Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τον στόχο για εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφαλείας έθεσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, κατά τις δηλώσεις του στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου, υπό την εποπτεία του οποίου παραμένουν τα ζητήματα δημόσιας τάξης.

Το δίπτυχο στο οποίο εστίασε είναι αυτό της ασφάλειας και της δημοκρατίας. «Θα έλεγα ότι με βάση την ταυτοτική αντίληψη αυτής της κυβέρνησης», είπε ο νέος υπουργός παρουσία του αρμόδιου για τη Δημόσια Τάξη υπουργού, «θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση, τα σώματα ασφαλείας να επιτελούν τον ρόλο τους, σεβόμενα τα κοινωνικά, τα πολιτικά δικαιώματα, τους κανόνες της δημοκρατίας».

Χαρακτηριστική είναι η φράση του κ. Σκουρλέτη ότι «αν πρέπει να ζωγραφίσουμε τα συνθήματα στη σημαία του υπουργείου, αυτά είναι “περισσότερη συμμετοχή παντού” και “περισσότερη δημοκρατία παντού”».

Αμφότερα τα συνθήματα εστιάζουν και στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης –ένα από τα κύρια πεδία του υπουργείου με τη νέα του μορφή.

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε με έμφαση ότι «θέλουμε να γίνει η Αυτοδιοίκηση ένας γνήσιος λαϊκός, αυτόνομος, συμμετοχικός θεσμός, να διαπνέεται από περισσότερη δημοκρατία, να απελευθερώνει τοπικές κοινωνικές δυνάμεις», καθιστώντας έτσι ξεκάθαρες τις προθέσεις του για εφαρμογή της απλής αναλογικής στις τοπικές εκλογές.

Παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο, διευκρίνισε ότι πρόκειται για αλλαγή σκυτάλης και όχι για αλλαγή πολιτικής. Ο νέος υπουργός Εσωτερικών σημείωσε μεταξύ άλλων:

Η κυβέρνησή μας δεν κοντοστέκεται απέναντι στα προβλήματα, θέλει να αναμετρηθεί με αυτά.

Το δείξαμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση τον προηγούμενο Ιανουάριο και σε δύσκολες στιγμές επιλέξαμε να πούμε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό και εκείνος να αποφασίσει για τη συνέχεια της διακυβέρνησης της χώρας

Φράση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης αποφάσεων μέσω δημοψηφισμάτων.

Δημήτρης Παπαδημητρίου

Η Ελλάδα θα γίνει Φλόριντα της Ευρώπης

Ρόλο βασικού διαπραγματευτή με τους πιστωτές της χώρας και δίπλα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο αναλαμβάνει ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος έσπευσε να πάρει σαφείς αποστάσεις από τις θέσεις που έχει εκφράσει για την ανάγκη υιοθέτησης παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα μιλώντας για «λάθος».

Αναφερόμενος στις μελέτες που έχει δημοσιεύσει -με τελευταία τον περασμένο Σεπτέμβριο- για το παράλληλο νόμισμα (Geuro) και το κατά πόσον θα επηρεάσουν την άσκηση πολιτικής από τη νέα θέση του, είπε πως «μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν ακαδημαϊκός. Οι ακαδημαϊκοί μπορούν να λένε πολλά πράγματα, αλλά όταν έρχεται η στιγμή που πρέπει να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα, τότε βλέπουν ότι μερικά πράγματα που έχουν πει ίσως να είναι λάθος».

Ο ίδιος επισήμανε πως «δεν υπάρχει παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα, ούτε θα υπάρξει, τουλάχιστον με αυτή την κυβέρνηση».

Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο μέτωπο της οικονομίας, ο Δ. Παπαδημητρίου επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες και έστειλε το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Ελλάδα «θα γίνει Φλόριντα της Ευρώπης» και θα εργαστεί με στόχο την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων «στο πλαίσιο του ευρώ και με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οικοδομώντας την εμπιστοσύνη στους επενδυτές και τη βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση διάκειται φιλικά και οικονομικά είναι ανοιχτή στο επενδυτικό κοινό».

Τόνισε πως το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι ότι ως μέλος της ευρωζώνης παρέχει τη σταθερότητα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, τη δυνατότητα εύκολης διοχέτευσης εγχώριων παραγόμενων αγαθών και υπηρεσιών σε όλη την Ευρώπη, την πολλαπλάσια διαπραγματευτική ισχύ στις εμπορικές συναλλαγές με τρίτες χώρες, καθώς επίσης την ασφάλεια και προστασία των ευρωπαϊκών δημοκρατικών θεσμών».

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης και νυν Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, χαρακτήρισε «σημείο καμπής» για την ανάπτυξη το διάστημα που ακολουθεί, λέγοντας ότι ζητούμενο πλέον είναι η ανάκαμψη που αρχίζει να καταγράφεται να μετατραπεί σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Ανάλογα μηνύματα για την ανάγκη να σταλεί θετικό μήνυμα προς τους επενδυτές για την ελληνική οικονομία εξέπεμψαν τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης όσο και ο νέος υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας. Ο τελευταίος αναμένεται να αναλάβει ευρύτερο ρόλο ως προς την προσέλκυση των μεγάλων επενδύσεων, ενώ -όπως δήλωσε- «από την επιτυχία του υπουργείου αυτού εξαρτάται το πόσο γρήγορα ο ελληνικός λαός θα αρχίσει να ανακουφίζεται».

Κατερίνα Παπανάτσιου

Μάχες με το «μαύρο» χρήμα

Τα δύο νομοσχέδια, για το πλαστικό και το «μαύρο» χρήμα, που έχουν εξαγγελθεί πολλάκις από την κυβέρνηση αλλά ακόμη δεν έχουν έρθει στη Βουλή, έθεσε ως βασική προτεραιότητα η νέα υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στη χθεσινή τελετή παράδοσης – παραλαβής. Οπως είπε η Βολιώτισσα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί τιμή για την ίδια η εμπιστοσύνη που έδειξε ο πρωθυπουργός στο πρόσωπό της σε μια κομβική στιγμή για τη χώρα.

Ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος της νέας υφυπουργού, η οποία καλείται από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα να κολυμπήσει στα βαθιά, αφού θα πρέπει να συμμετάσχει στο «μπρα ντε φερ» του δεύτερου κύκλου της αξιολόγησης που θα έχει η ελληνική πλευρά με τους δανειστές.

Προσωπικό της στοίχημα θα αποτελέσει η εφαρμογή για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις του ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού, και ουχί ακατάσχετου, όπως τεκμαίρεται από τον τόμο με τις 130 σελίδες με τα αποτελέσματα του έργου του Τρύφωνα Αλεξιάδη στο υπουργείο Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού έχει κλείσει οριστικά για τους δανειστές, οι οποίοι θεωρούν ότι μοναδική προστασία από κατασχέσεις θα δίνεται μέσω της ρύθμισης του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Μετά την «κόκκινη κάρτα» από τους πιστωτές η κυβέρνηση αποφάσισε να εγκαταλείψει τις όποιες προσπάθειες επ’ αυτού του θέματος και να στραφεί στην υιοθέτηση περισσότερων φορολογικών κινήτρων για την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος.

Μεταξύ αυτών είναι, πρόσθετο αφορολόγητο για όσους καλύπτουν με «πλαστικό» χρήμα δαπάνες που αντιστοιχούν στο 80% του εισοδήματός τους, συμμετοχή σε λοταρίες για όσους ξεπερνούν τα τεθέντα όρια δαπανών με χρήση καρτών κ.ά.

«Μάχη» θα πρέπει να δώσει η νέα υφυπουργός και στο θέμα της φορολόγησης του «μαύρου» χρήματος το οποίο έχει σκαλώσει στα γρανάζια της διαπραγμάτευσης.

Από την πλευρά του ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, αφού καλωσόρισε την υφυπουργό ως φίλη, συντρόφισσα και συνεργάτιδα, στάθηκε στο μεγάλο «μαξιλάρι» των εσόδων που δημιουργήθηκε επί των ημερών του (2,3 δισ. ευρώ).

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε ότι από σήμερα επιστρέφει ως υπάλληλος στο υπουργείο Οικονομικών και βαθιά συγκινημένος κάλεσε τον γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή «να μην εξαντλήσει επάνω του την αυστηρότητα».

Εφη Αχτσιόγλου

Θα δοθεί ουσιαστικό περιεχόμενο στις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Με τη «ζεστή αγκαλιά» του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος να προστατεύει τις ενέργειές της και κλειστές τις πόρτες του υπουργείου για πολίτες και δημοσιογράφους ξεκίνησε την υπουργική της θητεία στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης η 31χρονη Εφη Αχτσιόγλου.

Σε κάθε περίπτωση όλοι στο υπουργείο εντυπωσιάστηκαν όταν μεγαλόσχημο στέλεχος του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού ήδη από τις 8.00 το πρωί χθες εισήλθε στο κτίριο της Σταδίου έχοντας ραντεβού με την κ. Αχτσιόγλου με σκοπό να συνδράμει στη δόμηση του επικοινωνιακού της στησίματος.

Ηδη πάντως μετράει απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό. Μπορεί να της αποδόθηκε η παραίτηση του ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Γιάννη Σούκου (κάτι που δεν ισχύει), αλλά το πραγματικό είναι ότι σχεδόν κανείς από τους άμεσους συνεργάτες της και συνεργάτες του τέως υπουργού Γ. Κατρούγκαλου δεν θα παραμείνει να υποστηρίξει τις προσπάθειές της, καθώς οι «κακές γλώσσες» εντός του υπουργείου μιλούν για κακές σχέσεις με τα τρία τέταρτα αυτών.

Πάντως στο θέμα της παραίτησης του κ. Σούκου δεν ευθύνεται, όπως λένε οι πληροφορίες, η ίδια αλλά η στοχοποίηση του τέως πια ειδικού γραμματέα του ΣΕΠΕ από την κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ομιλία της κατά την παράδοση-παραλαβή έδωσε ως κεντρικό στίγμα των προσπαθειών της την ανάκτηση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θα πρέπει να δοθεί ουσιαστικό περιεχόμενο στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Παράλληλα επισήμανε ότι εν όψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης τα όπλα της κυβέρνησης είναι το πόρισμα της «επιτροπής σοφών» για τα εργασιακά και το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Πάντως αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι έκλεισε αυτή την πρώτη ομιλία της κλείνοντας και τις πόρτες του υπουργείου στους πολίτες με το πρόσχημα του φόρτου εργασίας.

Ολγα Γεροβασίλη

Δίπλα κι όχι απέναντι στον πολίτη

Συνέχεια των προκατόχων της, Γ. Κατρούγκαλου και Χρ. Βερναρδάκη, δήλωσε ότι θα είναι η πολιτική της η νέα υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη. «Στόχος μας μια σοβαρή, αποτελεσματική, γρήγορη και λειτουργική Δημόσια Διοίκηση, που θα στέκεται δίπλα και όχι απέναντι στον πολίτη», τόνισε κατά τη χθεσινή τελετή παράδοσης-παραλαβής, συμπληρώνοντας ότι οι όποιες αλλαγές θα προχωρήσουν με αξιοκρατία και διαφάνεια.

Εθεσε ψηλά στην ιεραρχία των στόχων της τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας του πολίτη όταν συναλλάσσεται με τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τη θεσμική θωράκιση των εργασιακών συνθηκών που θα απελευθερώνουν το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό δυναμικό του Δημοσίου.

Τόνισε δε ότι η υλοποίηση κρίσιμων κοινωνικών παρεμβάσεων, η παραγωγική ανασυγκρότηση, η ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων δεν νοούνται χωρίς αντίστοιχη διοικητική ανασυγκρότηση. Ακόμη, η υπουργός δεν παρέλειψε να καυτηριάσει την πολιτική εμμονή του προέδρου της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκη (χωρίς να τον κατονομάσει), με τις απολύσεις κατά τη θητεία του στο υπουργείο.

Νωρίτερα, σε έναν συνοπτικά διατυπωμένο απολογισμό, ο προκάτοχος της κ. Γεροβασίλη και νέος υπουργός Επικρατείας, Χρ. Βερναρδάκης, εστίασε στην ανάγκη να εφαρμοστεί η αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων «ώστε να μη βρεθούμε ξανά μπροστά σε περιοριστικές πολιτικές».

Νίκος Παππάς

Ατμομηχανή της νέας ανάπτυξης

Με επίθεση στην αντιπολίτευση και αδελφικούς ασπασμούς με τον Χρήστο Σπίρτζη παρέλαβε χθες ο Νίκος Παππάς το χαρτοφυλάκιο των τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Αναφερόμενος στο νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, τόνισε ότι μπορεί να γίνει «ατμομηχανή της νέας ανάπτυξης» και να καταστήσει τη χώρα μας πρωταγωνιστή των εξελίξεων, με αξιοποίηση της γεωπολιτικής της θέσης και κυρίως του ανθρώπινου δυναμικού της.

Η πρώτη του μπηχτή προς τις προηγούμενες κυβερνήσεις αφορούσε την «αμέλειά» τους να αξιοποιήσουν αυτά τα δύο πλεονεκτήματα.

Ηταν όμως ιδιαίτερα δηκτικός όταν πέρασε στα σχόλια της αντιπολίτευσης για τον ανασχηματισμό. «Παλινωδεί μεταξύ μιας γραμμής που λέει ότι ο ανασχηματισμός έγινε απλώς για να προσαρμοστούμε στα αιτήματα των δανειστών και της άλλης που θεωρεί ότι προετοιμάζουμε τη ρήξη», τόνισε ο Νίκος Παππάς και πρόσθεσε:

«Το εντυπωσιακό είναι ότι καμιά φορά οι ίδιοι αντιφατικοί ισχυρισμοί ακούγονται από τον ίδιο άνθρωπο». Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί στην «επόμενη φάση» και στο «αναπτυξιακό άλμα» που χρειάζεται η χώρα, καλώντας τους θεσμούς να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Ο Χρήστος Σπίρτζης, αφού αναφέρθηκε στην ειλικρινή και άδολη σχέση που έχτισε με τον νέο υπουργό, παρουσίασε τις δράσεις που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα για την εξασφάλιση δωρεάν ευρυζωνικής σύνδεσης σε ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού (κάτοικοι απομακρυσμένων νησιών, ΑΜεΑ, πρωτοετείς φοιτητές και Ελληνες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης).

Εδωσε επίσης έμφαση στην αναβάθμιση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), σημειώνοντας ότι θεσπίστηκαν κανόνες ώστε να λειτουργεί χωρίς εξαρτήσεις από το πολιτικό σύστημα και τα οικονομικά συμφέροντα.

Μίλησε τέλος για την πρωτοβουλία για την κανονική αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και την έμφαση που δόθηκε στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, καθώς και για τη δημιουργία θερμοκοιτίδας για ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων.

Η Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων, που μεταφέρεται στο νέο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στελεχώνεται από 58 εργαζόμενους, οι οποίοι ώς το τέλος του χρόνου θα στεγάζονται στα σημερινά τους γραφεία. Απόσπασή της από το υπουργείο Μεταφορών είχε γίνει το 1922 και διήρκεσε μόλις έξι μήνες.