Τους τοπικούς άρχοντες στα νησιά επέκρινε ο Γιάννης Μουζάλας αναφορικά με τη στάση τους κατά των κυβερνητικών προτάσεων για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού προσφύγων και μεταναστών.
Μιλώντας στον Real FM ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τα νησιά να δώσουν χώρο, ώστε να φτιαχτούν κέντρα κράτησης για τους παραβατικούς μετανάστες, που είναι θυμωμένοι γιατί δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια υπογράμμισε πως αν δεν υπάρξει συναίνεση από τις τοπικές αρχές, η κυβέρνηση θα προχωρήσει διαφορετικά, βρίσκοντας άλλους χώρους.
Σχετικά με τα εκτεταμένα επεισόδια στη Χίο, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι προτείνει να φτιαχτεί ένα νέο κέντρο προκειμένου να κλείσει το hotspot της Σούδας και να βελτιωθούν οι συνθήκες, αλλά και ένα ακόμα για να παταχθεί η παραβατικότητα.
Ο κ. Μουζάλας κατηγόρησε τον δήμαρχο της Χίου ότι απέσυρε την πρόταση που είχε κάνει για να δημιουργηθεί στο ΧΑΔΑ νέο κέντρο φιλοξενίας και προειδοποίησε πως ότι ακόμα και αν σήμερα «αδειάσει» το νησί, πέφτει η συμφωνία και θα έρχονται 1.500 κάθε μέρα.
Όταν ρωτήθηκε για πρόσφατα επεισόδια στο νησί, απάντησε πως υπήρξε ανάμιξη στοιχείων που θέλουν, πάνω σε ένα υπαρκτό πρόβλημα να προκαλέσουν ένταση.
«Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά γίνανε τη μέρα που οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής πήγαν στη Χίο» ανέφερε, προσθέτοντας πως κάποιοι αξιοποίησαν σε ρατσιστική κατεύθυνση αυτό το πρόβλημα.
Σε ερώτηση εάν υπήρξε συνεργασία με την αστυνομία ή όχι απάντησε ότι ελπίζει πως όχι και ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διερευνά το ζήτημα.
