Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Δύο εικοσιτετράωρα απομένουν για την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα κληθεί να υιοθετήσει το σχέδιο για τη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Η Ελλάδα παίζει φυσικά κεντρικό ρόλο στους σχεδιασμούς, καθώς η κατάσταση με τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων δημιουργεί πιέσεις τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και σε Ευρωπαίους εταίρους της.

Οχι σε όλους φυσικά, καθώς η ομάδα των «τεσσάρων του Βίζενγκραντ» περιμένει στη γωνία για να θέσει εμπόδια σε κάθε πιθανή λύση που θα της δημιουργεί υποχρεώσεις. Την ίδια ώρα, το «παζάρι» ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία διεξάγεται με υπαρκτό το ενδεχόμενο να τεθούν ισχυρές αντιρρήσεις από χώρες όπως η Κύπρος, η Γαλλία και η Ελλάδα, που αντιδρούν στο άνοιγμα «ευαίσθητων» κεφαλαίων της ενταξιακής πορείας της γείτονος.

Η κατάσταση συνεχίζει να μοιάζει, δηλαδή, με «κουβάρι» και η κυβέρνηση, πέραν των κρίσιμων διπλωματικών κινήσεων, επιλέγει στο ανώτατο επίπεδο την τακτική της οικοδόμησης πολιτικών συμμαχιών. Στον βαθμό, βεβαίως, που αυτό είναι δυνατόν.

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι και τα όσα δήλωσε τόσο στη συνάντηση αντιπροσώπων κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας την Παρασκευή όσο και στη συνάντηση Σοσιαλδημοκρατών ηγετών και αξιωματούχων χωρών το Σάββατο εντάσσονται σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν οι αναγκαίοι δεσμοί μεταξύ της Αθήνας και άλλων ευρωπαϊκών ηγεσιών και κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων εν όψει της συνόδου κορυφής.

Στην εκδήλωση της Παρασκευής, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι», αλλά «πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση γιατί σήμερα συνθλίβεται ανάμεσα στη λιτότητα και στα κλειστά σύνορα».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «σήμερα, η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση νευρικού σοκ» επειδή «οι πολιτικές της λιτότητας και της σκληρής οικονομικής πολιτικής έχουν δώσει τροφή και αέρα για να ανασαίνει ένα τέρας, που σιγά σιγά μεγαλώνει στο υπογάστριο της Ευρώπης, στο κέντρο της Ευρώπης, και είναι το τέρας του φασισμού, το τέρας της Ακροδεξιάς».

Το ίδιο ζήτημα έθεσε άλλωστε ο Ελληνας πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση του Σαββάτου στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις «παράλληλες κρίσεις», στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η Ελλάδα, και επισήμανε ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να αναδείξουν τόσο την ανάγκη να επιστρέψουμε στις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης», αλλά και να υψώσουν «ένα τείχος σε οικονομικές πολιτικές που στρώνουν το έδαφος στην Ακροδεξιά, καθώς και στην ίδια την Ακροδεξιά, που σήμερα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα, ακριβώς επειδή βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των κρίσεων, έχει ως φυσικούς συμμάχους τις προοδευτικές δυνάμεις και τις προοδευτικές κυβερνήσεις» και εκτίμησε ότι «μόνο κέρδη μπορούμε να έχουμε από τη δυνατότητα να χαράξουμε μαζί ένα σχέδιο μέσα από ένα κοινό μέτωπο ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινών απειλών».

Οσο πάντως μαίνονται τα διαφόρων ειδών σκληρά παζάρια στο παρασκήνιο για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, στο εσωτερικό η πολιτική συζήτηση για τα συγκεκριμένα ζητήματα λαμβάνει διαστάσεις ανοικτής αντιπαράθεσης.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, απαντώντας στις αιτιάσεις της Ν.Δ., σχολίασε ότι «αν η Ν.Δ. χρειάζεται διευκρινίσεις επί του σχεδίου διαχείρισης του προσφυγικού, δεν έχει παρά να τις ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς, αντί να επιδίδεται σε καθημερινές, πλέον, τηλεοπτικές επιδείξεις μικροπολιτικής και καιροσκοπισμού».

Η Ολγα Γεροβασίλη κάλεσε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σταματήσουν «επιτέλους να σύρονται τόσο απροκάλυπτα πίσω από την ακροδεξιά τους πτέρυγα, που με αφορμή το προσφυγικό προσπαθεί να ξεσηκώσει εκστρατεία κάθε είδους καπηλείας – πολύ πιο επιθετικά σήμερα, καθώς η ημέρα ανήκει στους μασκαράδες».

Η αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. αναμένεται να κορυφωθεί στις 22 του μηνός, ημέρα κατά την οποία θα διεξαχθεί στη Βουλή η προ ημερησίας συζήτηση για τα θέματα της Δικαιοσύνης.

Κύκλοι του Μαξίμου πάντως, σχολιάζοντας νέα δημοσιεύματα επί του ζητήματος, επέμεναν ότι «είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, έχει έρθει η ώρα να αφεθεί η Δικαιοσύνη ελεύθερη, ώστε να διερευνηθούν πλήρως τα σκάνδαλα διαπλοκής, αλλά και οι υποθέσεις συγκάλυψης».

Κατέληγαν δε ότι «κάποιοι που αγωνιούν προσπαθούν να βγουν και από πάνω. Στην προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση, στη Βουλή, θα αναδειχθεί πλήρως η αλήθεια. Οσοι φοβούνται κάτι από αυτό έχουν απόλυτο δίκιο».