• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.3°C
  3 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 9.9°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 13.7°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 6.9°C / 10.0°C
  1 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.2°C / 9.3°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.6°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.7°C
  2 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ψιχάλες
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  76%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  1 BF
  58%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.4°C / 11.6°C
  3 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 11.0°C
  2 BF
  75%
 • Καβάλα
  Ψιχάλες
  5°C 4.3°C / 4.9°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 10.0°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  1 BF
  53%

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου 

POOL ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια «φανατική» πολίτης της δημοκρατικής Ευρώπης

 • A-
 • A+
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου παραμένει ακλόνητα πιστή στις αξίες της Ενωμένης Ευρώπης που κάποτε ονειρεύτηκαν οι λαοί και έχει αποδείξει εμπράκτως ως δικαστής την προσήλωσή της στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε κανονικές συνθήκες τις μέρες αυτές η επικαιρότητα θα στρεφόταν στην ανάληψη των καθηκόντων της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως μέσα στον εφιάλτη της πανδημίας και στο αδιέξοδο του προσφυγικού που δυστυχώς γέμισε ακόμα και σκόπιμα με μίσος και φόβο τους πολίτες, μοιάζει εξαιρετικά συμβολικό το γεγονός ότι αναλαμβάνει την προεδρία μια γυναίκα που έχει εμπράκτως αποδείξει ότι παραμένει ακλόνητα πιστή στις αξίες και στις αρχές μιας Ενωμένης Ευρώπης που κάποτε ονειρεύτηκαν οι λαοί.

Μια γυναίκα με βαθιά και εξ απαλών ονύχων εδραιωμένες δημοκρατικές αρχές, καταξιωμένη ως δικαστής, χωρίς κομματικές περγαμηνές, αναλαμβάνει σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο το τιμόνι της χώρας. Μπορεί τα προνόμια του ΠτΔ να είναι περιορισμένα στο πρωθυπουργικό κοινοβουλευτικό μοντέλο της ελληνικής δημοκρατίας ωστόσο είναι βέβαιο ότι όπως και στη δικαστική της διαδρομή θα προσπαθήσει να αφήσει το χνάρι της και στο ανώτατο αυτό αξίωμα.

Μέσα από τα δικά της κείμενα και τις δικές της ομιλίες, αλλά κυρίως μέσα από τα πεπραγμένα της στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, απέδειξε τη βαθειά της προσήλωση στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. «Ο δικαστής ασκεί εξουσία από το Σύνταγμα αλλά παράλληλα είναι το μόνο θεσμοθετημένο όργανο που λειτουργεί ως εγγυητής των ελευθεριών του πολίτη όταν αυτός αδικείται από συμπολίτη του αλλά και από αυτήν την ίδια την κρατική εξουσία σε οποιαδήποτε μορφή της.

»Στα σύγχρονα δημοκρατικά κράτη θεμελιώδης αρχή του Δικαίου είναι η απονομή της δικαιοσύνης από ανεξάρτητους και αμερόληπτους δικαστές» γράφει η ίδια, επιμένοντας στην ανάγκη δικαστικής ανεξαρτησίας, αμεροληψίας, ακεραιότητας, ευπρέπειας και αναγκαίας ικανότητας του δικαστή.

Η νέα ΠτΔ έχει καταγράψει την αλλεργία της για τις φανατικές και ακραίες συμπεριφορές και τις ωμές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη κυβερνήσεων που διακατέχονται από αυταρχικές και εθνικιστικές ιδεοληψίες, παραβιάζοντας τα δικαιώματα των πολιτών τους.

Απέδειξε ως δικαστής του ΣτΕ τη σταθερή της προσήλωση στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ειδικότερα στα θέματα ελευθερίας θρησκευτικής συνείδησης, μιας σύγχρονης διδασκαλίας των θρησκειών στα σχολεία, προστασία των προσωπικών δεδομένων στις ταυτότητες, απόδοση ιθαγένειας, ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση προσφυγόπουλων κ.λπ.

Σε όλα αυτά τα ζητήματα, είτε ως άποψη μειοψηφίας είτε ως άποψη πλειοψηφίας, ήταν συνεπής. Το ίδιο έκανε και σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και του πολιτιστικού πλούτου, π.χ. άρνηση στο σχέδιο για εκτροπή του Αχελώου, προστασία των προσφυγικών στη Λ. Αλεξάνδρα κ.α.

Εξαίρεση αποτέλεσε η θετική στάση της απέναντι στην αποδοχή της μελέτης της Ελληνικός Χρυσός για την επένδυση στις Σκουριές. Το αν η μελέτη ήταν σωστή και αληθής ή το αν ήταν η επένδυση αποδεκτή από τον τοπικό πληθυσμό δεν ήταν αρμόδιο το ΣτΕ για να το κρίνει, εξηγούσε η ίδια.

Τόνιζε συχνά σε ομιλίες της ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο παρεμβαίνει μόνο όταν παραβιάζονται τα συνταγματικά αποδεκτά όρια, σημειώνοντας ειδικά στα ζητήματα προσφυγών για οικονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν μετά τη χρεοκοπία, ότι δεν μπορεί ο δικαστής να υποκαθιστά την εκτελεστική εξουσία ούτε να αναγκάζεται να κάνει δημοσιονομική πολιτική.

Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε μετά την πρόταση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ πρόεδρος του ΣτΕ άλλαξε μια σειρά συνηθειών που θόλωναν την εικόνα και βάλτωναν τη λειτουργία του. Δεν έπαιξε με τις συνθέσεις των διασκέψεων, διευρύνοντας τις Ολομέλειες όταν υπήρχαν πολύ κρίσιμα θέματα. Ξεκίνησε μια προσπάθεια αναδιοργάνωσης, ενώ άμεσα αποκατέστησε τα κανάλια επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών με ισότιμο και διάφανο τρόπο.

Εβαλε τέλος στις «φωλιές» που είχαν δημιουργηθεί στους διαδρόμους του ΣτΕ και με εντολή της μοιράζονται στους δημοσιογράφους οι ενημερώσεις και οι περιλήψεις των αποφάσεων, σταματώντας το φαινόμενο των διαρροών και των σκόπιμων ή μη παρερμηνειών. Βέβαια η ίδια άρχισε να δέχεται αμέσως μετά πυρά από γνωστά «κέντρα ενημέρωσης» εξαιτίας αυτής της αποφασιστικής στάσης προστασίας του κύρους του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πέτυχε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια όμως είναι βέβαιο ότι η συγκεκριμένη ΠτΔ δεν θα κάτσει φρόνιμη ούτε θα δεχτεί παραβιάσεις των δημοκρατικών θεσμών στο μέτρο των όποιων περιθωρίων κατέχει ως Πρόεδρος. Η Κατερίνα του Αρσακείου Θηλέων, της Νομικής Αθήνας και της Σορβόνης του Παρισιού αναμφίβολα θα αποτελέσει το πρόσωπο που θα εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο τη χώρα. Είναι μια πολίτης της δημοκρατικής Ευρώπης με κάθε έννοια που έχει απομείνει στον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Γιατί την επιλέξαμε

Την επιλέξαμε γιατί είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γιατί η ίδια συνειδητά ως δικαστής παρέμεινε ανένταχτη κομματικά, γιατί παρά τα όποια λάθη της είναι προσηλωμένη στις αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου, γιατί είναι απλή και προσιτή, αυστηρή και αποφασιστική, γιατί δεν διστάζει να χαμογελά, γιατί δεν φοράει παρωπίδες, γιατί της αρέσουν τα ταξίδια, γιατί άφησε την κόρη της ελεύθερη να διαλέξει τον δικό της δρόμο, αλλά κυρίως γιατί δεν πρόκειται να κάνει εύκολη τη ζωή κανενός από όσους τολμούν να παραβιάζουν τα όρια της εξουσίας τους.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
Το τίμημα της ανεξαρτησίας
Ο Χρήστος Ράμμος υπηρέτησε το ΣτΕ επί 38 χρόνια. Στη θέση του επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία (20 στις 25 ψήφους) στη διάσκεψη των προέδρων της...
Το τίμημα της ανεξαρτησίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ηχηρή παρέμβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας
Κάθε άλλο παρά ταυτίζεται με το διάγγελμα Μητσοτάκη η δήλωση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που συμπληρώνει τις τοποθετήσεις του συνόλου της αντιπολίτευσης, της Κομισιόν, ανεξάρτητων ΜΜΕ και των...
Ηχηρή παρέμβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Φράχτης» στο Προεδρικό Μέγαρο
Η ακραία ενέργεια του υπουργείου Εξωτερικών διέσυρε την Προεδρία και σκίασε τις υπόλοιπες τιμητικές προσκλήσεις, όπως της Σ. Μπεκατώρου, της Μ. Φύσσα, του Γ. Αντετοκούνμπο και οργανώσεων για την ισότητα των...
«Φράχτης» στο Προεδρικό Μέγαρο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΣτΕ αποχαιρέτησε και τίμησε την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
Τους συναδέλφους της στο Συμβούλιο της Επικρατείας αποχαιρέτησε -και την αποχαιρέτησαν- σήμερα σε μια σεμνή τελετή η τέως πρόεδρος του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου και νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας...
Το ΣτΕ αποχαιρέτησε και τίμησε την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι υποψήφιοι για το τιμόνι του ΣτΕ
Τα πρόσωπα που πρότεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι τα παλαιότερα με βάση την επετηρίδα, καθώς για τη θέση του προέδρου του ΣτΕ υποψήφιοι είναι οι αντιπρόεδροι Αθανάσιος Ράντος, Μαίρη Σαρπ, Μαρία Καραμανώφ,...
Οι υποψήφιοι για το τιμόνι του ΣτΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραιτήθηκε από το ΣτΕ
Μόλις λίγες μέρες μετά την εκλογή της με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου παραιτήθηκε χθες από τη θέση της προέδρου του...
Παραιτήθηκε από το ΣτΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας