Με τον φόβο για έξτρα αποκαλύψεις από τις ενδεχόμενες νέες ή συμπληρωματικές δικογραφίες που αναμένονται στη Βουλή για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι οποίες πιθανολογείται βασίμως ότι θα διεύρυναν τη λίστα των εμπλεκόμενων υπουργών και βουλευτών της Ν.Δ. βρίσκονται στο μέγαρο Μαξίμου. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, που πασχίζει με νύχια και με δόντια να μείνει έξω από το κάδρο των ευθυνών, αναζητά από χθες θεία βοήθεια, επισκεπτόμενος το Αγιον Ορος.
Μία εβδομάδα και κάτι μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις, τις παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών, τα μηνύματα ανάληψης ευθύνης στο υπουργικό συμβούλιο και τις υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα κόψει τον γόρδιο δεσμό του προβλήματος, η κατάσταση για την κυβέρνηση εμφανίζεται να είναι χειρότερη και πιο μπερδεμένη από ό,τι ήταν πιο πριν. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα τίθεται ξανά σε επιτροπεία και οι ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές αντικαθιστούν τις ελληνικές. Η δημόσια συζήτηση όλες αυτές τις ημέρες αρχίζει και τελειώνει στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στους διαλόγους της ντροπής και στις διευθετήσεις για βοσκοτόπια, ζώα, στρέμματα, ΑΦΜ και χρήματα που έπρεπε να πληρωθούν σε κανονικούς ή ψεύτικους δικαιούχους. Εξάλλου, το βασικό κριτήριο δεν ήταν η τήρηση της νομιμότητας αλλά οι σχέσεις με την εξουσία και οι γνωριμίες με τους υπουργούς και άλλους πολιτικούς μεσάζοντες που μπορούσαν να μεσολαβήσουν.
Αντιφάσεις
Στην κυβέρνηση, η διαχείριση της κρίσης που έχει λάβει χαρακτηριστικά καταιγίδας δεν έχει καταστεί εφικτό να γίνει πετυχημένη και αποτελεσματική, σκοντάφτοντας όχι μόνο σε αντιφάσεις αλλά και στην απροθυμία υπουργών και κορυφαίων κομματικών παραγόντων να υποστηρίξουν τις κυβερνητικές θέσεις. Στην πραγματικότητα, τη γραμμή Μαζινό έχουν αναλάβει να υποστηρίξουν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι αλλάζουν θέσεις σαν τα πουκάμισα.
Στο ξεκίνημα του σκανδάλου υποστήριζαν ότι τα στοιχεία είναι λίγα, ανεπαρκή και άρα αδύναμα για να στοιχειοθετηθεί κατηγορία. Οταν αυτό αποδείχθηκε μάταιο, δοκιμάστηκε το επιχείρημα «Ολοι κάνουν ρουσφέτια και πρόκειται για διαχρονική παθογένεια». Προς επίρρωσιν, στελέχη του Μαξίμου παρατηρούσαν ότι: «Aπό το 1996 μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει κληθεί να πληρώσει 2,7 δισεκατομμύρια σε πρόστιμα. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που πάει να τα βάλει με ένα φαινόμενο τουλάχιστον 30 ετών. Την περίοδο 1998-2004 η Ελλάδα πλήρωσε πρόστιμα άνω των 860 εκατομμυρίων ευρώ. Για τα 415 εκατομμύρια που καταλογίσθηκαν πρόσφατα, η Ελλάδα θα προσφύγει στα δικαστήρια, ενώ τα 103 εκατομμύρια αφορούν την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ 2016-2019».
Για να ενισχυθεί το αφήγημα, προστέθηκε η «ομολογία αποτυχίας» που παραδέχτηκε ο κ. Μητσοτάκης και η διαβεβαίωση ότι «τα κλεμμένα θα επιστραφούν» και οι επιτήδειοι θα πληρώσουν. Μετά την αποκάλυψη ότι είχαν σταλεί ενημερωτικές επιστολές για «αμαρτωλά» ΑΦΜ και μόλις ο κλοιός άρχισε να στενεύει απειλητικά γύρω από τον πρωθυπουργό, που επιμένει να υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε τις παρανομίες, κατασκευάστηκε το αμέσως επόμενο επιχείρημα: ότι η κυβέρνηση, «με ξεκάθαρη εντολή του πρωθυπουργού», είναι η πρώτη η οποία προέβη σε σοβαρούς διασταυρωτικούς ελέγχους, έχοντας μπλοκάρει σειρά πληρωμών με συγκεκριμένα ΑΦΜ. «Τα στοιχεία που αναφέρονται στην περίοδο από το 2019 μέχρι να έρθει η Ευρωπαία εισαγγελέας δείχνουν ότι όχι απλά είναι “αστεία” η αντιπολιτευτική γραμμή (“Μα δεν γνώριζε; Μα πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη”) αλλά πως η διαχρονική παθογένεια ήταν γνωστή, όπως και η βούληση του πρωθυπουργού να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα», σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές που διατείνονταν σε ακόμα πιο απόλυτο ύφος ότι η Ν.Δ. είναι η πρώτη κυβέρνηση «που είδε το πρόβλημα κατάματα» και «ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή κάθαρσης».
Ταυτόχρονα, τα πυρά της αντιπολίτευσης επιστρέφονται στη λογική «θέλουν να πλήξουν τον Μητσοτάκη χωρίς στοιχεία». Σε παρόμοιο πνεύμα σημείωναν ότι «είχαν ξεκινήσει με την εργαλειοποίηση ενός τραγικού δυστυχήματος. Τον είχαν χαρακτηρίσει “ενορχηστρωτή” και υπεύθυνο για κάθε τι που συμβαίνει. Του έχουν φορτώσει ακόμα και την παγκόσμια πληθωριστική κρίση. Είναι προφανές ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι οι παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις, δεν θα έχαναν ευκαιρία, θα έκαναν ακριβώς το ίδιο πράγμα». Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα, οι προτεραιότητες «οι οποίες συνιστούν μια πολύ δύσκολη αλλά σημαντική άσκηση» περιγράφονται ως δύο: να καθαρίσει το τοπίο και οι παραβάτες να πληρώσουν με βάση τι θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη και να μην υπάρξει κίνδυνος για τις μελλοντικές ενισχύσεις των αγροτών.
Προανακριτική
Θολό τοπίο κρατά η κυβέρνηση και για τη στάση της στη Βουλή, επισημαίνοντας προ το παρόν ότι οι αποφάσεις που θα λάβει σχετικά με τη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα ληφθούν στην ώρα τους και με τον σωστό τρόπο, από τον πρωθυπουργό και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. «Θα βασίζονται σε πραγματικά νομικά δεδομένα και στην αξιολόγηση του υλικού με βάση τη νομική επιστήμη και όχι με όρους πολιτικής ή κομματικής τοποθέτησης», επισημαίνεται γενικόλογα. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι θα παραχωρήσει το προβάδισμα της πρωτοβουλίας στο ΠΑΣΟΚ που θα καταθέσει αίτημα για Προανακριτική για Βορίδη - Αυγενάκη και είτε θα το απορρίψει, προτείνοντας από την πλευρά της Εξεταστική, είτε σε μια άλλη εκδοχή να διαχωρίσει τις περιπτώσεις Αυγενάκη και Βορίδη, συγκροτώντας Προανακριτική μόνο για τον πρώτο. Να σημειωθεί ότι και οι δύο πρώην υπουργοί φέρεται να έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα δεχτούν να φορτωθούν εξ ολοκλήρου στις πλάτες τους το σκάνδαλο και να αποτελέσουν τις Ιφιγένειες...
Με όλα τα δεδομένα τούτη την ώρα να οδηγούν σε αδιέξοδο, τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στην κάλπη, πιθανότατα το 2026, δεν φεύγουν από το τραπέζι, ωστόσο διαψεύδονται ως αβάσιμα. Εκλογές το 2027 έδειξε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι «εάν υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας παραδεχόμενοι ότι κάναμε λάθη, θα είμαστε επιτυχημένη κυβέρνηση». Σε μια έμμεση αναφορά του στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως αυτό που χρειάζεται είναι μια καλά λειτουργούσα, αμερόληπτη δημόσια διοίκηση που δεν κάνει χατίρια (!) και δεν αντιμετωπίζει τους πολίτες διαφορετικά, ανάλογα με το πώς ψηφίζουν. Θέτοντας, τέλος, την ατζέντα που επιθυμεί να κριθεί από τους πολίτες, τόνισε ότι είναι η ονομαστική αύξηση των μισθών, η μείωση των φόρων «και ότι εστιάζουμε πραγματικά στο διαθέσιμο εισόδημα των χαμηλότερων στρωμάτων και της μεσαίας τάξης».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας