιατρική, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στη Βιοστατιστική και έχει εκπονήσει τη διδακτορική του διατριβή στη Μοριακή Επιδημιολογία Ιογενών Λοιμώξεων, ενώ εργάστηκε από το 2010 έως το 2017 στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ως μεταδιδακτορικός ερευνητής.

Μέντοράς του στο Εργαστήρι Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής, όπου εκπόνησε το διδακτορικό, ήταν ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Αγγελος Χατζάκης. Πρόκειται για τον γνωστό καθηγητή, που κρίθηκε ένοχος για το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ με την κατηγορία της απιστίας κατ’ εξακολούθηση για τις περίφημες παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ και για άλλα σοβαρά αδικήματα, για τα οποία του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης πέντε ετών με αναστολή.

Περασμένα ξεχασμένα, όμως, και με την αφορμή της πανδημίας οι Μαγιορκίνης και Χατζάκης συγκροτούν τον Απρίλιο μια «dream team», όπως διαφημίστηκε, από καθηγητές του ΕΚΠΑ, με στόχο να τρέξουν «ένα πρωτοποριακό project με την κωδική ονομασία “Mykonos Cοvid-19 Experiment”».

Επρόκειτο για μία ανεξάρτητη παρέμβαση μιας ομάδας καθηγητών και ιδιωτών της Μυκόνου που δεν είχε τις απαραίτητες εγκρίσεις, δημιούργησε πλήθος αντιδράσεων και αφορούσε τον έλεγχο των τουριστών που θα έφταναν στο νησί. Σκοπός ήταν να μετατρέψουν τη Μύκονο σε έναν «καθαρό από κορονοϊό προορισμό», που θα δέχεται τουρίστες και επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Ηδη τότε ο Γκίκας Μαγιορκίνης συμμετείχε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Ηταν η ίδια εποχή που δήλωνε για τις μάσκες (6/4/2020, Mega): «Κανένας από τους συγγενείς μου δεν φοράει μάσκα. Δεν έχω πάρει ούτε για τη μητέρα μου, της είπα ότι μπορείς να κινείσαι όπως θέλεις». Σήμερα Μαγιορκίνης και Χατζάκης δεν σταματούν να μιλούν για το... υπερόπλο της μάσκας.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, μετά το λοκντάουν του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (1-8 Σεπτεμβρίου), του «Παστέρ» και του ΕΚΠΑ, το υπουργείο επέλεξε να κατευθύνει το ΕΣΥ για τους μοριακούς ελέγχους κορονοϊού στον ιδιωτικό όμιλο Ιατρική Διάγνωση. Επιστημονικός σύμβουλος της εταιρείας δεν ήταν άλλος από τον Γκίκα Μαγιορκίνη, όπως διαφήμιζε επί μήνες ο ιστότοπος της εταιρείας.

Μετά τις αποκαλύψεις, ο ίδιος παραδέχτηκε πως ήταν συνεργάτης για τρία χρόνια του ομίλου και «αναγκάστηκα να διακόψω στα τέλη Αυγούστου, για να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων λόγω της ανάληψης της θέσης του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας». Σύγκρουση συμφερόντων υπήρχε βέβαια από την αρχή της πανδημίας αφού ο Μαγιορκίνης ήταν μέλος της Επιτροπής. Ο ίδιος δεν παραιτήθηκε από την Επιτροπή, ώστε να διασφαλίσει το επιστημονικό της κύρος και την οικονομική της ακεραιότητα.

Τον τελευταίο μήνα ο κ. Μαγιορκίνης στις ενημερώσεις έχει κάνει δυο βασικές προβλέψεις: ότι τα κρούσματα θα πέσουν και ότι τα σχολεία με τον συγκεκριμένο αριθμό μαθητών δεν θα έχουν προβλήματα. Ηδη μέσα σε 10 μέρες 104 σχολικές μονάδες έχουν βάλει μερικώς ή ολικώς λουκέτο στη λειτουργία τους λόγω COVID, ενώ τα κρούσματα ανεβαίνουν.

Στις 29 Αυγούστου ο Γκ. Μαγιορκίνης σε ανάρτησή του ισχυρίστηκε μέσω σχεδιαγραμμάτων πως μια σχολική τάξη των 25 μαθητών δεν αποτελεί σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο για τη διασπορά του κορονοϊού απ’ ό,τι μια τάξη των 15 μαθητών. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι οι μικρότερες τάξεις θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους εκπαιδευτικούς, μιας και σχεδόν διπλασιάζουν τον χρόνο έκθεσής τους σε πιθανά κρούσματα!

Πέραν της υγειονομικής ανορθοδοξίας, των μαθηματικών και μεθοδολογικών σφαλμάτων του καθηγητή -που αγαπούσε μικρός τα μαθηματικά-, της πλήρους άγνοιάς του για την πραγματικότητα που βιώνουν εκατομμύρια μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία, ο Μαγιορκίνης εξέφρασε και την άποψη ότι δεν έχει αποδειχθεί ούτε η παιδαγωγική αξία των ολιγομελών τμημάτων στα σχολεία.

Ηταν η ώρα που ο «ανεξάρτητος» επιστήμονας γινόταν -και αυτός- κομματικός γενικός γραμματέας υπουργείου. Ακόμα και στο ζήτημα των κινδύνων από τη διαδικασία της μετάληψης, ο επίκουρος καθηγητής δεν πήρε θέση, λέγοντας πως «για τα θέματα της θρησκείας ο δημόσιος διάλογος δεν βοηθά». Ο ορισμός της υπαγωγής της επιστήμης στην πολιτική σκοπιμότητα.

Γιατί τον επιλέξαμε

Είναι ο αντικαταστάτης του Σωτ. Τσιόδρα στις τηλεοπτικές ενημερώσεις από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Οι απόψεις του επιχειρούν να ενισχύσουν με το «επιστημονικό» του κύρος τις κατευθύνσεις μιας συγκεκριμένης αντικοινωνικής πολιτικής

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η διαχείριση στην Ελλάδα επιτρέπει τη διαλογή ασθενών στα Επείγοντα και όχι στις ΜΕΘ»
Ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής Εμμανουήλ Πικουλής, μιλάει στην «Εφ.Συν.» για το πρωτόκολλο διαλογής στην Ελλάδα, τις περιπτώσεις που η ιατρική κοινότητα αντιμετώπισε ανάλογες συνθήκες...
«Η διαχείριση στην Ελλάδα επιτρέπει τη διαλογή ασθενών στα Επείγοντα και όχι στις ΜΕΘ»
ΥΓΕΙΑ
Νέο άλμα στα κρούσματα, 6 νέοι θάνατοι από Covid-19
Ο ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 408 νέα κρούσματα ● Σε εφαρμογή ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας σε όλη τη χώρα ● Αύριο η απεργία της ΑΔΕΔΥ. Οι γιατροί στο ΕΣΥ διαμαρτύρονται για τα κενά και τις μετακινήσεις.
Νέο άλμα στα κρούσματα, 6 νέοι θάνατοι από Covid-19
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Οι εργάτες του σεξ
Σύμφωνα λοιπόν με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, «κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους, πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον ενός αντιβραχίου μεταξύ των...
Οι εργάτες του σεξ
ΥΓΕΙΑ
Διαφωνούν με τη μέθοδο pooling οι βιοπαθολόγοι
Με επιστολή προς τον υπουργό Υγείας δηλώνουν αντίθετοι στη συνεργασία του Δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς για τα τεστ του κορονοϊού και θεωρούν επικίνδυνη και επιστημονικά απαράδεκτη την ανάμειξη των...
Διαφωνούν με τη μέθοδο pooling οι βιοπαθολόγοι
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
Το καμάρι της Αφρικής έχει την «καυτή πατάτα»
Ο γενικός διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας καλείται να βγάλει άκρη με τον ακραία μεταδοτικό κορονοϊό που έχει βάλει τον πλανήτη στον πάγο, αλλά και με ορισμένους «φωστήρες» όπως ο Ντόναλντ Τραμπ που...
Το καμάρι της Αφρικής έχει την «καυτή πατάτα»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν αρκεί μια μάσκα...
Ποιες προϋποθέσεις θέτει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, για το άνοιγμα των σχολείων ● Προτείνει να χρησιμοποιηθούν και άλλοι χώροι προκειμένου να μειωθούν οι μαθητές ανά τάξη, όπως...
Δεν αρκεί μια μάσκα...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας