Σε συντονισμένη προσπάθεια ανάκαμψης, με προβολή θετικών ειδήσεων και τόνωσης του εσωκομματικού κλίματος, έχει επιδοθεί τις τελευταίες εβδομάδες το Μαξίμου, με ζητούμενο, προφανώς, η νέα χρονιά, που θα είναι τουλάχιστον προεκλογική, αν όχι και εκλογική, να ξεκινήσει από πιο θετικό μομέντουμ, μήπως και περιορίσουν το μεγάλο πολιτικό κόστος από την ακρίβεια και το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Βασικά εργαλεία στην επιχείρηση αντιστροφής του κλίματος δεν είναι άλλα από τον προϋπολογισμό και τα μέτρα όπως η επιστροφή ενός ενοικίου, η ενίσχυση των 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και οι φορολογικές ελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ και μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης την 1η Ιανουαρίου.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εξάλλου «πυξίδα» για τις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης τον προϋπολογισμό, τονίζοντας στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης πως «αναδεικνύει τον κοινωνικό χαρακτήρα» της κυβερνητικής πολιτικής. Προκειμένου μάλιστα να ενισχύσει επικοινωνιακά τις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού αλλά και τη σημασία των ενισχύσεων προς τους πολίτες, η κυβέρνηση τονίζει ότι για έκτη χρονιά φέτος η χώρα μας θα έχει σχεδόν διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και θέτει σε αντιδιαστολή τα μέτρα λιτότητας σε άλλες χώρες.
Ζυμώσεις
Την ίδια ώρα, θέλοντας να τονώσει και το κλίμα στο εσωτερικό της Κ.Ο. έπειτα από μια μακρά περίοδο αναταραχής λόγω του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και του ζητήματος των ΕΛΤΑ, που προς το παρόν έχει παγώσει, κάνει ανοίγματα στους βουλευτές. Περίπου τρεις εβδομάδες μετά το «πηγαδάκι» στο εντευκτήριο της Βουλής, όπου ο πρωθυπουργός έκανε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης με δυσαρεστημένους βουλευτές που εδώ και καιρό επισημαίνουν το χάσμα επικοινωνίας Μαξίμου – Κ.Ο., ξεκαθαρίζοντας για άλλη μια φορά πως σκοπεύει να εξαντλήσει την τετραετία, αυτές τις ημέρες πυκνώνει τις επαφές με τους βουλευτές.
Σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό, που παραδοσιακά επέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, διοργανώνεται νέος γύρος «μασάζ» σε δεκάδες βουλευτές που θα κληθούν προσεχώς να υπερασπιστούν στη Βουλή το κυβερνητικό έργο και τον προγραμματισμό του. Την ερχόμενη Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός έχει καλέσει σε δείπνο, σε γνωστό εστιατόριο του Παγκρατίου, τους κυβερνητικούς βουλευτές που συμμετέχουν στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Πρόκειται για μια πολυπληθή ομάδα αποτελούμενη από 33 βουλευτές, μεταξύ των οποίων κάποιοι που έχουν διατυπώσει και δημόσια κριτική για σειρά ζητημάτων, όπως είναι ο Γ. Βλάχος, ο Στ. Πέτσας, ο Δ. Μαρκόπουλος που είναι και ο γενικός εισηγητής της Ν.Δ. στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο Δ. Αβραμόπουλος κ.ά. Επομένως αναμένεται με ενδιαφέρον η συγκεκριμένη συνάθροιση. Θα είναι άλλωστε η πρώτη μεγάλη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με ομάδα βουλευτών έπειτα από καιρό και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσουν αντίστοιχες με τα «γαλάζια» μέλη των υπόλοιπων διαρκών κοινοβουλευτικών επιτροπών.
Ανασχηματισμός
Η όλη προσπάθεια επανασυσπείρωσης του εσωτερικού της Ν.Δ. –στον απόηχο μάλιστα των εσωκομματικών εκλογών για προεδρεία τοπικών οργανώσεων και συνέδρους ενόψει του τακτικού συνεδρίου του κόμματος την άνοιξη– προφανώς συνδέεται και με το συνολικό σήμα επανεκκίνησης που θέλει να εκπέμψει η κυβέρνηση το 2026. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι αυτό θα εκφραστεί και μέσα από αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Το επικρατέστερο σενάριο θέλει τον επόμενο ανασχηματισμό να ανακοινώνεται μετά τις γιορτές.
Ομως εδώ και μήνες σέρνεται στη δημόσια συζήτηση μια έντονη φημολογία για τη δεύτερη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας γύρω από το σκάνδαλο με τις αγροτικές επιδοτήσεις, που, αν επιβεβαιωθεί, αναγκαστικά θα λειτουργήσει ως επιταχυντής των αποφάσεων. Ο πρωθυπουργός πάντως φρόντισε κατά το υπουργικό της Πέμπτης να στείλει στους υπουργούς του μήνυμα για εγρήγορση στις μεταρρυθμίσεις και χειροπιαστά αποτελέσματα, ζητώντας υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη και παραγωγικότητα. Μια προτροπή που ερμηνεύτηκε και ως «καμπανάκι» με το βλέμμα στον επόμενο ανασχηματισμό.
Δημοσκοπήσεις
Παρά τις πληρωμές της εβδομάδας σε συνταξιούχους, ενοικιαστές και αγρότες, η φθορά της κυβέρνησης δεν είναι εύκολο να σταματήσει. Ετσι, στη δημοσκόπηση της GPO για το Star, ενώ η Ν.Δ. καταγράφει κέρδη 0,5% στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, διατηρώντας το μεγάλο προβάδισμα, η μεγάλη εικόνα είναι ότι το 70,6% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά και μάλλον αρνητικά το έργο της κυβέρνησης, το 67,2% κρίνει αρνητικά και μάλλον αρνητικά τις πολιτικές για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και, κυρίως, το 70,8% δηλώνει ότι θέλει «να εκλεγεί κάποια άλλη κυβέρνηση», όποτε κι αν γίνουν εκλογές.
Απιαστη δε παραμένει η αυτοδυναμία, για την οποία, παρόλα αυτά, έχει αρχίσει να ξαναμιλάει ο πρωθυπουργός ως στόχο.
Με αυτά τα δεδομένα και εν μέσω της δυναμικής που καταγράφει το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται πως παράλληλα με τη στρατηγική αποδόμησης του πρώην πρωθυπουργού έχει αρχίσει και μια προσπάθεια πλαγιοκόπησης του ΠΑΣΟΚ.
Στόχος είναι να ξυπνήσουν τις μνήμες παλιών ψηφοφόρων του Μητσοτάκη από την κεντρογενή βάση του ΠΑΣΟΚ και να αναστήσουν το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο μέσω χτυπημάτων κατά Τσίπρα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δήλωση του γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. που έδειξε ως δυνητικό εταίρο το ΠΑΣΟΚ. «Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις θα βρεθούν προ των ευθυνών. Με την πολιτική γεωγραφία που υπάρχει τώρα, πιο κοντά σε μια πιθανή συνεργασία είναι το ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στον ΣΚΑΪ.
