Σε άλλη «μια μεγάλη υπέρβαση» οδηγήθηκε χθες η Ελλάδα στο προσφυγικό, όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής μετά την πολυμερή συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ, από ό,τι φαίνεται από τις δηλώσεις των υψηλών προσκεκλημένων, υπήρξαν ή ετοιμάζονται να υπάρξουν και άλλες μεγάλες υπερβάσεις εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.
Ολα αυτά την ώρα που πιέζει ασφυκτικά ο χρόνος για να υλοποιήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως προς την ετοιμασία των χότσποτ και την ολοκλήρωση της υποδομής καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων και μεταναστών μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, διαφορετικά επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη της ενεργοποίησης του άρθρου 26 της Συνθήκης Σένγκεν που θα επιτρέψει σε χώρες του Βορρά να κλείσουν μερικώς τα εσωτερικά τους σύνορα για άλλα δύο χρόνια.
Η μεγάλη υπέρβαση στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Κουρουμπλής αφορά τη συμφωνία της Ελλάδας να χαρακτηριστεί η Τουρκία χώρα «ασφαλούς διέλευσης» προσφύγων, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για απελάσεις προσφύγων από την Ε.Ε. στην Τουρκία.
«Συμφωνούμε και συμφωνήσαμε στην ανάγκη αλληλεγγύης, στην ανάγκη σαφήνειας των διαδικασιών και των συνεννοήσεων και των συμφωνιών, στην ανάγκη να προχωρήσουμε αναγνωρίζοντας την Τουρκία ως τρίτη χώρα ασφαλούς διέλευσης. Ακόμα να πω ότι είναι μια μεγάλη υπέρβαση της Ελλάδας, ακριβώς για να καταδείξει τη διάθεσή της να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος» είπε ο υπουργός Εσωτερικών.
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, που πραγματοποίησε προχθές περιοδεία στο χότσποτ της Λέσβου, επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης καταγραφή και ταυτοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων στα χότσποτ στις συμφωνημένες ημερομηνίες, προκειμένου «να μην υπονομευτεί» η Συνθήκη Σένγκεν, ενώ και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ανακοίνωσε τα δώρα που στέλνει η Γερμανία στην Ελλάδα, άλλους 100 αστυνομικούς και δύο πλοία ακτοφυλακής, για να συνεργαστούν με τη FRONTEX.
Σκιαγράφησε μάλιστα άλλη μια υπέρβαση της μέχρι τώρα ελληνικής πολιτικής, που είχε δεχτεί την εμπλοκή της FRONTEX μόνο στο ζήτημα της καταγραφής και ταυτοποίησης, και στην έρευνα και διάσωση.
«Η FRONTEX δεν θα έχει υποχρέωση μόνο την ακτοφυλακή, αλλά θα ασχολείται και με τις επιστροφές. Εδώ χρειαζόμαστε μια λειτουργική συνεργασία και με την Τουρκία. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τους διακινητές και αυτό γρήγορα, γιατί αλλιώς το σύστημα Σένγκεν θα απειληθεί» είπε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών.
Σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Βρυξέλλες ζητούν από την Τουρκία πρώτα να μειώσει αισθητά τον αριθμό όσων διασχίζουν το Αιγαίο από τα τουρκικά παράλια και στη συνέχεια θα εξετάσουν τη δημιουργία ασφαλών και νόμιμων διαδρόμων για τους πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ευρώπη μέσω ενός προγράμματος απευθείας μετεγκατάστασης από τη γειτονική χώρα προκειμένου να αποφεύγονται οι διακινητές και το φονικό πέρασμα του Αιγαίου!
Σχολιάζοντας την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για τις μεθοδεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την τελευταία έκθεση αξιολόγησης των συνοριακών ελέγχων της Ελλάδας, οι ίδιες πηγές ισχυρίστηκαν ότι δεν υπήρξε τίποτα ασυνήθιστο ή αντικανονικό.
Συγκεκριμένα, ότι ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις δεν άφησε να διαρρεύσει το περιεχόμενο της εμπιστευτικής έκθεσης, αλλά «εξήγησε το περιεχόμενό της» στον Τύπο προκειμένου να μη διαρρεύσει από τα κράτη-μέλη.
Επίσης, ότι οι αλλαγές που υπήρξαν στο τελικό προσχέδιο της έκθεσης σε σχέση με προηγούμενα προσχέδια ή με την καταγραφή των τεχνικών κλιμακίων, συγκεκριμένα η απάλειψη των θετικών αναφορών για τον συνοριακό έλεγχο στα χερσαία σύνορα και η προσθήκη της διαπίστωσης ότι η Ελλάδα «αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της», αποτελεί θεμιτή παρέμβαση των πολιτικών κύκλων της Ε.Ε., η οποία άλλωστε επικυρώθηκε στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.
