Σε ένα κρεσέντο υποκρισίας και προκλητικότητας επιδόθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, προσπαθώντας να δώσει εξηγήσεις για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στη σφαγή των Παλαιστινίων σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 98, 4.
Ο κ. Μαρινάκης προχώρησε σε μια εξωφρενική προσπάθεια συμψηφισμού των θυμάτων της γενοκτονίας με τα θύματα της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου και αντιστρέφοντας την πραγματικότητα επισήμανε πως η στάση της χώρας μας είναι στάση, την οποία έχει κάθε σοβαρό κράτος.
Και αυτό διότι δεν έχουν περάσει ούτε 24 ώρες από την άρνηση της της Ελλάδας να υπογράψει την μετριοπαθή ανακοίνωση της EEAS για να σταματήσει ο αποκλεισμός στη Γάζα σε αντίθεση με άλλες 24, ευρωπαϊκές και μη, χώρες.
Βέβαια, ο κ. Μαρινάκης προσπάθησε να υποβαθμίσει την σημασία της πρωτοβουλίας και παρέπεμψε στην επικείμενη νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη στάση της χώρας μας. Βέβαια, στην τελευταία συνεδρίαση ο πρωθυπουργός μας έκανε επίδειξη... μικρομεγαλισμού, τοποθετήθηκε ως εκπρόσωπος των εφοπλιστικών συμφερόντων και δεν είπε κουβέντα για τη Γάζα.
Υπενθυμίζεται πως μια σειρά κρατών τερμάτισαν την σιωπή τους (σχεδόν ενάμιση έτους) για τη γενοκτονία, μπροστά στις απόκοσμες εικόνες των υποσιτισμένων παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας, που έκαναν τον γύρο του κόσμου αλλά και την κραυγή αγωνίας που εξέπεμψε ο ΟΗΕ για τον κίνδυνο να πεθάνουν μέχρι σήμερα περίπου 14.000 βρέφη.
«Δεν έχουμε κρύψει ποτέ την στάση μας. Θεωρούμε ότι το Ισραήλ με το οποίο έχουμε μια διαχρονική συμμαχική σχέση δέχθηκε μια άδικη επίθεση από τη Χαμάς, όχι από τον παλαιστινιακό λαό. Από εκεί και πέρα, όμως, η στάση μας νομίζω ότι είναι η στάση την οποία έχει κάθε σοβαρό κράτος, το οποίο βλέπει αυτό που συμβαίνει με τους αμάχους και στην Παλαιστίνη, οι άνθρωποι αυτοί είναι ανάγκη να προστατευθούν, μετά από τόσους οι οποίοι χάθηκαν και τόσα παιδιά που χάθηκαν και από τις δύο πλευρές. Άρα, δεν νομίζω ότι η Ελλάδα μεροληπτεί ή ότι η Ελλάδα κλείνει τα μάτια και αυτό δεν είναι λόγια, είναι έργο και πράξεις και του τελευταίου χρονικού διαστήματος και των προσεχών ημερών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.
Ερωτηθείς για τον αν χωράει «ισορροπημένη γραμμή», ο κ. Μαρινάκης ανέφερε τα εξής: Η απάντηση είναι μία και είναι ότι πρέπει να προστατευθούν, ειδικά τα παιδιά, να προστατευθούν οι άμαχοι, να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν κατάπαυση του πυρός, να ανοίξουν όλο και περισσότερες δίοδοι ανθρωπιστικής βοήθειας και, από εκεί και πέρα, βέβαια, είναι προφανές ότι η χώρα μας θα συνταχθεί και με όσα θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας αύριο, την Πέμπτη, και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλίμονο, αν η Ελλάδα δεν συντασσόταν με κάτι το οποίο θεωρώ αυτονόητο και έχει να κάνει με την ύπαρξή μας, ως άνθρωποι, πέρα από τις όποιες πολιτικές θέσεις. Αυτό νομίζω ότι δεν πρέπει να το συζητάμε καν και δεν έχουμε δώσει και δείγματα γραφής να αμφισβητείται κάτι τέτοιο. Από εκεί και πέρα, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξουμε εμείς την ιστορία, έτσι; Να μην ξεχάσουμε δηλαδή -αυτό είναι άλλο σε σχέση την προστασία των αμάχων, δεν φταίνε οι άνθρωποι αυτοί σε κάτι, αλίμονο αν το βάλουμε αυτό στη συζήτηση- ότι όλο αυτό ξεκίνησε από μια άδικη, κατάφορα άδικη, και πάρα πολύ επιθετική κίνηση της Χαμάς με αποτέλεσμα να υπάρξουν και από τη μεριά του Ισραήλ όμηροι, να χαθούν και από εκεί παιδιά. Ακόμη και σήμερα που μιλάμε να μην είναι με τις οικογένειές τους. Αποκρουστικές εικόνες που δεν μπορείς καν να τις φανταστείς και με μωρά και από το Ισραήλ. Δεν νομίζω ότι το ζήτημα προσφέρεται για κομματική, ούτε καν πολιτική, αλλά πολλώ δε μάλλον κομματική αντιπαράθεση και να αντιμετωπίζεται με όρους «εμείς» και «εσείς». Πρέπει να στηρίξουμε κάθε τέτοια προσπάθεια στήριξης των αμάχων και να εφαρμοστούν όλα όσα αποφασίζονται κατά καιρούς σε ανώτατο επίπεδο.
«Κεραυνοί» από την αντιπολίτευση
Την ίδια στιγμή, σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει εξαπολύσει σφοδρότατα πυρά κατά της κυβέρνησης για την ακλόνητη στήριξή της στο Ισραήλ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Ανδρουλάκης, σε δήλωσή του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκθέτει διεθνώς της χώρα και την κάλεσε να στηρίξει ενεργά κάθε πρωτοβουλία για άμεση κατάπαυση του πυρός.
Η δήλωση αναφέρει: Μπροστά στην τραγωδία της εθνοκάθαρσης που εξελίσσεται στη Γάζα, η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών της ΕΕ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων υποστηρίζοντας την ολλανδική πρόταση για την έναρξη αναθεώρησης της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ για πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από αυτή τη μεγάλη συμμαχία 17 κρατών μελών, η Ελλάδα ήταν απούσα. Ο Πρωθυπουργός δεν βρήκε να πει δύο λέξεις ούτε στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η κυβέρνηση εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας με τη στάση της. Έχουμε χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό να είμαστε πάντα στην όχθη του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση οφείλει να καταδικάσει τα ειδεχθή γεγονότα στη Γάζα, στηρίζοντας ενεργά κάθε πρωτοβουλία για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την προώθηση της λύσης των δύο κρατών στην περιοχή σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, 15 βουλευτές και βουλεύτριες, μετά από πρωτοβουλία της Ρένας Δούρου, κατέθεσαν ερώτηση κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι σιωπά για τη γενοκτονία στη Γάζα, την ώρα, μάλιστα, που ασκεί την προεδρία του ΟΗΕ.
Στο κείμενό τους μιλούν για ανυπαρξία ενεργητικής, φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής, θέτουν σειρά ερωτημάτων προς το Μαξίμου και ζητούν να μάθουν ποια είναι η θέση της κυβέρνησης απέναντι στην εν εξελίξει μαζική λιμοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.
Τους τόνους ανέβασε κατακόρυφα και ο Σωκράτης Φάμελλος με βιντεοσκοπημένη δήλωσή του, κατηγορώντας το Μαξίμου ότι «νομιμοποιεί τις δολοφονίες αμάχων, τους θανάτους ανυπεράσπιστων μικρών παιδιών και τον αφανισμό ενός ολόκληρου λαού».
Ηχηρή ήταν και η παρέμβαση του ΚΚΕ το οποίο απεύθυνε τρία κομβικά ερωτήματα στην κυβέρνηση, ζητώντας ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες που θα πάρει η Ελλάδα, για το εάν έχει προχωρήσει σε ενέργειες ώστε να σταματήσει η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, αλλά και ποια η θέση για την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του 2015 για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.
Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, «για την εκκωφαντική σιωπή και απραξία της Ελλάδας, ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απέναντι στη γενοκτονία στην Παλαιστίνη», κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή ο Αλέξης Χαρίτσης.
«Πρόκειται για την πρώτη και μόνη πρωτοβουλία πολιτικού αρχηγού σε αυτό το επίπεδο», αναφέρει ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαριτσης καλεί τον κ. Γεραπετρίτη να απαντήσει:
- Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβεί, ώστε η Ελλάδα να στηρίξει την άμεση κατάπαυση του πυρός και την ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας,
- Ποια η θέση της κυβέρνησης στην επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του με τις διεθνείς αποφάσεις.
Παράλληλα, ο κ. Χαριτσης ζητά να παρουσιαστεί η επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει της επικείμενης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη, τον Ιούνιο του 2025, με στόχο τη συμβολή στη λύση των δύο κρατών και την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με το ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Ελλήνων του 2015.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας