Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε υψηλούς τόνους, και στο κλίμα των πρωθυπουργικών δηλώσεων, είναι η αντίδραση του Νίκου Κοτζιά για τη σημερινή συνάντηση στη Βιέννη των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για το προσφυγικό.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της Ε.Ε. και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες και πρόσθεσε ότι η μη πρόσκληση της χώρας μας σ’ αυτή τη συνάντηση εκλαμβάνεται ως μη φιλική ενέργεια «καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι ερήμην μας επιθυμούν να δρομολογήσουν αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα».

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε τη συνάντηση προσπάθεια να αναιρεθούν οι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι που, όπως είπε, καταδεικνύει σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας.

Πρόσθεσε δε πως αυτές οι ενέργειες αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή κουλτούρα διαβούλευσης και συνεργασίας μεταξύ όλων των κρατών-μελών και θα αποδειχθούν ατελέσφορες καθόσον επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αποσπασματικά και με λογικές στρουθοκαμηλισμού.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, χθες, ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Πέτρος Μαυροειδής, επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στην Αυστριακή πρέσβη Αντρεα Ικιτς Μπεμ, ενώ αντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας από την ελληνική πρεσβεία στη Βιέννη.

Η Βιέννη, πάντως, απέρριψε με… συνοπτικό τρόπο τις κατηγορίες: «Οι συναντήσεις αυτές με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων διεξάγονται μέσα σ’ ένα πλαίσιο και με καθορισμένους συμμετέχοντες. Είναι ένα σταθερό σχήμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καρλ-Χάιντς Γκρούντμπεκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Αυστρίας.

Πρόσθεσε πως θα γίνει «ένας απολογισμός αυτής της συνάντησης κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες». Από την πλευρά του, το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως η σύνοδος αυτή αποτελεί «ένα σταθερό σχήμα» και πως δεν γίνεται για πρώτη φορά.

«Η επανάληψη ενός λάθους δεν το καθιστά σωστό ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη, για όλη την Ευρώπη, περίοδο», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κούτρας.

«Ελλειμμα δημοκρατίας»

Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, απέστειλε επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με την οποία ζητά την άμεση εφαρμογή της απόφασης που ελήφθη σε επίπεδο υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση διευκολύνει το έργο των δουλεμπόρων.

Ωστόσο, δεν έδωσε στη δημοσιότητα το περιεχόμενό της. Παράλληλα, ενημέρωσε το γραφείο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον διοικητή του 6ου αμερικανικού στόλου, αντιναύαρχο Τζέιμς Φόγκο, ο οποίος τον επισκέφθηκε χθες στο υπουργείο, συνοδευόμενος από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα. Ο Πάνος Καμμένος, πάντως, πλειοδότησε ως προς τα ΝΑΤΟϊκά αιτήματα διευκολύνσεων της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αιγαίο.

Εύλογα ερωτήματα

Η Συμμαχία ζήτησε ανεφοδιασμό των πλοίων σε Ηράκλειο και Χανιά και ο υπουργός Αμυνας πρότεινε συμπληρωματικά και τα λιμάνια της Λέρου και της Λήμνου. Αγνωστο παραμένει εάν έχει υπάρξει συζήτηση ή σχετική απόφαση από κάποιο κυβερνητικό όργανο για τις προτάσεις αυτές, οι οποίες γεννούν και εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο εντάσσονται σε κάποιο γενικότερο σχεδιασμό.

Ο κ. Καμμένος επέρριψε, επίσης, ευθύνες στην Τουρκία για την καθυστέρηση στην κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου της ΝΑΤΟϊκής αποστολής, ενώ υποστήριξε ότι σε συνεδρίαση, με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Γερμανίας, με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ανώτατος Τούρκος στρατιωτικός, χρησιμοποιώντας απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, είπε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με τις θέσεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας!