• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 15.7°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 9.6°C / 13.4°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.3°C / 16.0°C
  0 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.4°C
  2 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.6°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.8°C
  4 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.4°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 14.0°C
  0 BF
  87%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 14.3°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.9°C
  0 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  0 BF
  85%

Έπρεπε να τους πάρουν σηκωτούς

 • A-
 • A+

Η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μας έκανε πολύ πιο σοφούς. Βοήθησαν σε αυτό τα μάλα και οι δύο τύποι που αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις, οι δύο πρώην υπάλληλοι, ο κ. Κοντολέων και ο κ. Δημητριάδης. Υπενθυμίζουμε πως η ιδιότητα του δεύτερου είναι, βασικά, «ανιψιός του πρωθυπουργού». Είναι της οικογενείας δηλαδή ο άνθρωπος.

Τα συμπεράσματα από χθες είναι πολλά κι ενδιαφέροντα.

1) Από τους δύο πρώην διοικητές της ΕΥΠ ο ένας απάντησε ευθέως αν παρακολουθούνταν πολιτικοί (Ρουμπάτης) και ο άλλος δεν απάντησε επικαλούμενος το απόρρητο (Κοντολέων). Εδώ υπάρχει αντίφαση: είτε ο πρώτος έσπασε το απόρρητο και πρέπει να ελεγχθεί ή ο δεύτερος χρησιμοποίησε το δήθεν απόρρητο προκειμένου να αποκρύψει πράγματα. Και οι δύο να έπραξαν σωστά δεν γίνεται.

2) Ο νυν Διοικητής της ΕΥΠ κ. Δεμίρης είπε ότι ενημέρωσε πλήρως τον κ. Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις της υπηρεσίας («νόμιμες επισυνδέσεις» τις ανέφερε, μην μπερδευτείτε). Ο τέως Διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων όμως είπε ότι δεν ενημέρωσε ποτέ τον κ. Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις. Μήπως ο δεύτερος λέει και πάλι ψέματα;

3) Θυμηθείτε πως αποδεδειγμένα ο κ. Κοντολέων πιάστηκε μία φορά να λέει τρομακτικά ψέματα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Τότε τέλη Ιουλίου, όταν είπε πως δεν παρακολουθούσαν πολιτικούς στην ΕΥΠ ενώ ήξερε για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Τι μας κάνει να πιστεύουμε πως χθες είπε αλήθειες;  

4) Ο  Γρηγόρης Δημητριάδης (ο ανιψιός) στην ερώτηση για το ποια και πόσα ακόμα πολιτικά πρόσωπα παρακολουθούνταν, φέρεται να απάντησε, «Δεσμεύομαι από το απόρρητο. Δεν λέω ούτε ναι, ούτε όχι». Επομένως γνωρίζει. Αλλά δεσμεύεται από το απόρρητο. O πρώην μετακλητός υπάλληλος κατέχει απόρρητες πληροφορίες αλλά δεν τις καταθέτει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Ζούμε απίθανες καταστάσεις.

5) Ο κ. Μητσοτάκης πήρε την ΕΥΠ υπό τον προσωπικό του έλεγχο (την 1η μέρα της κυβέρνησης!), ο κ. Μητσοτάκης έκανε το παν για να βάλει τον κ. Κοντολέοντα στην ΕΥΠ, μέχρι και ολόκληρο νόμο άλλαξε, αλλά ο κ. Μητσοτάκης δεν γνώριζε τίποτε για την ΕΥΠ!

7)  Ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή μας είπε ότι δεν ήθελε να δεχτεί ενημέρωση για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ. Το αρνιόταν γιατί δεν είναι δουλειά του πρωθυπουργού αυτή, «μήπως εσείς κ. Τσίπρα ξέρατε;» κτλ κτλ. Δεν ήθελε να δεχτεί ενημέρωση από τον προηγούμενο Κοντολέοντα αλλά τη δέχτηκε από τον τωρινό Δεμίρη; Πώς γίνεται αυτό;

8) Ο Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών και Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Χρήστος Ράμμος, είπε χθες στη Βουλή πως μπροστά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής δεν υφίσταται δέσμευση από κανένα απόρρητο.

9) Αλλά επικαλούνται απόρρητο δύο πρώην υπάλληλοι, μετακλητοί ή μη, διορισμένοι από την κυβέρνηση; Και δεν τους παίρνουν σηκωτούς και τους δύο;

10) Την αποκάλυψη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη την έκανε ο κ. Ράμμος υπενθυμίζουμε, όχι η ΕΥΠ. Αυτό να το έχετε υπόψιν σας τις επόμενες εβδομάδες. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Θα κάνει αγωγή ο Δημητριάδης στον Τέλογλου;
Πριν σας πω οτιδήποτε, θα σας δώσω και την απάντηση στην ερώτηση του τίτλου: Σιγά μην κάνει αγωγή. Μάλλον την πάπια θα κάνει. Την κάνει εδώ και μήνες δηλαδή με τόσα που βγαίνουν για το όνομά του.
Θα κάνει αγωγή ο Δημητριάδης στον Τέλογλου;
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Έλεγχος
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει να αποκτήσει και η Ελληνική Βουλή μια αντίστοιχη συσκευή με αυτή του Ευρωκοινοβουλίου που διαπίστωσε την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το Predator.
Έλεγχος
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Ο Μητσοτάκης και «οι ζωές των άλλων»
Ποιος το περίμενε; Οι Μένουμε Ευρώπη, οι θιασώτες του ΝΑΙ, οι φιλελεύθεροι άριστοι, πήραν την κυβέρνηση και κατάφεραν μέσα σε τρία μόλις χρόνια να μας κάνουν Ανατολική Γερμανία. Ούτε η Στάζι δεν είχε στήσει...
Ο Μητσοτάκης και «οι ζωές των άλλων»
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Πού είσαι Washington Post να μάθεις μπάλα από ΤΑ ΝΕΑ
Το σημερινό πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ ανοίγει νέους ορίζοντες στη δημοσιογραφία. Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι πλέον να βάζει ταφόπλακα σε ανοιχτές δυσώδεις υποθέσεις.
Πού είσαι Washington Post να μάθεις μπάλα από ΤΑ ΝΕΑ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Συνέχεια στην εξεταστική-παρωδία
Το προεδρείο φέρεται ότι απέρριψε πρόταση της αντιπολίτευσης να ζητηθεί από τον πρόεδρο της Βουλής να αποφανθεί το επιστημονικό συμβούλιο του ιδρύματος τι είναι απόρρητο και τι δεν είναι ώστε να προχωρήσει η...
Συνέχεια στην εξεταστική-παρωδία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας